Πασχαλινά κουλουράκια: Η συνταγή για να γίνουν αφράτα και αρωματικά

Τα πασχαλινά κουλουράκια πορτοκαλιού είναι τραγανά, αφράτα και πολύ αρωματικά.

Για να γίνουν όπως τα περιγράφω πρέπει όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

propoli

Πρέπει να χτυπήσετε πολύ καλά το μαλακό βούτυρο με την ψιλή κρυσταλική ζάχαρη, μέχρι να γίνουν κρέμα.

Όταν προσθέσετε το αλεύρι δεν πρέπει να ζυμώσετε για πολύ ώρα την ζύμη, για να βγουν πολύ αφράτα και τραγανά μαζί.

Υλικά 

Για τα κουλουράκια

  • 250 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 140 γρ. ζάχαρη
  • 2 κρόκους αυγών
  • 2 πρέζα/ες αλάτι
  • 1 μεγάλο ακέρωτο πορτοκάλι, ξύσμα
  • 15 ml κονιάκ
  • 60 γρ. χυμό πορτοκαλιού (1 μεγάλο ζουμερό πορτοκάλι)
  • 1/8 κ.γ. σόδα μαγειρικής
  • 2 δάκρυα μαστίχας
  • 450 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Για το διάλυμα αυγού

  • 1 μικρό αυγό
  • 1 κ.σ. νερό

Για σίγουρη επιτυχία

Για τα κουλουράκια

  • Αρχικά κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικινγκ και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Χτυπάμε τα δάκρυα μαστίχας με ελάχιστη από την ζάχαρη της συνταγής, μέχρι να γίνει σκόνη η μαστίχα.
  • Βάζουμε το μαλακό βούτυρο Lurpak στον κάδο του μίξερ.
  • Προσθέτουμε την ζάχαρη και τα χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα για 4-5’, μέχρι να γίνουν κρέμα.
  • Σκάβουμε τα πλαϊνά του μπολ με σπάτουλα.
  • Προσθέτουμε το ξύσμα, την σκόνη μαστίχας και έναν-έναν τους κρόκους. Μόλις ομογενοποιηθούν, προσθέτουμε το κονιάκ.
  • Διαλύουμε την μαγειρική σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και τα ρίχνουμε στο μείγμα.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και σε χαμηλή ταχύτητα ανακατεύουμε ελάχιστα τα υλικά, μέχρι να σχηματιστεί ζύμη.
  • Μόλις ξεκολλήσει η ζύμη από τα τοιχώματα του μπολ, την αφήνουμε για 10’ σκεπασμένη. Η ζύμη συνολικά έχει βάρος 850 γραμμάρια.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 160ºC.
  • Κόβουμε μικρά κομμάτια ζύμης, βάρους 25 -30 γραμμάρια.
  • Πλάθουμε κουλουράκια σε πασχαλινά σχέδια.
  • Τα αραδιάζουμε σε ρηχό ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
  • Βάζουμε τα κουλουράκια στο ταψί αραιά μεταξύ τους.
  • Τα αλείφουμε ολόγυρα με ένα πινέλο, με λίγο διάλυμα αυγού.
  • Τοποθετούμε το πρώτο ταψί στον καυτό φούρνο στην μεσαία σχάρα.
  • Ψήνουμε για περίπου 25’ μέχρι να ροδίσουν ολόγυρα.
  • Ο χρόνος ψησίματος είναι σχετικός από φούρνο σε φούρνο, διαφέρει.
  • Όμοια φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα πασχαλινά κουλουράκια πορτοκαλιού.
  • Αφού ψηθούν τα κουλουράκια τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Τα μεταφέρουμε σε αεροστεγές μπολ αφού κρυώσουν τελείως, τα σκεπάζουμε και τα διατηρούμε τραγανά για πολύ καιρό.

Για το διάλυμα αυγού

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αυγό και το νερό. Τα χτυπάμε να ενωθούν.
  • Αλείφουμε τα κουλουράκια πριν τα φουρνίσουμε.
  • Επαναλάβετε την επάλειψη αυγού για πιο νόστιμο, ρόδινο και γυαλιστερό αποτέλεσμα.

Για πιο γυαλιστερό αποτέλεσμα, αλείψτε με μια στρώση διάλυμα αυγού κι αφήστε για λίγα λεπτά να στεγνώσει και να δημιουργηθεί ένα φιλμ στην επιφάνεια.

Μυστικά για κουλουράκια

  • Αν είναι πολύ ζεστός ο χώρος που δουλεύετε και σας δυσκολεύει η ζύμη για κουλουράκια στο πλάσιμο, αφήστε την ζύμη για 10’ στο ψυγείο να σφίξει και μετά μπορείτε να τα πλάσετε.
  • Αν ψήσετε σε αντιστάσεις, αυξήστε την θερμοκρασία στους 180ºC.
  • Ο φούρνος χρειάζεται αρκετή ώρα προθέρμανση για να πιάσει την σωστή θερμοκρασία στις αντιστάσεις.
  • Στις αντιστάσεις ψήνεις στην κάτω σχάρα για λίγα λεπτά επιπλέον.
  • Στις αντιστάσεις ψήνουμε πάντα ένα ένα ταψί και ποτέ δυο μαζί.
  • Αντίθετα, στον αέρα ψήστε και 2-3 ταψιά μαζί.
  • Όμως σε αυτή την περίπτωση, πρέπει στα μισά του ψησίματος να αλλάξετε θέση στα ταψιά για ομοιόμορφο ψήσιμο.

Δείτε επίσης: Αθηνά Οικονομάκου: «Είχα πάθει stage fright, υπέφερα»

Loading