Η έλλειψη προσωπικού γονατίζει το νοσοκομείο του Βόλου: «Τα τμήματα λειτουργούν με το 50% των γιατρών που απαιτούνται – Δεν υπάρχει παιδοχειρούργος»

Τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου «Αχιλλοπούλειο», με τα τμήματα να λειτουργούν με το μισό προσωπικό.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Φακής

propoli

Σε πολλά νοσοκομεία της χώρας ο αριθμός των υγειονομικών έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, καθώς πολλοί έχουν επιλέξει να φύγουν στο εξωτερικό, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Οι συνθήκες στα ελληνικά νοσοκομεία δεν είναι καθόλου καλές, με τους γιατρούς να κάνουν περισσότερες εφημερίες από όσες ορίζει η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω των μεγάλων ελλείψεων που υπάρχουν.

Άλλωστε, είναι σχεδόν καθημερινές οι κινητοποιήσεις από υγειονομικούς, οι οποίοι θέλουν με κάθε τρόπο να αναδειχθούν τα προβλήματα στον κλάδο της Υγείας, διότι οι ίδιοι τα αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση, την ώρα που έχουν να περιθάλψουν ασθενείς. Σε αυτό αναφέρθηκε και ο διευθυντής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του «Αχιλλοπουλείου», Ηλίας Καραμέτος, που με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξιστόρησε μερικά από τα γεγονότα που έχει ζήσει ως γιατρός, τονίζοντας πως στο τέλος θα αποχωρήσουν όλοι από τη δημόσια Υγεία.

Η διαμορφωθείσα κατάσταση φέρνει αντιδράσεις από την πλευρά των ασθενών, καθώς υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις σε εξετάσεις και χειρουργεία, απόρροια του μεγάλου αριθμού επισκέψεων στα νοσοκομεία σε συνάρτηση με την υποστελέχωση.

Ο νεφρολόγος, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Γιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας, αλλά και μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Παύλος Μαλινδρέτος, μέσω της Politic κρούει τον κώδωνα για τις ελλείψεις στο ΕΣΥ, τονίζοντας πως πρέπει άμεσα να γίνουν προσλήψεις. «Το “Αχιλλοπούλειο” είναι το μοναδικό νοσοκομείο στη Μαγνησία, οπότε οι πολίτες απευθύνονται εδώ. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν προβλήματα. Αρκετά συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι με περιστατικά, όπου συνοδοί ασθενών αντιδρούν υπερβολικά, προκαλώντας ένταση εντός του νοσοκομείου. Υπάρχει εκνευρισμός και πολλές φορές είναι αδικαιολόγητος. Είχαμε και συμπολίτες που έκαναν χρήση διαφόρων ουσιών και η συμπεριφορά τους δεν ήταν η πρέπουσα. Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας δημιούργησε το παρατηρητήριο βίας, ώστε να καταγράφονται τέτοιου είδους περιστατικά», σημειώνει αρχικά ο κ. Μαλινδρέτος.

Οι υγειονομικοί του «Αχιλλοπουλείου» ζητούν από το Υπουργείο Υγείας να δώσει οδηγία, ώστε σε ακραία περιστατικά να κινείται άμεσα η νομική υπηρεσία του νοσοκομείου, προκειμένου να μην απαιτείται να κινούνται νομικά εναντίον των πολιτών οι γιατροί και οι νοσηλευτές. Πολλές φορές η αγανάκτηση του κόσμου, που πηγάζει από τις μεγάλες καθυστερήσεις στα ελληνικά νοσοκομεία, προκαλεί πολλές φορές άσχημες συμπεριφορές, οδηγώντας τις εταιρείες φύλαξης στο να ζητήσουν τη άμεση επέμβαση της αστυνομίας. «Θέλουμε ως παρατηρητήριο να καταγράψουμε όλα αυτά τα περιστατικά και στη συνέχεια θα συναντηθούμε με τις αστυνομικές Αρχές για να μην παρεμποδίζεται η λειτουργία του νοσοκομείου», διευκρινίζει ο Παύλος Μαλινδρέτος.

