(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

ΠΟΕΔΗΝ: Στάση εργασίας από τις 11πμ έως τις 3μμ αύριο Τετάρτη (11/10)

Τα οικονομικά και εργασιακά προβλήματα του κλάδου της Δημόσιας Υγείας βρίσκονται για άλλη μια φορά στο επίκεντρο της επικαιρότητας, με την ΠΟΕΔΗΝ να ανακοινώνει τετράωρη στάση εργασίας την Τετάρτη (11/10) στην Αττική.

Όπως ανακοίνωσε η ΠΟΕΔΗΝ, στο πλαίσιο της παναττικής στάσης εργασίας, θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης (11.10.2023) συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, Πανεπιστημίου 37.

propoli

Αφορμή της παναττικής στάσης εργασίας που θα αρχίσει στις 11 το πρωί και θα λήξει στις 3 το μεσημέρι, είναι τα οικονομικά και εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας, και που έχουν οδηγήσει στη μαζική φυγή υγειονομικών.

«Η Δημόσια Υγεία – Πρόνοια δεν πρόκειται να φτιάξει με δημόσιες δαπάνες υγείας 5% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι τουλάχιστον δύο μονάδες πιο υψηλός», επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ.

Παράλληλα, η πανελλήνια ομοσπονδία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία υπογραμμίζει πως με «τέτοιο ύψος δαπανών υποβαθμίζεται συνεχώς η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και οι πολίτες βάζουν το χέρι όλο και πιο βαθιά στη τσέπη. Οι μισθοί των υγειονομικών είναι αντικίνητρο στη κάλυψη των σοβαρών κενών που αντιμετωπίζουν οι Υγειονομικές Μονάδες, το ΕΚΑΒ και η Πρόνοια».

Επιπλέον, σημειώνει ότι «με μισθούς κάτω του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, δεν θα έλθουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας να δουλέψουν. Προτιμούν τον ιδιωτικό τομέα και κυρίως το εξωτερικό», ενώ όπως αναφέρει ακόμη και «η ρύθμιση του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας είναι κατώτερη των περιστάσεων αφού χορηγούνται πολύ μικρές αυξήσεις σε κάποιες ειδικότητες (πχ νοσηλευτικό), δημιουργούνται όμως τεράστιες αδικίες από τον διαχωρισμό, τον αποκλεισμό χιλιάδων υγειονομικών της πρώτης γραμμής από το επίδομα».

Η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι μεγάλος χαμένος είναι ο πολίτης όταν χρειάζεται τις υπηρεσίες υγείας.

Τέλος, ζητά την άμεση μονιμοποίηση των συμβασιούχων, την αύξηση των μισθών, του ωρομίσθιου και την ένταξη των εργαζομένων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, λέγοντας πως «είναι η μεγαλύτερη αδικία και άνιση μεταχείριση απέναντι στους υγειονομικούς που στη διάρκεια της πανδημίας χόρτασαν εγκωμιαστικά σχόλια».

Δείτε επίσης: Τρίκαλα: Μαθητής έβγαλε μαχαίρι σε σχολείο – Απειλούσε τον καθηγητή και τους συμμαθητές του

Loading