(ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ)

Φωτιά στον Έβρο: Αυτά είναι τα μέτρα για τους πυρόπληκτους – Ενίσχυση της πολιτικής προστασίας

Σε μέτρα υπέρ των πληγέντων προχωρά η κυβέρνηση, με την καταστροφική πυρκαγιά να μαίνεται για ενδέκατη μέρα στον Έβρο, την ώρα που κλιμάκιο βρίσκεται στην περιοχή προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος της καταστροφής.

Όπως σημείωσε στο πλαίσιο της δράσης της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής τα αρμόδια κλιμάκια καταγράφουν καθημερινά τις ζημιές και κάνουν τις απαραίτητες αυτοψίες όπου η φωτιά στον Έβρο (που είναι σε εξέλιξη) και οι συνθήκες το επιτρέπουν.

propoli

Τι περιλαμβάνει η κρατική αρωγή στους πληγέντες από τη φωτιά στον Έβρο

Διευκρίνισε ότι το εν λόγω πλαίσιο περιλαμβάνει την παροχή της πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής και την επιχορήγηση προς τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr η οποία θ’ ανοίξει τις επόμενες ημέρες για τους δικαιούχους της περιοχής.

Η κρατική αρωγή προς τις επιχειρήσεις έχει προσδιοριστεί στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς, για τους δε πολίτες των οποίων η πρώτη κατοικία έχει χαρακτηριστεί μη κατοικήσιμη προβλέπεται επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης «έτσι ώστε κανένας μα κανένας συμπολίτης μας από την πρώτη στιγμή να μη μείνει χωρίς στέγη».

Παράλληλα το σχήμα που αφορά την επιχορήγηση των επιχειρήσεων αφορά και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Επίσης έχει ενεργοποιηθεί ήδη η αποζημίωση της οικοσκευής, των πρώτων βιοτικών αναγκών, των πρώτων επισκευαστικών αναγκών από 600 μέχρι 6.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Τριαντόπουλο ενεργοποιείται μεταξύ άλλων τις επόμενες ημέρες η αναστολή της καταβολής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και τριετής απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ για τις περιπτώσεις όσων έχουν πληγεί και σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας επιδότηση των εργαζομένων των πληγέντων επιχειρήσεων και ένταξη του Έβρου στο ειδικό καθεστώς κοινωνικού τουρισμού με δώδεκα δωρεάν διανυκτερεύσεις.

Συνεχείς συσκέψεις στο Μαξίμου για τις φωτιές στον Έβρο

Την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να λάβει χώρα το πρώτο μεγάλο πολιτικό «ραντεβού» της χρονιάς, για τη διαχείριση των πύρινων μετώπων. Ο πρωθυπουργός, που έχει συγκαλέσει για σήμερα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα την αποκατάσταση των δασών του Έβρου και της Πάρνηθας με την συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αναμένεται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Κώστα Τσιτούνα στο Newsbomb.gr, να αναπτύξει τόσο στην Ολομέλεια, όσο και αργότερα από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, το πλαίσιο των προτάσεων που σχετίζονται με την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

«Όλος ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται συνεχώς στην πρώτη γραμμή καθ’ όλη την αντιπυρική περίοδο, με στόχο την προστασία πρωτίστως της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών των πολιτών, των κρίσιμων υποδομών και του φυσικού περιβάλλοντος. Η διασφάλιση των υπέρτατων αυτών αγαθών είναι απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό και συνεχίζουμε καθημερινά την προσπάθεια μαζί με όλα τα σώματα ασφαλείας για την προστασία τους… Αναμένουμε να γίνει ένας γόνιμος διάλογος, με στόχο την κατάθεση προτάσεων προς όφελος των πολιτών και της χώρας μας και την προστασία τους απέναντι σε τέτοια ακραία φαινόμενα», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Για τη συζήτηση στη Βουλή αναφέρθηκε και ο κ. Άκης Σκέρτσος και όπως είπε «τη συναίνεση την επιδιώκουμε και την εφαρμόζουμε στην πράξη. Αν η αντιπολίτευση θέλει, παρ’ όλ’ αυτά, να είναι στα… κάγκελα, είναι δικαίωμά της και επιλογή της. Τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα, απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις […] ας συμφωνήσουμε στα επόμενα βήματα και να τα εφαρμόσουμε στα επόμενα 4-5 χρόνια».

Και, εν κατακλείδι, «αυτό, νομίζω, που θα πει ο πρωθυπουργός (είναι) ότι πρέπει να χτίσουμε πάνω στις κατακτήσεις που έχουμε -τις οποίες δεν πρέπει να τις ισοπεδώνουμε και να τις απαξιώνουμε- και ταυτόχρονα να δούμε τι δεν πήγε καλά φέτος. Προφανώς όταν έχεις τόσες πολλές καμένες εκτάσεις, κάτι δεν έχει πάει καλά -και να τα διορθώσουμε και αυτά. Είμαστε διατεθειμένοι και έχουμε τους χρηματοδοτικούς πόρους να κάνουμε όλες τις αναγκαίες αναβαθμίσεις, και σε τεχνολογικό εξοπλισμό και σε εναέρια μέσα και σε οχήματα και σε προσωπικό», τόνισε ο κ. Σκέρτσος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που θα έρθει στο προσκήνιο, με στόχο την επόμενη ημέρα της πολιτικής προστασίας, θα αφορά στην ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης, με έμφαση στις εναέριες δυνάμεις. Στο επίπεδο της ενίσχυσης των μέσων πυρόσβεσης. Σε δεύτερο χρόνο θα αφορά στην πιο ενεργή εμπλοκή και το συντονισμό των περιφερειών, των δήμων και της κοινωνίας των πολιτών και σε τρίτο επίπεδο θα αφορά στη μετακίνηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης για την προστασία των δασών.