Οι ελλείψεις στο προσωπικό είναι πολλές, με τα τμήματα ως επί το πλείστον να λειτουργούν καθημερινά με τους μισούς γιατρούς σε σχέση με τις απαιτήσεις και τις απαιτήσεις που υπάρχουν. «Στο Τμήμα Χημειοθεραπειών υπάρχει μόνο μία γιατρός και μία φορά την εβδομάδα έρχεται ένας ακόμα συνάδελφος από άλλη δομή. Δεν μπορεί να λειτουργήσει ένα τμήμα με μόλις έναν γιατρό. Πρέπει να προκηρυχθούν θέσεις, καθώς αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στο χειρουργικό, αλλά και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Οι παθολόγοι είναι λίγοι παραπάνω από τους μισούς που απαιτούνται. Αυτά τα θέματα είναι αναγκαίο να λυθούν άμεσα και όχι να τηρείται στάση αναμονής μέχρι την επόμενη προκήρυξη», τονίζει το μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας.

Μεγάλο «αγκάθι» στη βελτίωση της πολύ δύσκολης κατάστασης στο ΕΣΥ είναι το μισθολογικό, ενώ τροχοπέδη για τους νέους γιατρούς αποτελούν οι συνθήκες εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας. «Είναι απαραίτητο να υπάρξουν αυξήσεις στους μισθούς, ώστε να ενδιαφερθούν οι νέοι γιατροί. Ακόμα και σε βαλκανικές χώρες, ο μισθός είναι υψηλότερος σε σύγκριση με τα δικά μας δεδομένα. Επίσης, κάνουμε περισσότερες εφημερίες από τα όσα ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και τελικά τις φορολογούμαστε. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι οι εφημερίες δεν θα έπρεπε να είναι αφορολόγητες, αλλά αυτοτελώς φορολογούμενες», υπογραμμίζει ο κ. Μαλινδρέτος.

Τα τελευταία χρόνια οι παραιτήσεις υγειονομικών -κυρίως γιατρών- έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας. Γενικότερα πολλοί γιατροί έχουν αναζητήσει ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό, ενώ όσοι αποχώρησαν από το ΕΣΥ και έμειναν στην Ελλάδα, επέλεξαν να κατευθυνθούν προς τον ιδιωτικό τομέα. «Υπάρχει έντονη κόπωση και ενέχει κινδύνους η τωρινή κατάσταση, καθώς έχουμε μείνει λίγοι γιατροί, για πολλή δουλειά. Στον Βόλο είχαμε συμβασιούχο παιδοχειρουργό, ο οποίος έφυγε στην Κύπρο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ένα παιδί θα διακομιστεί σε άλλη πόλη για να αντιμετωπιστεί μια χειρουργική πάθηση που έχει. Όσοι έχουμε μείνει στο ΕΣΥ ζούμε… ηρωικές στιγμές», επισημαίνει ο νεφρολόγος του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου.

Παράλληλα, τις τελευταίες ημέρες από το Υπουργείο Υγείας έγιναν γνωστές οι αλλαγές που θα υπάρξουν στην επιλογή των διοικητών στις ΥΠΕ και τα νοσοκομεία, με τον Παύλο Μαλινδρέτο να ξεκαθαρίζει ότι αυτή τη στιγμή τα προβλήματα είναι πολύ πιο σοβαρά. «Δεν είναι τόσο σοβαρό πρόβλημα η αντικατάσταση των διοικητών και των υπεαρχών. Ο κόσμος προβληματίζεται από τους αργούς ρυθμούς εξυπηρέτησης στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και από το γεγονός ότι αποστερείται η πρόσβαση σε διάφορες υπηρεσίες. Δεν υπάρχει παιδοχειρούργος στο νοσοκομείο του Βόλου. Τα νοσοκομεία και τα αστικού τύπου Κέντρα Υγείας πρέπει να στελεχωθούν κατά προτεραιότητα, ώστε μετά να δοθεί προσοχή και στα πιο απομακρυσμένα. Ασφαλώς, προτεραιότητα πρέπει να δοθεί και στα ακριτικά μέρη. Το Υπουργείο Υγείας οφείλει να μιλήσει με μάχιμους γιατρούς για να γίνουν κατανοητά τα προβλήματα που υπάρχουν. Φοβόμαστε ότι θα έρθουν χειρότερες μέρες, γεγονός που οδηγεί και άλλους υγειονομικούς στο να φύγουν εκτός συνόρων», ξεκαθαρίζει ο Παύλος Μαλινδρέτος.

Δείτε επίσης: Μεξικό: Βιβλική καταστροφή και τουλάχιστον 48 νεκροί από την κακοκαιρία

Loading