Νέα στοιχεία για τον Youtuber βασανιστή: «Γνωστός gamer “συνέταιρος” του στο κανάλι των βασανιστηρίων

Νέα στοιχεία για την υπόθεση του 42χρονου youtuber από το Κερατσίνι, που βασάνιζε σε «ζωντανή μετάδοση», ανθρώπους με αναπηρία.

Σύμφωνα με αποκλειστικά στοιχείου του Dnews, δεν είναι ο 42χρονος ο μόνος υπεύθυνος για το έγκλημα που κατηγορείται, αλλά υπάρχει άλλο πρόσωπο, το οποίο είναι ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος που έβγαζε χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα όπως αποκαλύπτει, από την εμπειρία και την έρευνά της, η καθηγήτρια Ψηφιακής Εγκληματολογίας, Κέλλυ Ιωάννου.

propoli

Σύμφωνα με την κ. Ιωάννου, το άτομο που έχει προσαχθεί και προφυλακίστηκε, δεν είναι ο μόνος υπεύθυνος για το έγκλημα που κατηγορείται, αλλά υπάρχει άλλο πρόσωπο, το οποίο είναι ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος που έβγαζε χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα. Από το άτομο αυτό ξεκίνησε η δράση του κυκλώματος. Μάλιστα, η κ. Ιωάννου, στις δηλώσεις της στο Dnews, αναρωτιέται, αν αυτό το άτομο «προστατεύεται» από κάποιους και γιατί.

Θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι την υπόθεση, χειρίζονται οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές, οι οποίες και ερευνούν όλες τις πτυχές της ανατριχιαστικής αυτής υπόθεσης. Η κ. Ιωάννου, μίλησε στο Dnews, με βάση την εμπειρία της στο «ψηφιακό έγκλημα» και την έρευνα που έχει η ίδια κάνει.

«Υπάρχει μία ομάδα, σε όλο αυτό που έχει βγει στην επιφάνεια, δεν είναι ένας μόνο. Είναι ένα άλλο πρόσωπο, το οποίο δεν ξέρω γιατί, δεν έχει απασχολήσει τη δημοσιότητα και γιατί δεν έχει αποκαλυφθεί. Άλλος το ξεκίνησε και με άλλο τρόπο», αναφέρει η κ. Ιωάννου και αναλύει τον τρόπο με τον οποίο έδρασε η ομάδα:

«Αυτός που το ξεκίνησε, ήταν πολύ γνωστός παίκτης, ενός βιντεοπαιχνιδιού. Με το οποίο ασχολούνται και έφηβοι και ενήλικοι. Οι πλατφόρμες των βιντεοπαιχνιδιών, απαγορεύουν τον βίαιο λόγο και το βίαιο περιεχόμενο. Απαγορεύουν δηλαδή την υβριστική φρασεολογία. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος, ενώ έπαιζε, είχε φτιάξει ένα δικό του κανάλι επικοινωνίας, σε άλλη πλατφόρμα, όπου εκεί άρχισε να τσακώνεται συχνά και να βρίζει. Όταν είδε ότι αυτό πουλάει, ότι προσέλκυε δηλαδή κόσμο, θεώρησε ότι αυτή την απήχηση, έπρεπε να την εκμεταλλευτεί εμπορικά. Εκτός της κοινότητας αυτού του παιχνιδιού. Δημιούργησε λοιπόν το πρώτο διαδικτυακό κανάλι και άρχισε να εκμεταλλεύεται άτομα. Δεν θα έλεγα άτομα με νοητική στέρηση. Θα πω ότι ήταν άτομα περιφερειακά, άτομα τοξικοεξαρτημένα. Άτομα επίσης που ήταν ήδη γνωστά στο χώρο της τηλεόρασης, που πήγαιναν σε διάφορες εκπομπές. Γνωρίζοντάς τα από εκεί και γνωρίζοντας και την ευκολοπιστία τους, σε θέματα που έχουν να κάνουν με την προβολή τους, τα προσέλκυαν. Τα συγκεκριμένα άτομα αναφέρονται ως άτομα με νοητική υστέρηση, από τα ΜΜΕ, χωρίς να υπάρχουν προς γνώση μας, επίσημα έγγραφα αξιολόγησης».

