Μουσείο ΟΣΕ Θεσσαλονίκης: Ένα ταξίδι πάνω στις ράγες της… μνήμης (Βίντεο)

Από την πρώτη στιγμή που περάσαμε την πύλη του Μουσείου που βρίσκεται στην οδό Μοναστηρίου 7Β, μας έπιασε ένα δέος και μια νοσταλγία.

Του Αλέξανδρου Παναγιωτίδη

propoli

Νοσταλγία, όχι γιατί έχουμε ταξιδέψει με αυτά τα τρένα αλλά γιατί τα έχουμε δει μέσα από ταινίες που μας έχουν μείνει χαραγμένες στο μυαλό μας.

Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς. Το χειροκίνητο βαγόνι με το οποίο μετακινούνταν οι τεχνικοί προκειμένου να δουν αν οι γραμμές είναι ανοικτές; Τα πολύ όμορφα μηχανήματα με τα οποία μέσω σημάτων Mors επικοινωνούσαν οι σταθμάρχες; Τους λεγόμενους «καρβουνιάριδες»; Την ζωντανή ιστορία που ξυπνάει μέσα από ξενάγηση μιάμιση ώρας ή το θρυλικό Orient Express;

Ειδικά στο τελευταίο θα σταθούμε λίγο πιο κάτω, καθώς ήταν μια πολύ ζωντανή εμπειρία, ειδικά αν είσαι λάτρεις ενός από τους κορυφαίους τηλεοπτικούς ντετέκτιβ, του Ηρακλή Πουαρό.

Πρώτα βήματα και σε υποδέχεται ο… «καρβουνιάρης»

Με το που φτάσει κανείς στο μουσείο και πατήσει στα χαλίκια της Μοναστηρίου 7Β θα τον υποδεχτεί ένα μεγαλοπρεπές τρένο, και δίπλα του αναπαύεται ένας καυστήρας που έπαιρνε κάρβουνο για να κινηθεί.

Λίγο πιο μέσα θα δει το χειροκίνητο βαγόνι με το οποίο θα μπορεί να κάνει μια βόλτα 20 μέτρων, ενώ η ιστορία του… συγκινεί.

Με το συγκεκριμένο χειροποίητο βαγόνι, οι εργάτες τεχνικοί του ΟΣΕ, πηγαίναν βόλτα στις γραμμές προκειμένου να βρουν αν έχουν προβλήματα και αν εντόπιζαν κάτι είχαν μαζί τους εργαλεία προκειμένου να προχωρήσουν σε επισκευή.

Φτάνουμε στο κτήριο όπου πραγματοποιείται η κεντρική ξενάγηση. Μέσα στο κτήριο θα δούμε δακτυλογράφους, το πρώτο σήμα του ΟΣΕ αλλά και ακυρωτικά μηχανήματα με τα οποία παλιά οι ελεγκτές έλεγχαν τα εισιτήρια του κόσμου.

Βόλτα με τα βαγόνια του Orient Express

Βγαίνουμε από το κεντρικό κτήριο και στα αριστερά μας στέκονται επιβλητικά δύο από τα ιστορικά βαγόνια του Orient Express, και συγκεκριμένα η τραπεζαρία και τα δωμάτια.

Ανεβαίνουμε στην είσοδο και μπαίνουμε μέσα στο εστιατόριο και συναντάμε πρώτα την κουζίνα, η οποία παραμένει… έτοιμη να υποδεχτεί τους πανάκριβους μάγειρες που ετοίμαζαν το φαγητό.

Προχωράμε μέσα και βλέπουμε τα τραπέζια τα οποία παραμένουν ακόμα και σήμερα ζωντανά, με το μεράκι των ανθρώπων που προσπαθούν να κρατήσουν αναλλοίωτη την μνήμη.

Αλλάζουμε βαγόνι χωρίς να βγούμε από το Orient Express, και συναντάμε τα δωμάτια του τρένου τα οποία δεν είναι όπως τα περιμέναμε.

Λίγο πιο στενά, αλλά παραμένουν – για την εποχή εκείνη- μεγαλοπρεπή και το καθένα έχοντας την δική του μοναδική ιστορία.

Δείτε το βίντεο από την βόλτα μας:

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν για τους εορτασμούς του Αγ. Δημητρίου και της 28ης Οκτωβρίου

Loading