Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη

Η Politic στην Καρδίτσα – Μετρά τις πληγές του ο Παλαμάς: «Η ορμή του νερού κουνούσε τα σπίτια μας» – Χωριά παραμένουν αποκλεισμένα και βυθισμένα (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Με… εμπόλεμη κατάσταση μοιάζει το σκηνικό που αντικρίζει κανείς όταν φτάνει στα χωριά της Καρδίτσας που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Daniel», με τα νερά να κάνουν -ακόμα και σήμερα- αδύνατη την πρόσβαση σε αρκετές περιοχές.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Φακής

propoli

Σχεδόν μία εβδομάδα πέρασε από το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel» από τη Θεσσαλία, με τον αριθμό των νεκρών να ανεβαίνει καθημερινά, ενώ τρόμο προκαλεί το τι μπορεί να αποκαλύψει η υποχώρηση των υδάτων σε αποκλεισμένους οικισμούς. Η Politic βρέθηκε στην Καρδίτσα και συνομίλησε με πλημμυροπαθείς του Παλαμά, μίας κωμόπολης που μέσα σε λιγότερο από μία ώρα βυθίστηκε στο νερό. Οι εικόνες της περασμένης εβδομάδας ήταν σοκαριστικές, με ελικόπτερα και drone να δείχνουν σπίτια να είναι βυθισμένα μέσα στα νερά, σχεδόν στο σύνολο της ευρύτερης περιοχής.

Μάλιστα, στην περιοχή έχουν εντοπιστεί και σοροί ανθρώπων που πνίγηκαν από τα ορμητικά νερά που κάλυψαν τις οικίες τους κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τους κατοίκους να τονίζουν στην Politic ότι τα ξημερώματα της Τρίτης (5/9) το 112 ήχησε με τουλάχιστον δύο ώρες καθυστέρηση και αφού προηγουμένως το νερό είχε σκεπάσει δρόμους και πεζοδρόμιο, με τη στάθμη να αυξάνεται διαρκώς. Στη διαδρομή από Λάρισα προς τον Παλαμά, οι εικόνες καταστροφής είναι εμφανείς και με γυμνό μάτι, με τα χωράφια στα δεξιά και τα αριστερά να έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές, ενώ έχουν ανοίξει τα ρέματα και το οδικό δίκτυο είναι γεμάτο με φερτά υλικά, κυρίως από τις καλλιέργειες ενός κατεξοχήν αγροτικού τόπου.

Σε πολλά σημεία τα νερά παραμένουν στάσιμα στις καλλιέργειες, ενώ είναι πολύ έντονη η δυσοσμία, λόγω διάφορων παραγόντων, όπως τα νεκρά ζώα και τα σκουπίδια που έχουν παρασυρθεί. Μέσα στον Παλαμά η κατάσταση στους κεντρικούς δρόμους είναι ασφαλώς καλύτερη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, με τη διέλευση των οχημάτων να γίνεται σε ένα απολύτως στεγνό οδόστρωμα, ωστόσο τα δύσκολα παραμένουν στα στενά και σε μέρη που βρίσκονται πιο χαμηλά από τον υπόλοιπο οικισμό. Οι πληγέντες μετρούν τις ζημιές στις περιουσίες τους, με τους καταστηματάρχες να προσπαθούν να βγάλουν το νερό από τις επιχειρήσεις τους, ενώ σε κάθε βήμα που κάνει κανείς, αντικρίζει έπιπλα, ρούχα, σκεπάσματα, απλωμένα ή στοιβαγμένα στον δρόμο, καθώς άλλα θα στεγνώσουν και άλλα θα πεταχτούν οριστικά.

