Μολυσμένος ο Παγασητικός κόλπος από τα λύματα

Κολοβακτηρίδια και εντερόκοκκοι βρέθηκαν στους δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Με τη λήψη πολλών δειγμάτων από τη θάλασσα του Παγασητικού, αποδεικνύεται ότι τα νερά είναι μολυσμένα από τα λύματα που λόγω βλάβης του βιολογικού καθαρισμού Λάρισας διοχετεύτηκαν στον Πηνειό, του τροφοδότησε την λίμνη Κάρλα.

propoli

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, κολοβακτηρίδια και εντερόκοκκοι βρέθηκαν στους δειγματοληπτικούς ελέγχους, που διενεργήθηκαν στο λιμάνι, τον Άναυρο και τις Αλυκές. Από την παρουσία των κολοβακτηριδίων συνάγεται ότι υπάρχουν και άλλοι παθογόνοι οργανισμοί προέλευσης κοπράνων. μπορεί να οδηγήσουν σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, εγκεφαλικά αποστήματα, πνευμονία, ενδοκοιλιακή σήψη, μηνιγγίτιδα και λοιμώξεις των αρθρώσεων. Τα δεύτερα είναι βακτήρια που έχουν περιορισμένη δυνατότητα πρόκλησης νόσου. Εφ’ όσον όμως αυτή προκληθεί μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, ιδιαίτερα σε νοσηλευόμενους ασθενείς.

Οι εντερόκοκκοι προκαλούν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, ενδοκαρδίτιδα έως και μηνιγγίτιδα.

Κατά τη σημερινή του συνέντευξη ο Δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, γνωστοποίησε πως κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου, για την περιβαλλοντική ρύπανση, που δέχεται ο Παγασητικός από το ανοιχτό θυρόφραγμα της λίμνης Κάρλας, μέσω του οποίου διοχετεύονται τα νερά του Πηνειού και της λίμνης στον Παγασητικό κόλπο. Φαίνεται πως η στάθμη του νερού ξεπέρασε τα 7 μέτρα και πέρασε πάνω από τα θυροφράγματα του Πηνειού, του οποίου η στάθμη έφτασε κοντά στα 11 μέτρα.

Αυτά τα λύματα, περίπου 700.000 κυβικά την ημέρα, ρέουν προς την θάλασσα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο το νερό που πλημμύρισε την Κάρλα έχει ψόφια ζώα, κόπρανα από ζώα και τα λύματα του βιολογικού της Λάρισας. Μεταφέροντας τις εκτιμήσεις των ειδικών ο κ. Μπέος είπε πως η αποστράγγιση των υδάτων μπορεί να πάρει έως και τρία χρόνια, καθώς έχει κορεσθεί το έδαφος και δεν μπορεί πλέον να απορροφήσει τόσο μεγάλους όγκους νερού.

Συνεπής με προηγούμενη δέσμευση του ότι σε 20 ημέρες θα επανερχόταν η υδροδότηση, είναι ο κ. Μπέος. Ήδη το 98% των υδροδοτούμενων περιοχών είναι πόσιμο εκτός από την περιοχή των Αλυκών, όπου παραμένει το πρόβλημα και απαγορεύεται η χρήση του νερού για οτιδήποτε άλλο πέραν της τουαλέτας. Όπως είπε ο δήμαρχος « Η εντολή είναι να λαμβάνονται κάθε τρεις μέρες δείγματα και να γίνονται έλεγχοι».

Δείτε επίσης: Χανιά: Γυναίκα με λοίμωξη από τον μήκυτα candida auris νοσηλεύεται σε απομόνωση

Loading