Φαγητό Τετάρτης: Τουρλού στον φούρνο

Το τουρλού στο φούρνο είναι ένα υπέροχο παραδοσιακό φαγητό με λαχανικά στη γάστρα

Υλικά

  • 2 μελιτζάνες
  • 2 κολοκυθάκια
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 πατάτες
  • 3 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
  • 3 σκελ. σκόρδο
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 ματσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Αν χρησιμοποιήσουμε μπάμιες, αφού τις καθαρίσουμε (το καπελάκι τους γύρω γύρω), τις βάζουμε απλωτά σε ταψί, τις ραντίζουμε με ξίδι και τις αφήνουμε στον καυτό ήλιο για 1 ώρα να ξεσαλιώσουν. Έπειτα τις βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.

propoli

Κόβουμε σε χοντρά κομμάτια τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, τις πατάτες και τα βάζουμε σε γάστρα για το τουρλού στο φούρνο.

Ψιλοκόβουμε και προσθέτουμε τα κρεμμύδια.

Σπάμε τα σκόρδα με τη λάμα του μαχαιριού (τα λιώνουμε) και τα ρίχνουμε κι αυτά στη γάστρα.

Προσθέτουμε ψιλοκομμένες ντομάτες.

Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στο φαγητό και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε νερό, να καλυφθεί η βάση του ταψιού, περίπου 1 κούπα.

Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για περίπου μιάμιση ώρα.

Την πρώτη ώρα ψήνουμε το τουρλού στη γάστρα σκεπασμένο με καπάκι και μετά ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό μας να μελώσει και να ψηθεί σωστά.

Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ελέγχουμε τα υγρά του φαγητού.

Το τουρλού πρέπει να μείνει με το λάδι του.

Για το σερβίρισμα

Το σερβίρουμε με φέτα ή ξινομυζήθρα προαιρετικά.

Τρώγεται ζεστό ή κρύο αλλά και την επόμενη ημέρα είναι εκπληκτικό. Μπορείτε να το απολαύσετε σαν κυρίως vegan γεύμα χωρίς τυριά ή σαν συνοδευτικό στο τραπέζι σας.

Η σοφαγάδα είναι ένα από τα ωραιότερα φαγητά του καλοκαιριού, που το φτιάχνουμε συχνά στα νησιά μας και το συνοδεύουμε με ψωμί ζυμωτό στο σπίτι.

**Συνταγή της σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Δείτε επίσης: Λιανικό εμπόριο και βιομηχανία οι επόμενοι κλάδοι για τη Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Loading