Οι περιγραφές των κατοίκων που βίωσαν τον εφιάλτη της κακοκαιρίας είναι συγκλονιστικές και αποτυπώνουν το τι συνέβη εκείνο το βράδυ, αλλά και τα όσα έχουν ακολουθήσει μία εβδομάδα μετά, με τους ίδιους να προσπαθούν πλέον να δουν αν έχει μείνει τίποτα… όρθιο στο σπίτι τους. «Μέσα σε ένα τέταρτο έγιναν όλα. Καταστραφήκαμε σε απόλυτο βαθμό. Θα δούμε με τον καιρό τι ευθύνες θα αποδοθούν για όλο αυτό. Η πλημμύρα δεν προκλήθηκε από τη βροχή, αλλά από το σπάσιμο του φράγματος του Σταυρού. Όλα έγιναν σε κλάσματα δευτερολέπτου. Τραβούσαμε τους ηλικιωμένους για να τους βάλουμε πάνω στα τρακτέρ. Τα παιδιά ούρλιαζαν. Χάσαμε όλα τα ζώα από κτηνοτροφική μονάδα. Ζητάμε δικαιοσύνη. Να δουν τι πάθαμε και να μας δώσουν αυτό που δικαιούμαστε. Δεν έχουμε νερό, δεν έχουμε τίποτα και με την πολιτική ηγεσία του τόπου δεν έχουμε μιλήσει καθόλου», είναι τα χαρακτηριστικά λόγια μιας κατοίκου που κατάφερε να φύγει από το σπίτι της λίγα λεπτά πριν αυτό καλυφθεί με νερό.

Η κα. Γιώτα πρώτα πλημμύρισε από το νερό της βροχής, διότι το σπίτι της είναι σε λακκούβα, ενώ λίγα λεπτά αργότερα είδε το σπάσιμο του φράγματος να παρασέρνει τα πάντα στο πέρασμά του. «Το νερό συνεχώς ανέβαινε. Κατέστρεψε τα πάντα στο σπίτι. Ο σύζυγός μου είναι Άτομο με Αναπηρία και ανησυχήσαμε πάρα πολύ. Το μέλλον είναι δύσκολο, αλλά καταφέραμε να σώσουμε τις ζωές μας», υπογραμμίζει.

Αγανακτισμένος είναι και ο κ. Βάιος, του οποίου το σπίτι έπαθε ανυπολόγιστες ζημιές, ενώ είδε και τα τρία αυτοκίνητα που διαθέτει να βυθίζονται μέσα στα ορμητικά νερά: «Το ύψος των υδάτων ξεπέρασε το 1,5 μέτρο στο σπίτι μου και είχε μεγάλη ορμή. Από τη στιγμή που έσπασε το φράγμα, η κατάσταση έγινε τραγική. Ελπίζουμε το κράτος να μας βοηθήσει για να επανέλθουμε. Δεν είχαμε νερό. Μαζεύαμε νερό στους κουβάδες για να πάμε τουαλέτα. Βλέπαμε κόσμο να φωνάζει και να ζητά βοήθεια και άλλους να λένε ότι πνίγονται. Δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε ποτέ ξανά να ορθοποδήσουμε».

Αξίζει να τονιστεί ότι γίνονται τεράστιες προσπάθειες από εθελοντικές ομάδες, με τους πλημμυροπαθείς να ξεκαθαρίζουν ότι αν δεν είχαν τη βοήθεια των εθελοντών, τότε θα ήταν κυριολεκτικά εντελώς μόνοι. Επιπλέον, ζητούν άμεσα να παρθούν μέτρα για να την αποκατάσταση των ζημιών, αφού όλοι τους είδαν τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής να διαλύονται μέσα σε λίγα λεπτά. Παράλληλα, κάτι που θα βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης το προσεχές διάστημα είναι η απόδοση ευθυνών για τα όσα συνέβησαν στη Θεσσαλία, καθώς ακόμα είναι νωπές οι μνήμες από τον «Ιανό» που ως επί το πλείστον έπληξε ένα μεγάλο κομμάτι της Καρδίτσας και πολλά χωριά των Φαρσάλων, ωστόσο -όπως φαίνεται- δεν έγιναν τα απαραίτητα έργα για να μην βουλιάξουν εκ νέου ολόκληρες περιοχές και, κυρίως, να μην χαθούν ξανά ανθρώπινες ζωές.

Δύσκολη η κατάσταση και στην Ιτέα – Συγκινητική η βοήθεια από τους εθελοντές

Η Politic μετέβη και στην Ιτέα, ένα χωριό που ανήκει στον Δήμο Παλαμά και το οποίο δέχτηκε επίσης μεγάλο όγκο υδάτων κατά την κακοκαιρία «Daniel». Ο οικισμός μετρά τις πληγές του, με τους κατοίκους να βιώνουν εφιαλτικές στιγμές όταν αντιλήφθηκαν ότι η στάθμη του νερού ανέβαινε επικίνδυνα και έπρεπε να αποχωρήσουν.