«Είναι ανάγκη με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να επισπεύσουμε κάποιες ενέργειες. Πολλά από αυτά θα τα ακούσουμε και από τον ίδιο στην προσεχή ομιλία στη Βουλή των Ελλήνων, την Πέμπτη. Και προφανώς θα συνεχίσουμε να κάνουμε ακόμα περισσότερες κινήσεις και στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης κατάσβεσης και για όλη την επιχειρησιακή διαδικασία, η οποία ακολουθείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά και προφανώς και σε επίπεδο πρόληψης και βέβαια αποκατάστασης», επεσήμανε ο κ. Μαρινάκης.

Αυστηρότερες κυρώσεις σε δήμους και ιδιώτες προανήγγειλε και ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. Στα των δήμων τόνισε ότι «από το 2021 και μετά έχουμε κάνει ένα νέο πλαίσιο σχετικά με τη δυνατότητα του δήμου να μπαίνει σε ένα οικόπεδο που δεν έχει καθαριστεί. Μπορεί, πλέον, αυτεπάγγελτα να μπαίνει ο δήμος». Πλέον, ένα από τα μέτρα που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα, θα συμπεριλαμβάνει και αυστηρότερη κύρωση και στον δήμο που δεν κάνει τη δουλειά αυτή, και στον ιδιώτη. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης, των αεροφωτογραφιών μπορούμε να βρούμε τα πάντα πλέον», προειδοποίησε.

Πολύ πιο εντατικά, στο εξής, η Πολιτική Προστασία θα ελέγξει τους δήμους και «το Υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο της διαρκούς επανεξέτασης της εποπτείας που ασκεί το ίδιο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα φέρει ένα νομοσχέδιο το αμέσως επόμενο διάστημα, στο οποίο θα υπάρχουν κρίσιμοι δείκτες. Μεταξύ αυτών και η τήρηση όλων των οδηγιών για την πολιτική προστασία και την προστασία του περιβάλλοντος, για τις επιδόσεις των δήμων», προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας προσθέτοντας:

«Οι δήμοι θα πρέπει να πάρουν το μήνυμα ότι έχουν πάρα πολύ συγκεκριμένες υποχρεώσεις τις οποίες αν δεν τηρούν θα έχουν επιπτώσεις […] κάθε δήμος αλλά και οι κάτοικοι μιας περιοχής πρέπει να αυτο-οργανωθούν. Να κρατούν το δάσος καθαρό, να το φροντίζουν».

Κλιμάκιο στον Έβρο

Σειρά μέτρων στήριξης για όσους επλήγησαν από τα πύρινα μέτωπα στον Έβρο προωθεί, την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση. Κλιμάκιο, υπό τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο, τον υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας-Θράκης Στάθη Κωνσταντινίδη πραγματοποίησε αυτοψία στις πληγείσες περιοχές. «Για την κυβέρνηση η περιοχή έχει πρωτεύουσα σημασία. Θα φανεί και από τις εξαγγελίες και δηλώσεις του πρωθυπουργού, αφού λάβει υπόψιν και τις δικές σας προτάσεις…», ανέφερε ο κ. Βορίδης.

«Εάν έχει δείξει κάτι αυτή η κυβέρνηση και αυτός ο πρωθυπουργός, είναι ότι δεν κρυβόμαστε πίσω από λάθη, δεν κρύβουμε τα λάθη κάτω από το χαλί. Μαθαίνουμε από αυτά και προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι. Ναι, δεν θα κρύψει κανείς ότι αυτούς τους δύο μήνες είδαμε κάποια περιστατικά, τα οποία όλους μάς προβλημάτισαν. Κυρίως στο πεδίο της ασφάλειας του πολίτη, εκεί, νομίζω, πρέπει να δοθεί πολύ μεγάλη έμφαση», τόνισε, από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι. Παράλληλα, ο κ. Σκέρτσος έδειξε τόσο προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης αξιοποίησης της τεχνολογίας στις δασικές πυρκαγιές (για παράδειγμα με drones) όσο και προς την κατεύθυνση του πιο αυστηρού ελέγχου των δήμων στις υποχρεώσεις που έχουν. «Από το 2021 και μετά έχουμε κάνει ένα νέο πλαίσιο σχετικά με τη δυνατότητα του δήμου να μπαίνει σε ένα οικόπεδο που δεν έχει καθαριστεί. Μπορεί, πλέον, αυτεπάγγελτα να μπαίνει ο δήμος…Πλέον, ένα από τα μέτρα που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα, θα συμπεριλαμβάνει και αυστηρότερη κύρωση και στον δήμο που δεν κάνει τη δουλειά αυτή και στον ιδιώτη. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης, των αεροφωτογραφιών μπορούμε να βρούμε τα πάντα πλέον…», σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας.

Πέραν, πάντως, της σημερινής σύσκεψης στο Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί άμεσα και στην Ρόδο, εκτός απροόπτου την ερχόμενη Παρασκευή προκειμένου να διαπιστώσει την πορεία καταγραφής και αποκατάστασης των ζημιών από τις πυρκαγιές και να συναντηθεί με παραγωγικούς φορείς και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπροσώπους του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη – Μετρό: Προς το β’ εξάμηνο του 2024 η εμπορική λειτουργία του

Loading