ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Πάνω από 60.000 θάνατοι από καύσωνες στην Ευρώπη το 2022

Η επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στην επιθεώρηση Nature Medicine αποκαλύπτει ότι περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω των καύσωνων που πλήττουν την Ευρώπη το καλοκαίρι του 2022.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι απαιτούνται ενισχυμένες προσπάθειες για την αντιμετώπιση μελλοντικών κυμάτων ακραίας ζέστης.

propoli

Η μελέτη, που διεξήγαγαν επιστήμονες από το γαλλικό Ινστιτούτο Ερευνών Υγείας (Isnerm) και το Ινστιτούτο της Βαρκελώνης για την Παγκόσμια Υγεία (ISGlobal), εκτιμά ότι αν δεν γίνουν αποτελεσματικές ενέργειες, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει τουλάχιστον 68.000 θανάτους από καύσωνες κάθε καλοκαίρι έως το 2030 και περισσότερους από 94.000 έως το 2040.

Το καλοκαίρι του 2022 σημειώθηκε η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη, με ακολουθία καύσωνων, ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας, ξηρασία και δασικές πυρκαγιές.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα για τη θερμοκρασία και τη θνησιμότητα από το 2015 έως το 2022 σε 823 περιοχές σε 35 ευρωπαϊκές χώρες με συνολικό πληθυσμό άνω των 543 εκατομμυρίων ανθρώπων. Με βάση επιδημιολογικά μοντέλα, υπολόγισαν ότι από τις 30 Μαΐου έως τις 4 Σεπτεμβρίου 2022, περίπου 61.672 θάνατοι ήταν αποτέλεσμα των καυσώνων.

Κατά την περίοδο από τις 18 έως τις 24 Ιουλίου, παρατηρήθηκε ένα ιδιαίτερα έντονο κύμα καύσωνα, το οποίο είχε σοβαρές συνέπειες. Σε αυτό το διάστημα, εκτιμάται ότι περίπου 11.637 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών.

«Ο αριθμός των θανάτων είναι πολύ υψηλός», σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ισάμ Ασεμπάκ, ερευνητής στο Inserm και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης. «Γνωρίζαμε τις συνέπειες του καύσωνα (στην υγεία) με βάση μια προηγούμενη μελέτη του 2003 όμως με αυτήν την ανάλυση βλέπουμε ότι απομένει να γίνει πολλή δουλειά για να προστατευθεί ο πληθυσμός», πρόσθεσε.

Κατά το καλοκαίρι του 2003, η Ευρώπη βίωσε έναν από τους χειρότερους καύσωνες στην ιστορία της, με ανείπωτες ανθρώπινες απώλειες. Σύμφωνα με τη μελέτη, περίπου 70.000 άνθρωποι χάθηκαν λόγω της ακραίας ζέστης.

Οι μεσογειακές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, υπέστησαν τις υψηλότερες απώλειες αναλογικά με τον πληθυσμό τους. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η Μεσόγειος είναι ευάλωτη στην ερημοποίηση και τα κύματα καύσωνα εντείνονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού λόγω των ξηρότερων συνθηκών.

Τον περασμένο Ιούλιο, η Πορτογαλία κατέγραψε θερμοκρασία 47 βαθμών Κελσίου, πλησιάζοντας το απόλυτο ρεκόρ των 47,3 βαθμών που καταγράφηκε το 2003. Όσον αφορά τους απώλειες ζωής, η Ιταλία είχε τον υψηλότερο αριθμό με 18.010 θανάτους, ακολουθούμενη από την Ισπανία με 11.324 και τη Γερμανία με 8.173.

Καθώς η κλιματική αλλαγή επιδεινώνεται λόγω ανθρώπινης επιρροής, οι καύσωνες γίνονται ολοένα και πιο συχνοί και έντονοι. Η ακραία ζέστη μπορεί να έχει θανατηφόρες συνέπειες, προκαλώντας θερμοπληξία και επιδεινώνοντας καρδιαγγειακά και αναπνευστικά προβλήματα. Οι ηλικιωμένοι αποτελούν μια ευάλωτη ομάδα σε αυτές τις συνθήκες.

Δείτε επίσης: Έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας σκοτώνει οκταμελή οικογένεια στη Σομαλία

Loading