Σύμφωνα με την κ. Ιωάννου, ο 42χρονος που κατηγορείται αλλά και το άλλο άτομο, που δεν έχει βγει στη δημοσιότητα, έκαναν ζωντανές μεταδόσεις, που μπορεί να διαρκούσαν έως και 24 ώρες. «Ακόμα και αυτή τη στιγμή που μιλάμε, μπορεί να «στριμάρουν» και να μεταδίδουν περιεχόμενο. Δεν είναι όλες τις ώρες βίαιο, μπορεί να είναι απλά εκεί και να μιλάνε και να σχολιάζουν μεταξύ τους. Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις, το περιεχόμενο είναι εξευτελιστικό, προς τους αποδέκτες αυτών των συμπεριφορών. Μπορεί να είναι υβριστική φρασεολογία, μέχρι και φαινόμενα ακραίας βίας, που είδαμε στο βίντεο που βγήκε στο διαδίκτυο. Ο 42χρονος, που είναι τώρα στο προσκήνιο, κάποια στιγμή, είχε διαπληκτισμό με τον άνθρωπο που ξεκίνησε όλη αυτή την ιστορία. Και έδρασε ως υπερασπιστής των ατόμων με νοητική στέρηση. Μάλιστα αυτό έχει γίνει σε δημόσια θέα. Αυτοί οι δύο δηλαδή, τσακώθηκαν «ζωντανά» στην κάμερα. Και αυτός που έχει συλληφθεί, πήρε κάποια άτομα «υπό την προστασία του, στο σπίτι του». Μετά, αυτό το άτομο, ο 42χρονος, ξεκίνησε όσα αποτρόπαια αποκαλύφθηκαν. Άρχισε δηλαδή να εκμεταλλεύεται αυτός τα άτομα με αναπηρία. Με «δικαιολογία», ότι αυτά τα άτομα με νοητική στέρηση συναινούν σε αυτό», επισημαίνει η κ. Ιωάννου.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Ψηφιακής Εγκληματολογίας, τα άτομα που συμμετέχουν σε τέτοιου είδους μεταδόσεις, πληρώνουν μέσω paypal. Και με τον τρόπο αυτό είναι πολύ δύσκολο, να ελεγχθούν.

Οι πληρωμές γίνονται με δύο τρόπους, όπως μας λέει η κ Ιωάννου:

«Κάτω από αυτές τις ζωντανές μεταδόσεις, μπορεί όποιος παρακολουθεί να κάνει κάποιο σχόλιο. Υπάρχει ένα chat, που ονομάζεται super chat. Εκεί μπορείς αν θες, να πληρώσεις και το σχόλιό σου να ανέβει ψηλά και να φαίνεται. Αν λοιπόν, για παράδειγμα, κάποιος θέλει να γράψει, «πέτα του ένα γιαούρτι», προκειμένου να φανεί το σχόλιο και να είναι στην κορυφή, πληρώνει. Μόνο με αυτό το σύστημα, τα εμπλεκόμενα άτομα έβγαζαν 9.000 ευρώ, το μήνα. Μόνο από τα έσοδα του super chat. Ο δεύτερος τρόπος πληρωμών, είναι κατά τη διάρκεια των μεταδόσεων. Εκεί γίνονται δωρεές. Άλλος έβαζε ένα ευρώ, άλλος μπορεί να έδινε και 500 ευρώ, για να γίνει σε live μετάδοση, κάτι. Αυτό μπορεί να ήταν και κάτι πολύ σοβαρό, όπως αυτά που αποκαλύφθηκαν. Η δική μου εκτίμηση, είναι ότι πολλοί από τους συνδρομητές, είναι έφηβοι, ή ενήλικοι, οι οποίοι παρακολουθούν, όλη αυτή την βιαιότητα, αφενός λόγω περιέργειας, για να δουν δηλαδή μέχρι που μπορεί να φτάσει μία ακραία τέτοια πράξη και αφετέρου για να νοιώσουν ότι ανήκουν κάπου, ότι είναι σε μία δυνατή ομάδα, ότι είναι κάποιοι, ότι αποκτούν μία ταυτότητα. Είναι άτομα ευάλωτα σε διαφορετικές μορφές, που επιζητούν την προσοχή και τη δημοσιότητα, ή να εξασφαλίσουν τη δόση τους σε περίπτωση τοξικοεξαρτημένων», αναφέρει η κ. Ιωάννου.

