FREEPIK.COM

Διεθνής Ημέρα Αδέσποτων Ζώων Ι Η φιλοζωία δεν είναι μόνο για μία μέρα

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Αδέσποτων Ζώων η Politic δίνει το βήμα σε εθελόντριες φιλοζωικών σωματείων οι οποίες δηλώνουν ξεκάθαρα: «Η φιλοζωία δεν είναι μόνο για μία μέρα»

Ρεπορτάζ: Ελευθερία Μαρμαρά

propoli

Ακριβώς στο μέσο της Διεθνούς Ημέρας Ζώων που γιορτάζεται στις 4 Οκτωβρίου και έπειτα από πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών σωματείων για την ευαισθητοποίηση του κόσμου, ορίστηκε η Διεθνής Ημέρα Αδέσποτων Ζώων.

Σήμερα, 04.04 γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, η οποία όμως δεν θα έπρεπε να είναι ημέρα γιορτής αλλά ημέρα προβληματισμού, ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τους αδέσποτους τετράποδους φίλους μας, που συχνά παραμελούνται, εγκαταλείπονται, κακοποιούνται και προσπαθούν να επιβιώσουν κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Σημειώνεται, μάλιστα, ότι η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που μετράει περίπου 3 εκατομμύρια αδέσποτους σκύλους και γάτες, χωρίς όμως τα στατιστικά στοιχεία να είναι ακριβή, καθώς δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή.

Το ζήτημα των αδέσποτων ζώων αποτελεί σοβαρή «πληγή» για όσους/όσες αγαπούν τα ζώα, για τους φιλόζωους και πολύ περισσότερο για όσους και όσες ασχολούνται εθελοντικά με τις φιλοζωικές οργανώσεις και τα σωματεία.

Σύμφωνα με τις ομόφωνες προσωπικές μαρτυρίες τριών εθελοντριών που ασχολούνται με αδέσποτα ζώα στην Θεσσαλονίκη, οι συνθήκες για τα αδέσποτα ζώα στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολες, ενώ μόνο με τον εθελοντισμό και την αλλαγή της νοοτροπίας όλων μας θα καταφέρουν να επιβιώσουν τα ζώα σε αυτόν τον πλανήτη.

«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη.Έχουμε πολλά προβλήματα με τον κόσμο. Ο κόσμος δεν γνωρίζει τι τα αδέσποτα είναι αρμοδιότητα των Δήμων. Πιστεύουν ότι επιδοτούμαστε και δεν κάνουμε καλά την δουλειά μας. Εμείς όμως δεν επιδοτούμαστε» δηλώνει στο Politic.gr η Εύη Καλαϊτζίδου, η πρόεδρος της φιλοζωικής οργάνωσης Θεσσαλονίκης «ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ».

«Ο κόσμος μας καλεί απ’ όλη την Ελλάδα, παίρνουν στον Δήμο και δεν ανταποκρίνεται. Ακούμε παράπονα πολλών ανθρώπων για τα παρατημένα ζωάκια, για τα γατάκια. Οι γείτονες μαλώνουν μεταξύ τους. Υπάρχει μόνιμη αντιδικία», σημείωσε η Ιζαμπέλα Μποτονάκη, η υπεύθυνη επικοινωνίας του σωματείου Προστασία Αδέσποτων Ζώων “Η Αγάπη”, στο Politic.gr.

«Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε στην στείρωση των αδέσποτων ζώων και κυρίως η Πολιτεία να αναλάβει ευθύνες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να διαχειριστούμε την μείωση τους. Αυτό θα συμβάλει στην ευζωία των ζώων» αναφέρει η Εύη Μιχαηλίδου, αντιπρόεδρος από το καταφύγιο ζώων Κορδελιού – Ευόσμου “Νέα Ζωή”.

Ο ρόλος του εθελοντισμού

Την αξία του ρόλου του εθελοντισμού, την ανάγκη για περισσοτερους εθελοντές και περισσότερες εθελόντριες αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην προσπάθεια τους να συνεισφέρουν, χωρίς κανέναν οικονομικό όφελος, τόνισαν οι εθελόντριες των φιλοζωικών οργανώσεων.

«Οι μικροί φίλοι μας έχουν μεγάλη ανάγκη την εθελοντική βοήθειά μας», δηλώνει χαρακτηριστικά η κα. Μιχαηλίδου.

«Απαραίτητη είναι η ενίσχυση των εθελοντών, τους οποίους δεν ενισχύει ο Δήμος. Εμείς ως εθελοντές δίνουμε την ζωή μας και πληρώνουμε καθημερινά από την τσέπη μας. Οι εθελοντές ξέρουμε καλύτερα τις ανάγκες από τους Δήμους.» , σημείωσε η κα. Μποτονάκη. Και συνέχισε με τα εξής: «Αυτήν την στιγμή οι εθελοντές κάνουν το έργο που θα έπρεπε να κάνουν οι Δήμοι, το σχολείο και η οικογένεια».

