Παιδική παχυσαρκία: «Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα – Συμβουλές για το πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε

Η διαιτολόγος – διατροφολόγος Πωλίνα Γιαννιώτη μιλά στην «Ελένη» για την παιδική παχυσαρκία και εξηγεί πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε

Τα τελευταία χρονιά η Ελλάδα πρωταγωνιστεί αρνητικά στα επίπεδα της παιδικής παχυσαρκίας.

propoli

Η διαιτολόγος – διατροφολόγος Πωλίνα Γιαννιώτη μιλά στην «Ελένη» για την παιδική παχυσαρκία και εξηγεί πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε.

Ποια είναι τα κύρια λάθη που  κάνουμε στη διατροφή του παιδιού; Αρχικά χρησιμοποιούμε την επιβράβευση με τροφή δημιουργώντας του λάθος εντύπωση και το πιέζουμε να τελειώσει όλο το φαγητό του.

Στις πιο μικρές ηλικίες υποκύπτουμε στο κλάμα τους και τους δίνουμε να καταναλώσουν μονό φαγητά που τους αρέσουν. Επίσης, δεν έχουμε εμείς καλές διατροφικές συνήθειες, άρα γινόμαστε κακό διατροφικό πρότυπο

Τι κάνουμε:

Αν σταμάτησε να τρώει λαχανικά: Συνεχίζουμε να τα σερβίρουμε στο τραπέζι χωρίς πίεση, αφού η συνεχόμενη έκθεση θα οδηγήσει σε δοκιμή. Ή τα προσθέτουμε σε μαγειρευτά φαγητά και σε χυμούς. Μπορούμε επίσης, να τα επιλέγουμε για ορεκτικό η ενδιάμεσο σνακ, καθώς αν πεινάει έχουμε πιθανότητες να δοκιμάσει.

Αν σταμάτησε να τρώει λαδερά φαγητά: Επιλέγουμε να τα σερβίρουμε στην πιο απλή τους εκδοχή ή σερβίρουμε μία μικρή ποσότητα στο πιάτο και δίνουμε χρόνο να τα επεξεργαστούν και να τα συνηθίσουν.

Όταν το παιδί μας δεν θέλει να φάει άλλο: Δεν τα πιέζουμε και ρωτάμε αν όντως νιώθει την κοιλίτσα του γεμάτη. Μπορούμε ακόμη να το ενημερώνουμε πως δεν θα υπάρξει κάτι άλλο να φάει και δεχόμαστε τις διακυμάνσεις όρεξης στην παιδική ηλικία.

Όταν το παιδί ζητάει συνεχεία κάτι να φάει: Κάποιες μέρες δεν του το στερούμε, αφού η όρεξη ποικίλει και του δίνουμε ένα υγιεινό σνακ. Άλλη μία επιλογή είναι να το απασχολούμε με κάποια άλλη δραστηριότητα ενώ καλό είναι να προσπαθούμε για τη διατήρηση των προγραμματισμένων γευμάτων.

Δείτε επίσης: Παχυσαρκία: Πρώτη παγκοσμίως η Ελλάδα

Loading