Πρασσάς: «Νέα εμβόλια σε 4-6 μήνες αν μειωθεί η αποτελεσματικότητά τους» (vids)

Ο καθηγητής μοριακής βιολογίας Ιωάννης Πρασσάς αναφέρθηκε στη νέα μετάλλαξη

Ο διδάκτωρ μοριακής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο Ιωάννης Πρασάς μίλησε στον ΣΚΑΪ και αναφέρθηκε στα εργαστηριακά δεδομένα που έχουν προκύψει για την παραλλαγή Όμικρον.

propoli

«Τα δεδομένα αποδεικνύουν αυτό που φοβόμασταν, ότι δηλαδή το νέο στέλεχος είναι πολύ πιο ικανό στο να διαφεύγει της προσοχής των αντισωμάτων που ήδη έχουμε χτίσει είτε από εμβολιασμό είτε από φυσική νόσηση. Τα αντισώματα είναι 40 φορές λιγότερο αποτελεσματικά» είπε αρχικά.

Η ανοσία όπως ανέφερε είναι όπως η εθνική άμυνα. Έχουμε την αεροπορία που είναι τα αντισώματα, το πεζικό που αντιστοιχεί στην αναμνηστική δόση β΄ άμυνα και το ναυτικό που είναι τα Τ λεμφοκύτταρα. Όπως ανέφερε, κανένα στέλεχος δε μπορεί να σβήσει τις συγκεκριμένες γραμμές.

«Αυτό που ξέρουμε είναι ότι το συγκεκριμένο στέλεχος είναι πολύ πιο αποτελεσματικό στο να σπάει την αεροπορική γραμμή άμυνας που είναι υπεύθυνη στο να μη μολυνθούμε καν από τον ιό. Άρα, αυτό το στέλεχος είναι πολύ πιο μεταδοτικό. Αυτό που είναι πολύ πιο ενθαρρυντικό είναι ότι οι άλλες δύο γραμμές άμυνας δείχνουν να κρατάνε πολύ γερά που σημαίνει ότι η προστασία έναντι σε βαριά νόσηση δείχνει να κρατάει πολύ ψηλά ακόμα και απέναντι στην Όμικρον».

Σύμφωνα με τις έρευνες όπως είπε, όσοι έχουν κολλήσει τον ιό και έχουν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου, έχουν τόσα πολλά αντισώματα, που ούτε η Όμικρον δεν μπορεί να γίνει επικίνδυνη. Η ενίσχυση από την τριπλή έξθεση στο αντιγόνο όπως είπε, ενδέχεται να είναι η ίδια με την τριπλή εμβολιαστική δόση.

«Το κουδούνι χτυπάει για τους ανεμβολίαστους»

«Το κουδουνάκι χτυπάει πάλι πολύ έντονα  για όσους είναι ανεμβολίαστοι παρά το γεγονός ότι η Όμικρον δε δείχνει βαριές νοσήσεις. Θα πρέπει να το δούμε πολύ προσεκτικά γιατί είναι πιθανό οι συγκεκριμένοι πληθυσμοί να είναι μαζικά εκτεθειμένοι στον ιό προηγουμένως και αυτό απλά να αποδεικνύει αυτό που ξέραμε, ότι η πρώτη έκθεση στον ιό είναι και η πιο επικίνδυνη. Γι’ αυτό θα πρέπει να τρέξουν γρήγορα να εμβολιαστούν γιατί ο χρόνος για αυτούς καίει. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να κάνουμε την τρίτη δόση, να ενισχύσουμε την άμυνά μας και να περιμένουμε εκ του ασφαλούς όσο πιο έτοιμοι γίνεται σε περίπτωση που έρθει η Όμικρον».

Για την άποψη που έχει αρχίσει να επικρατεί ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει ήπια συμπτώματα ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δείχνει να είναι αβάσιμο. «Αν ισχύσει ότι η παραλλαγή προκαλεί λιγότερο βαριές νοσήσεις, θα είναι απλά συγκυριακό θέμα».

Υπογράμμισε δε ότι με τα νέα δεδομένα γίνεται ακόμα πιο σίγουρο ότι η Όμικρον μάλλον θα επικρατήσει μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες.

Στη συνέχεια ο κ. Πρασσάς δέχτηκε ερώτηση για το αν ο ιός έχει αρχίσει να εξασθενεί, και είπε πως κάτι τέτοιο θα μπορέσει να φανεί στην πορεία. «Ο συγκεκριμένος ιός μεταδίδεται κατά βάση προσυμπτωματικά. Δεν τον ενδιαφέρει τι θα γίνει ο ασθενής αφού θα έχει προλάβει να τον μεταδώσει. Υπό αυτή την έννοια δεν υπάρχει μεγάλη πίεση εξέλιξης ώστε αυτός ο ιός να γίνει πιο ήπιος. Αν τύχει να γίνει θα είναι απλά μια ευτυχής συγκυρία».

«Τα εμβόλια δείχνουν να είναι αποτελεσματικά»

Δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τα εμβόλια, λέγοντας πως μπορεί να βγήκαν για το αρχικό στέλεχος της νόσου, ωστόσο αποδείχθηκαν αποτελεσματικά για τη μετάλλαξη Δέλτα και δείχνουν να είναι το ίδιο αποτελεσματικά και υπάρχουν πάρα πολλές πιθανότητες να παρέχουν μεγάλη προστασία και στη νέα μετάλλαξη.

Βέβαια σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν ισχύει δήλωσε ότι «αν δούμε ότι η μείωση της αποτελεσματικότητας είναι σημαντική, μέσα σε 4-6 μήνες θα έχουμε νέα εμβόλια».

Μιλώντας λοιπόν για τον εμβολιασμό είπε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να κάνουν το εμβόλιο οι άνθρωποι που είναι μεγάλης ηλικίας λέγοντας πως «κάθε εμβολιασμός ενός ηλικιωμένου αντιστοιχεί σε εκατοντάδες εμβολιασμούς μη ηλικιωμένων, καθώς κατά βάση οι ηλικιωμένοι καταλήγουν στη ΜΕΘ».

Για το αν τα εμβόλια έχουν παρενέργειες είπε πως είναι πάρα πολύ λίγες και έχουν καταγραφεί. «Όταν φτάνει τα 7 δισ. εμβολιασμούς, δεν υπάρχει κάτι που να σου έχει ξεφύγει».

Δείτε επίσης: Τζανάκης για παιδικό εμβολιασμό: «Αυτοί κατά προτεραιότητα θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο» (vid)

Loading