(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Μη κρατικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα: Η απόφαση της κυβέρνησης, η λειτουργία τους και οι αλλαγές που θα υπάρξουν στα ΑΕΙ

Κατά τη διάρκεια του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου αποφασίστηκε οριστικά να δοθεί το «πράσινο φως» στο σχέδιο νόμου που θα επιτρέπει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, κάτι που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της κυβέρνησης.

Όπως προκύπτει, έχοντας την απόλυτη πλειοψηφία εντός Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται διατεθειμένος να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν αντιδράσεις, όντας ωστόσο ακόμα στην αρχή της νέας τετραετίας που εξασφάλισε αρχικά τον Μάιο και εν συνεχεία τον Ιούνιο.

propoli

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα στο σχέδιο νόμου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και μόνο το ΠΑΣΟΚ εμφάνισε πιο διαλλακτική στάση στο όλο θέμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι πρέπει να φτάσει στο τέλος του το ζήτημα της απαγόρευσης ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, προκειμένου να μένουν εντός των συνόρων οι περίπου 40.000 Έλληνες φοιτητές που φεύγουν στο εξωτερικό για σπουδές. Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει στόχευση να ενισχυθούν τα ΑΕΙ, ώστε όσοι επιθυμούν να κάνουν προπτυχιακό και μεταπτυχιακό να μένουν στην Ελλάδα.

Τα δεδομένα

Με βάση τα όσα ισχύουν, ένα ξένο πανεπιστήμιο θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον τρεις σχολές τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, ώστε να μπορέσει να «υπάρξει» στην Ελλάδα, αλλά και να είναι αναγνωρισμένη στη χώρα του.

Το ίδιο αναγνωρισμένοι θα πρέπει να είναι και οι τίτλοι σπουδών στη χώρα προέλευσης, οι οποίοι θα προσδίδουν ίδια επαγγελματικά και ακαδημαικά δικαιώματα με το “μητρικό” κράτος.

Το διδακτικό και εκπαιδευτικό του προσωπικό θα πρέπει να κατέχει διδακτορικό τίτλο, ενώ σε περίπτωση ανάκλησης της άδειας οφείλει τόσο το παράρτημα, όσο και το κεντρικό Πανεπιστήμιο να αναλάβουν την ευθύνη της απονομής των τίτλων σπουδών στους φοιτητές.

Το Πανεπιστήμιο, οφείλει να έχει οικονομική ευρωστία η οποία θα αποτυπώνεται σε μία μελέτη 5ετίας, ενώ στο …στόχαστρο θα μπουν και οι κτιριακές του υποδομές, οι οποίες πρέπει να είναι κατάλληλες και επαρκείς. Η αξιολόγηση και η πιστοποίηση θα δίνεται από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και θα βρίσκονται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας.

Οι αλλαγές στα ΑΕΙ

Στο επίμαχο σχέδιου νόμου προβλέπονται αλλαγές και για τα δημόσια πανεπιστήμια, τα οποία αποτελούν, όπως υποστηρίζουν στην κυβέρνηση, την κορωνίδα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Με τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου δίνεται η δυνατότητα της ευκολότερης ίδρυσης ή κατάργησης τμημάτων, η δημιουργία μηχανισμών χρηματοδότησης καινοτόμων ιδεών, προβλέπεται η πλήρης ψηφιοποίηση της διοικητικής λειτουργίας τους, η χρηματοδότηση ελληνόφωνων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών, αλλά και ένα δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό, το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης για την ανακατασκευή των φοιτητικών εστιών.

Το βέβαιο είναι η συζήτηση του νομοσχεδίου στη βουλή τον Ιανουάριο θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Νεαροί λήστεψαν αστυνομικό εκτός υπηρεσίας – Συνελήφθησαν λίγο αργότερα

Loading