«Δεν ήχησε ποτέ το 112. Η πλημμύρα μας βρήκε στον ύπνο. Ευτυχώς φύγαμε όλοι από τα σπίτια μας. Δεν θέλω να το ξαναζήσω ποτέ αυτό το σκηνικό. Έχουμε πολλούς εθελοντές εδώ στο χωριό, συγκεντρώνουμε φαγητά και βοηθάμε όλους τους κατοίκους. Χρειαζόμαστε χέρια. Σώθηκαν πολύ λίγα σπίτια. Οι καταστροφές είναι πολλές, έχουμε βγάλει έξω τα έπιπλα και υπάρχει μια άσχημη μυρωδιά στον αέρα. Η πλημμύρα μας βρήκε στον ύπνο», σημειώνει χαρακτηριστικά η Γεωργία Οικονόμου που είδε το χωριό της να δέχεται μεγάλο όγκο νερού μέσα σε πολύ λίγα λεπτά.

Από τη μεριά του ο αντιδήμαρχος Δ.Ε. Φύλλου, Ηλίας Μακρής, ξεκαθαρίζει ότι «η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Ευχαριστούμε τους εθελοντές και όσους στέλνουν τρόφιμα. Τα σπίτια έχουν καταστραφεί, όπως και οι καλλιέργειες. Καταστράφηκαν όλα».

Οι ανάγκες για τους πλημμυροπαθείς της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Παλαμά είναι μεγάλες και συνεχώς γίνονται καλέσματα προς όσους μπορούν, ώστε να ενισχύσουν με είδη πρώτης ανάγκης του πληγέντες του «Daniel».

Σημειώνεται ότι σε πολλά χωριά, όπως η Μεταμόρφωση και ο Βλοχός, ακόμα δεν είναι δυνατή η πρόσβαση με ΙΧ, με το νερό να καλύπτει τον δρόμο και να κρατά τους οικισμούς αποκλεισμένους. Επιπλέον, η στάθμη των υδάτων -που τις προηγούμενες ημέρες έφτανε μέχρι τις σκεπές των σπιτιών- έχει υποχωρήσει λίγο, ωστόσο ακόμα η οποιαδήποτε προσέγγιση των κατοικιών δεν είναι ασφαλής και όπως φαίνεται αυτό η κατάσταση θα διατηρηθεί και για τις επόμενες ημέρες, έως ότου στραγγίξουν τα νερά.

Τέλος, μεγάλη ανησυχία επικρατεί για πιθανή έξαρση λοιμώξεων από τα στάσιμα νερά και τα νεκρά ζώα, με τον πληθυσμό των κουνουπιών να έχει αυξηθεί κατακόρυφη στις πληγείσες περιοχές και τους επιστήμονες να προειδοποιούν. Στον Παλαμά, στην άκρη του δρόμου υπήρχε ένα νεκρό πρόβατο, ενώ λίγα μέτρα πιο κάτω, στον δρόμο προς Μεταμόρφωση, αγελάδες πνίγηκαν μέσα στη μονάδα που εκτρέφονταν, με τη μυρωδιά να ανυπόφορη και τους ειδικούς να τονίζουν ότι πρέπει άμεσα να μαζευτούν τα ζώα που έχουν χάσει τη ζωή τους. Πάντως, κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό σε πολλές περιπτώσεις, καθώς -όπως προαναφέρθηκε- συγκεκριμένα χωριά είναι ακόμα βυθισμένα στο νερό. Την ίδια ώρα, οι πληγέντες φιλοξενούνται στη δομή που δημιουργήθηκε στο Κλειστό Γυμναστήριο Παλαμά, με τους εθελοντές και πάλι να καταβάλλουν όλες τους τις δυνάμεις, δίνοντας μια μεγάλη χείρα βοηθείας στους πλημμυροπαθείς.

Δείτε επίσης: Λιμνοθάλασσα η Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης – Αθηνών από τη σήραγγα των Τεμπών και μετά

Loading