Το βασικό στοιχείο για αυτούς που είναι διαχειριστές των καναλιών αυτών, ή για αυτούς που παρακολουθούν, είναι η κανονικοποίηση της κοινής βίας, στο διαδίκτυο. Γιατί κάτι που δεν γινόταν αποδεκτό στην κανονική ζωή, βλέπουμε ότι τελικά γίνεται κανονικότητα στο διαδίκτυο, σύμφωνα με την κ. Ιωάννου.

«Ακόμα και τώρα που μιλάμε, ακόμα και σε εμένα που βγαίνω για να θίξω το θέμα και αντιτίθεμαι σθεναρά σε αυτά τα φαινόμενα, υπάρχουν φανατικοί θαυμαστές αυτών των ανθρώπων, που λένε ότι δεν πρέπει να τους λένε εγκληματίες και ότι όλο αυτό, γινόταν για πλάκα. Αυτό που μου κάνει μεγάλη εντύπωση, είναι ότι ο εγκέφαλος αυτής της υπόθεσης, δεν έχει βγει στην επιφάνεια. Δεν ξέρω αλλά είναι πολύ παράξενο και δεν ξέρω και αν αυτός ο άνθρωπος προστατεύεται και με ποιον τρόπο», αναφέρει.

Αυτού του είδους οι ζωντανές εκπομπές, γίνονταν στο youtube. Ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Ιωάννου, αν κάποιος θέλει να παρακολουθήσει πιο πριβέ περιεχόμενο, ακόμα και με σεξουαλικές πράξεις, τον παραπέμπουν σε ιδιωτικά κανάλια, όπου φυσικά πλήρωναν συνδρομή.

Σύμφωνα με την κ. Ιωάννου, στη συγκεκριμένη περίπτωση, των ανθρώπων που έκαναν όσα αποκαλύφθηκαν, πολλές φορές ένας αλγόριθμος εντόπιζε τη βιαιότητα των ζωντανών μεταδόσεων, ή είχε γίνει κάποια αναφορά στο συγκεκριμένο κανάλι, οπότε όλοι έβγαιναν από το κανάλι. Από όλη αυτή την εμπειρία όμως, έμαθαν να ξεγελούν τον αλγόριθμο.

«Μπορεί να υπάρχουν εταιρείες που ελέγχουν το περιεχόμενο των καναλιών, αλλά το θέμα είναι ότι δεν μπορούν να κινηθούν νομικά εναντίον τους. Γιατί οι εμπλεκόμενοι, που δέχονται και τη βία, διατυμπανίζουν ότι συμμετέχουν με τη θέλησή τους. Για εμένα, όλο αυτό είναι ξεκάθαρα πλέον ανεξέλεγκτο. Πρέπει να το δούμε, τόσο σε επίπεδο των εταιρειών που διαχειρίζονται όλες αυτές τις πλατφόρμες, όσο και σε επίπεδο νόμου. Ποια δηλαδή παραθυράκια, βρίσκουν όλοι αυτοί, με σκοπό το κέρδος και έτσι εκμεταλλεύονται ανθρώπους, με τον βάναυσο τρόπο που είδαμε», καταλήγει η κ. Ιωάννου.

Δείτε επίσης: Ένταση με Ρομά στα Μέγαρα – Κλειστή η εθνική οδός και στα δυο ρεύματα

Loading