Σύμφωνα με την κα. Καλαϊτζίδου, «Ο ρόλος των εθελοντών είναι πολλαπλός, ανάλογα με τον χρόνο και τις δυνατότητες του καθενός. Η πιο πολύτιμη βοήθεια είναι η φιλοξενία και η μεταφορά. Όμως, ένας εθελοντής μπορεί να κάνει και μία ωραία αφίσα, να προσφέρει οικονομική ενίσχυση να συνεισφέρει στα παζάρια που διοργανώνονται να δραστηριοποιηθεί στα Social Media».

Εγκλεισμός των ζώων

Για τον εγκλεισμό των ζώων στα καταφύγια τοποθετήθηκε χαρακτηριστικά η κα. Καλαϊτζίδου: «Ο νόμος ορίζει την επανένταξη. Το αδέσποτο ζώο πρέπει να είναι έξω και να του παρέχεται τροφή και νερό. Ο κόσμος πρέπει να μάθει να συμβιώνει με τα αδέσποτα, δεν φυλακίζουμε ποτέ τα ζώα» . Και συνεχίζει: «Στο καταφύγιο πρέπει να πηγαίνουν ζώα με ανίατη ασθένεια, κουτάβια που δεν μπορούν να επιβιώσουν έξω και αδέσποτα από περιοχές που δεν γίνεται επανένταξη».

«Όπου υπάρχουν δημόσια καταφύγια δεν είναι οι καλύτερες συνθήκες. Μαζεύονται πολλά ζώα και δεν είναι καλό τα ζώα να κλείνονται σε έναν χώρο», συμπληρώνει η κα. Μποτονάκη.

«Το καταφύγιο είναι μία ενδιάμεση κατάσταση για τους αδέσποτους φίλους μας μέχρι να βρεθεί μια οικογένεια που θα τους αγκαλιάσει και θα τους προσφέρει αγάπη και θαλπωρή», τονίζει η κα. Μιχαηλιδου.

«Είναι πλέον δεδομένο ότι τα ζώα δεν μπορούν να επιβιώσουν σε αυτόν τον πλανήτη. Μέσα από τον εθελοντισμό και την αλλαγή νοοτροπίας θα αλλάξουμε τον κόσμο για τα ζώα, την γειτονιά μας, τον κόσμο», υπογραμμίζει η κα.Καλαϊτζίδου. Συνεχίζοντας δήλωσε: «Τα ζώα είναι συγκάτοικοί μας. Όπως είναι το δικό μας σπίτι, έτσι είναι και το δικό τους».

Καταληκτικά, χρειάζεται να σημειωθεί ότι οι εθελόντριες τόνισαν πως δεν επαρκεί η Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας που ορίστηκε πριν λίγο καιρό από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Είναι απαραίτητο να γίνονται συχνά δράσεις και εκδηλώσεις για την φιλοζωία προκειμένου τα παιδιά να μάθουν να σέβονται την ζωή.

Όπως σημείωσε η κα. Μιχαηλίδου: «Η αγάπη των παιδιών για τα ζώα πρέπει να ξεκινά από μικrή ηλικία μέσα από την οικογένεια, Η παιδεία της αγάπης προς τα ζώα θα πρε΄πει να συνεχίζεται μέσα στο σχολικό περιβάλλον μέχρι την κορύφωση της και να συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας».

Με λίγα λόγια, τα αδέσποτα ζώα έχουν το ίδιο δικαίωμα στη ζωή και στις καλές συνθήκες διαβίωσης με εμάς, είναι οι φίλοι και οι φίλες μας, οι συγκάτοικοί μας. Είμαστε όλοι και όλες υπεύθυνοι/ υπεύθυνες να συνεισφέρουμε στον αγώνα των εθελοντικών οργανώσεων, να φροντίσουμε τα αδέσποτα ζώα της γειτονιάς μας, να αλλάξουμε την νοοτροπία μας, να διαπαιδαγωγήσουμε με φιλόζωη συνείδηση τα παιδιά μας. Μεταξύ άλλων, μπορούμε να προσφέρουμε νερό και τροφή στα αδέσποτα, να ενημερωθούμε για τα δικαιώματα των ζώων, να στηρίξουμε οικονομικά της φιλοζωικές οργανώσεις, να κοινοποιούμε αγγελίες υιοθεσίας, να «αγκαλιάσουμε» ένα αδέσποτο ζώο ως μέλος της οικογένειάς μας.

Δεν αρκούν οι Διεθνείς Ημέρες για να διοργανώνουμε δράσεις στο σχολικό περιβάλλον για την φιλοζωία ή να αναρτούμε τους φίλους/ φίλες συντροφιάς μας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Η φιλοζωία δεν είναι για μία μέρα…είναι για κάθε μέρα.

Δείτε Επίσης: Χαλκιδική: Η συγκινητική ιστορία σκυλίτσας που της έδεσαν σύρμα στην κοιλιά για να σέρνει τενεκεδάκι (ΒΙΝΤΕΟ)

Loading