Μ. Συρεγγέλα: Με τη στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας θα επιτευχθεί ανάπτυξη της οικονομίας με τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας

«Οι γυναίκες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παραγωγικής διαδικασίας» δήλωσε η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Μαρία Συρεγγέλα, μιλώντας στην εκδήλωση, με θέμα «Γυναίκες στην αγορά εργασίας: Προκλήσεις και Ευκαιρίες», την οποία συνδιοργάνωσαν ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

propoli

Σύμφωνα με την κ. Συρεγγέλα, το μεγάλο στοίχημα είναι η μετάβαση από την απασχόληση στην εργασία, η εξέλιξη, δηλαδή, από την προσωρινή απασχόληση και την ημι-απασχόληση στη σταθερή και μόνιμη εργασία, που θα εξασφαλίσει στις γυναίκες μεγαλύτερο και σταθερό εισόδημα, καλύτερες προοπτικές εξέλιξης και την επίτευξη της ισορροπίας μεταξύ της επαγγελματικής και της οικογενειακής-προσωπικής ζωής.

Όπως είπε, οι συνθήκες αυτές θα λειτουργήσουν ως βάση για την ενδυνάμωση της γυναίκας και θα τις ωθήσουν, ώστε να διεκδικήσουν και θέσεις ευθύνης.

«Το άλλο μεγάλο στοίχημα είναι η αλλαγή της έμφυλης ταυτότητας των επαγγελμάτων. Δεν υπάρχουν γυναίκεια και ανδρικά επαγγέλματα» τόνισε η κ. Συρεγγέλα, επισημαίνοντας ότι με τη στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας θα επιτευχθεί ανάπτυξη της οικονομίας με τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ), αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και μέλος του ΔΣ του ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σοφία Κουνελάκη Εφραίμογλου, δήλωσε ότι οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο, καθώς αποτελούν το 66,63% των εγγεγραμμένων ανέργων. Όπως υπογράμμισε, στις ανεπτυγμένες κοινωνίες, έχει σημειωθεί πρόοδος τις τελευταίες δεκαετίες, «όμως δυστυχώς οι γυναίκες συνεχίζουν να μην αντιμετωπίζονται ισότιμα στην εργασία». Παγκοσμίως, όπως σημείωσε, το επίπεδο πρόσβασης στην εκπαίδευση και σε υπηρεσίες υγείας που πετυχαίνουν οι γυναίκες είναι πολύ κοντά στην ισότητα, 96,1% και 95,7%, αντίστοιχα.

«Ωστόσο, εκεί που υστερούν σημαντικά είναι στη συμμετοχή και στις ευκαιρίες στην οικονομία» διαπίστωσε η κ. Σοφία Κουνελάκη Εφραίμογλου, τονίζοντας ότι είναι ο μοναδικός τομέας στον οποίο σημειώνεται επιδείνωση. Όπως εξήγησε, αυτό συμβαίνει για αρκετούς λόγους, εκτός από τη δεδομένη αναξιοκρατία και τις προκαταλήψεις. Συγκεκριμένα, είπε: «Ένας λόγος είναι ότι οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη εκπροσώπηση σε θέσεις που κινδυνεύουν από την αυτοματοποίηση. Επίσης, ένας άλλος σοβαρός λόγος είναι ότι δεν εισέρχονται αρκετές γυναίκες σε επαγγέλματα που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη αύξηση μισθών, όπως ο κλάδος της τεχνολογίας. Μεταξύ άλλων, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της έλλειψης υποδομών, προκειμένου να ισορροπήσουν μεταξύ της καριέρας και μητρότητας και μεταξύ της φροντίδας αγαπημένων προσώπων και της επαγγελματικής ζωής».

Στη συνέχεια, η κ. Σοφία Κουνελάκη Εφραίμογλου σχολίασε ότι καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει καταφέρει να πετύχει πλήρως την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων στην εργασία. «Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, προκύπτει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών στα διοικητικά συμβούλια εταιρειών παρατηρείται σε ευρωπαϊκές χώρες, αλλά η Ελλάδα ανήκει στις εξαιρέσεις. Τη στιγμή που, στη Γαλλία, το ποσοστό των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια διαμορφώνεται στο 43,4%, στη Νορβηγία στο 42,1%, στη Σουηδία στο 36,3% και στην Ιταλία στο 34%, στην Ελλάδα μετά βίας το ποσοστό εκπροσώπησης των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια ξεπερνά περίπου το 11%. Μέχρι και σε χώρες, όπως η Ινδία και η Τουρκία, καταγράφονται υψηλότερα ποσοστά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως υπογράμμισε, οι κοινωνίες που αδυνατούν να αξιοποιήσουν την ενέργεια και τη δημιουργικότητα των γυναικών, θα έχουν σοβαρά προβλήματα ανταγωνιστικότητας, τα επόμενα χρόνια. «Για να φτάσουμε, όμως, σε ικανοποιητικό επίπεδο ίσων ευκαιριών, οι γυναίκες χρειάζονται στήριξη. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει η πολιτεία να αναλάβει πρωτοβουλίες για την κατάρτισή τους, την εκπαίδευσή τους και τη διευκόλυνση της πρόσβασής τους σε χρηματοδοτικά εργαλεία, ενώ πολύ σημαντική είναι και η συμβουλευτική» συμπλήρωσε.

Η Ρεβέκκα Πίτσικα, CEO της People for Business, δήλωσε ότι, στις ανώτερες διοικητικές θέσεις, μία στις τρεις είναι γυναίκες. «Ακόμα και στους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, που παραδοσιακά είναι γυναικοκρατούμενοι, παρατηρείται ότι το ποσοστό των γυναικών που καταλαμβάνει την κορυφή της ηγεσίας τους ανέρχεται στο 20%» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κ. Πίτσικα.

©Πηγή: amna.gr

Loading