Ρεπορτάζ Politic: Το όνειρο των προσφύγων για την Ευρώπη περνάει (ξανά) από την Ειδομένη

Υπό πίεση είναι τα σύνορα της χώρας από το ανατολικό Αιγαίο και τον Έβρο μέχρι την Ειδομένη καθώς μεγάλος αριθμός προσφύγων προσπαθούν να εισέλθουν στην Ελλάδα και έκτοτε μέσω της βαλκανικής οδού να διαφύγουν προς την Ευρώπη.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κετικίδης, Χρίστος Φιλιππούδης

propoli

Η Ειδομένη επανέρχεται στο προσκήνιο τις τελευταίες μέρες καθώς παρατηρείται αύξηση των μεταναστευτικών ροών σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Η όλο και αυξανόμενη κινητικότητα που παρατηρείται στον Έβρο και στο Αιγαίο είναι αλληλένδετη με την αντίστοιχη πίεση στην Ειδομένη καθώς ο Έβρος και τα θαλάσσια σύνορά μας αποτελούν τις βασικές πύλες εισόδου προσφύγων, οι οποίοι αφού διασχίσουν τη χώρα αναζητούν δίοδο προς την Κεντρική Ευρώπη μέσω Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας.

Ο δήμαρχος Παιονίας κ. Κωνσταντίνος Σιωνίδης μίλησε στην politic λέγοντας ότι:

«Το πρόβλημα υπήρχε πάντοτε. Από τότε που έγινε η εκκένωση της Ειδομένης και μεταφέρθηκαν σε δομές, δεν έπαψε να συγκεντρώνεται αριθμός μεταναστών στα σύνορα με απώτερο σκοπό να περάσουν στην κεντρική Ευρώπη.»

«Αυτός ο αριθμός ήταν μικρός. Το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση μεταναστών κοντά στα σύνορα. Έχουν δημιουργηθεί θύλακες των 200 ή και παραπάνω ατόμων σε ρεματιές και σε δασώδεις εκτάσεις κοντά στον Αξιό ποταμό, κι έτσι έχει αυξηθεί ο αριθμός των μεταναστών που έχουν κατασκηνώσει προσωρινά στα σύνορα. Ο αριθμός των κατοίκων των γύρω περιοχών είναι πλέον δυσανάλογος με τον αριθμό των μεταναστών.»

Για το αν υπάρχει αστυνόμευση στην περιοχή:

«Παρά το γεγονός ότι ο νομός Κιλκίς διαθέτει ικανοποιητικό αριθμό αστυνομικών, νομίζω ότι πρέπει να ενισχυθεί η αστυνόμευση των συγκεκριμένων περιοχών.»

Για το αν υπάρχει επικοινωνία δήμου – κυβέρνησης:

«Ζητάμε συνεχώς τόσο από την αστυνομία να εντείνει την αστυνόμευση αλλά έχουμε κάνει εκκλήσεις και στην πολιτεία να σταθεί πάνω από το πρόβλημα και να τους απομακρύνει όλους από την περιοχή. Φοβόμαστε ότι σιγά – σιγά μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα Ειδομένη.»

Για το αν η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να βρει μια λύση είπε:

«Λεκτικά μπορεί να υπάρχει στην αρχή κάποια ανταπόκριση. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχουμε δει κάτι ιδιαίτερο όπως για παράδειγμα να γίνουν πιο αυστηρά τα μέτρα αστυνόμευσης. Όλοι αυτοί έρχονται εδώ μέσω κάποιων διακινητών. Πρέπει λοιπόν να “χτυπηθούν” τα συγκεκριμένα κυκλώματα.»

Η καθημερινότητα των προσφύγων στην Ειδομένη

Οι πρόσφυγες αν καταφέρουν τελικά να περάσουν με ασφάλεια τον Έβρο τους περιμένει ένας άλλος μαραθώνιος ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο καθώς ταξιδεύουν οδικώς ή ακόμη και με τα πόδια μέχρι τη Θεσσαλονίκη και από εκεί την Ειδομένη. Υπενθυμίζουμε ότι η απόσταση από τους Κήπους του Έβρου έως την Ειδομένη είναι 400 χιλιόμετρα.

Πρώτος σταθμός των προσφύγων στην περιοχή είναι ένα φιλόξενο ξενοδοχείο λίγο πριν το τελωνείο των Ευζώνων όπου τους καλωσορίζει ένας τσολιάς. Αν δεν έχουν την δυνατότητα να διαμείνουν στο κατάλυμα, στήνουν πρόχειρους καταυλισμούς σε χωράφια, εγκαταλελειμμένα κτίρια και διάφορα άλλα σημεία προσβλέποντας μήπως τους δοθεί η ευκαιρία να περάσουν τα σύνορα. Οι κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την κατάσταση που επικρατεί καθώς μπορεί η κατάσταση να είναι καλύτερη από το πρώτο προσφυγικό κύμα του 2015 αλλά παραμένει προβληματική.

Οι πρόσφυγες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τυχόν κενά στη μεθοριακή γραμμή ώστε να «ανοίξει» για τους ίδιους η κύρια δίοδος εξόδου προς την Κεντρική Ευρώπη. Τα διάφορα κυκλώματα δουλεμπόρων έναντι αδράς αμοιβής οδηγούν τους «πελάτες» τους στα «κρυφά» περάσματα ώστε να καταφέρουν να περάσουν προς τη γειτονική χώρα. Τις περισσότερες φορές αστυνομικά περίπολα της Βόρειας Μακεδονίας εντοπίζουν τους πρόσφυγες και τους επαναπροωθούν στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να απογοητεύονται και είτε να παραμένουν στην περιοχή ξαναπροσπαθώντας να περάσουν παράνομα τα σύνορα είτε να εγκαταλείπουν την Ειδομένη για να φιλοξενηθούν σε προσφυγικές δομές.

«Η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει ξανά ούτε Ειδομένη, ούτε Μόρια»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τόνισε πρόσφατα ότι «δεν περνάει απαρατήρητη η νέα προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού. Έχουμε αυξημένες απόπειρες για παράνομες ροές στη χώρα και στον Έβρο και στα θαλάσσια σύνορα.

Δεν πρόκειται να επιτρέψει ξανά ούτε Ειδομένη, ούτε Μόρια ούτε τις σκηνές που ζήσαμε σε εθνικές οδούς και σε σιδηροδρομικές γραμμές. Κάνουμε ό,τι πρέπει προκειμένου να διασφαλίσουμε το απαραβίαστο των συνόρων μας».

Η μετατροπή της Ελλάδας σε «αποθήκη ψυχών»

Η κατάσταση στον Έβρο, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα βόρεια σύνορά μας δεν είναι απλά ένα ελληνικό πρόβλημα αλλά ένα ζήτημα με διεθνείς διαστάσεις. Οι ευθύνες της Ευρώπης για τον εγκλωβισμό των προσφύγων και η μετατροπή της Ελλάδας σε αποθήκη ψυχών οφείλει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο πλαίσιο της αλληλεγγύης για την διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης. Οι πολιτικές που εγκλωβίζουν ανθρώπους στη χώρα μας πρέπει να επαναπροσδιοριστούν προτού να είναι πολύ αργά.

Δείτε επίσης: Έβρος – Μαρτυρία 38χρονης μετανάστριας: «Μας απέλασαν από την Τουρκία σε ελληνικό νησί»

Loading