Ν. Τζόλλας: “Μη ξεχνάμε τους επιστήμονες που έμειναν εδώ”

“Δεν πρέπει να ξεχνάμε τους επιστήμονές μας, που έχουν μείνει στη χώρα και δημιουργούν”, δήλωσε ο περιφερειακός σύμβουλος, εντεταλμένος για θέματα καινοτομίας και ανάπτυξης, κ. Νίκος Τζόλλας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή “Απλά επικίνδυνοι“, μέσα από τη συχνότητα του Flash 99.4. O κ. Τζόλλας μίλησε για το έργο που έχει αναλάβει η περιφέρεια, ώστε να στηρίξει την καινοτομία και το επιχειρείν.

Για τα κουπόνια τεχνολογίας που θα λάβουν μικρομεσαίες ή μεσαίες επιχειρήσεις:

“Καταρχάς η διοίκηση του κου. Τζιτζικώστα δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον, όσον αφορά την προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Εξού και οι διάφορες ενέργειες και δράσεις που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια. Νομίζω ότι η περιφέρεια έχει κάνει μια πολύ αποδοτική μορφή και τους καρπούς αυτών των δράσεων τούς έχουμε και σήμερα. Παραδείγματος χάρη η τελευταία δράση που ολοκληρώθηκε είναι τα κουπόνια τεχνολογίας. Ήταν ένα ποσό που μπορούσαν διάφορες επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν, προκειμένου να αναπτύξουν διάφορες δράσεις εκσυγχρονισμού. Και τώρα ανοίγει μια πρόσκληση για κουπόνια τεχνολογίας, που αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις με προϋπολογισμό 4.000.000 ευρώ“.

propoli

Ο κ. Τζόλλας αναφέρθηκε και στις προϋποθέσεις για να λάβουν οι επιχειρήσεις τα κουπόνια. “Πρέπει να είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή μεσαίες επιχειρήσεις και στην ουσία υπάρχει ένα κουπόνι με επιδότηση 100% προς την επιχείρηση, προκειμένου να δημιουργήσει μια σύμπραξη για ερευνητική ομάδα, με στόχο την ανάπτυξη ενός καινοτόμου προϊόντος ή υπηρεσίας. H επιδότηση είναι ως 10.000 ευρώ, η οποία είναι για διάστημα έξι μηνών και αφού αναπτυχθεί το έργο”.

Για το σχέδιο επαναπατρισμού των Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού:

Ερωτηθείς σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να πριμοδοτήσει κάθε νέο που επαναπατρίζεται με 3.000 ευρώ, ο κ. Τζόλλας τοποθετήθηκε ως εξής: “Είναι προς τη θετική κατεύθυνση αυτό, αλλά μη ξεχνάμε τους επιστήμονες που έχουν μείνει εδώ και δημιουργούν. Υπάρχει το ΕΚΕΤΑ, το πανεπιστήμιο όπου εργάζονται πολλοί επιστήμονες, με μεγάλο έργο, που παράγουν καινοτόμα προϊόντα και ασχολούνται με την εφαρμοσμένη έρευνα, και φυσικά δεν αμοίβονται με 3.000 ευρώ“.

Συνεχίζοντας ανέφερε πως “χρειάζεται στήριξη της υπάρχουσας επιστημονικής κοινότητας, αλλά χρειάζεται να δοθούν και κίνητρα για επιστήμονες που έχουν τεχνογνωσία και εργάζονται στο εξωτερικό, ώστε να επιστρέψουν στη χώρα μας. Πρέπει να γίνει όμως στρατηγικό σχέδιο”.

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Τζόλλας εδώ:

Loading