Πότε θα πάψουν να ισχύουν οι παλιές ταυτότητες

Εντός Σεπτεμβρίου αναμένεται να παρουσιαστούν οι νέες ταυτότητες, με το συγκεκριμένο θέμα να διχάζει την κοινωνία.

Η νέα ταυτότητα θα έχει το μέγεθος πιστωτικής κάρτας, θα είναι πλαστική και εκτός από τα στοιχεία που ήδη αναγράφονται, θα αναφέρεται αν το θέλει ο πολίτης και η ομάδα αίματος. Αντί για το δακτυλικό αποτύπωμα, θα υπάρχει ηλεκτρονικό τσιπ που θα το περιέχει.

propoli

Είναι υποχρέωση όλων των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχουν τέτοιου είδους ταυτότητες, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Η παλιά ταυτότητα θα ισχύει μέχρι τον Αύγουστο του 2026 αφού μετά τις 6 Αυγούστου, δε θα μπορούν οι πολίτες να τη χρησιμοποιήσουν ως ταξιδιωτικό έγγραφο.

Όσοι πάνε στα αστυνομικά τμήματα για να προλάβουν να βγάλουν την παλιά ταυτότητα τον Αύγουστο του 2026 θα έχουν μια ταυτότητα η οποία μπορεί να αποτελεί ένα έντυπο ταυτοπροσωπίας για το εσωτερικό της χώρας, δεν θα έχει όμως την ισχύ της ταυτότητας.

Όσον αφορά το τσιπάκι για το οποίο έχει γίνει μεγάλη κουβέντα, υπάρχει και στα νέα διαβατήρια και έχει μπει σύμφωνα με τις ενδείξεις του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας, και δεν υπάρχουν στοιχεία γεωεντοπισμού.

Σχετική απάντηση έχει δοθεί και στη Βουλή από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε σχετικές ερωτήσεις που είχαν καταθέσει η Νίκη και οι Σπαρτιάτες.

Τι θα αναγράφεται στη νέα ταυτότητα

Σύμφωνα με την «Τροποποίηση της υπ’ αρ. 8200/0-297647/ 10.4.2018 κοινής υπουργικής απόφασης «Έκδοση νέου τύπου Δελτίου Ταυτότητας Ελλήνων πολιτών» (Β’ 1476)» που εκδόθηκε στο ΦΕΚ Τεύχος Β 824/17.02.2023,

Μπροστά θα υπάρχει η φωτογραφία του κατόχου και θα αναφέρονται τα στοιχεία του, η ημερομηνία έκδοσης και λήξης, η αρχή έκδοσης και ο Αριθμός πρόσβασης Κάρτας – CAN.

Πίσω θα αναγράφονται το όνομα του πατέρα και της μητέρας, ο τόπος γέννησης, προαιρετικά η ομάδα αίματος, το ύψος (αφού συμπληρωθεί το 24ο έτος ηλικίας) αλλά και το ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα.

Ποια στοιχεία θα αποθηκεύει

Στις νέες ταυτότητες θα αποθηκεύονται τα βιομετρικά χαρακτηριστικά: ύψος και ηλεκτρονική υπογραφή.

Με την ηλεκτρονική υπογραφή θα γίνονται πιο εύκολα οι συναλλαγές με το Δημόσιο, ενώ δε θα υπάρχει η δυνατότητα πλαστογράφησης ή παραχάραξης όπως συμβαίνει με τις παλιές ταυτότητες.

Δείτε επίσης: Δείτε πως θα είναι οι νέες ταυτότητες – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Loading