Σαββατόβραδο σπίτι με παρέα: Μεζεδάκια για κρασί

Αποφασίζετε ένα Σάββατο να κάνετε τραπέζι στους φίλους σας και δεν ξέρετε τι να μαγειρέψετε.

Μην πανικοβάλεστε… υπάρχουν κι άλλες λύσεις στο πως να ευχαριστήστε τους φίλους σας και να τους μείνει αξέχαστη αυτή η βραδιά.
Παρακάτω θα διαβάσετε ιδέες και συνταγές για μεζέδες εύκολους και γρήγορους χωρίς πολύ κόπο και να κουραστείτε:

propoli

Πλατώ τυριών- Αλλαντικών: 

Από τυριά καλό θα είναι να υπάρχουν τα παρακάτω:

  • Σκληρό όπως γραβιέρα, κεφαλοτύρι, λαδοτύρι Μυτιλήνης, Grana Padano, Pecorino
  • Ημίσκληρο όπως κασέρι, φορμαέλα Αράχωβας, μετσοβόνε, χαλούμι αλλά και Gouda, Edam, Emmmental
  • Μαλακό όπως ανθότυρο, μανούρι, φέτα, μυζήθρα αλλά και μαστέλο Χίου
  • Κρεμώδες όπως κατίκι Δομοκού, τσαλαφούτι, γαλοτύρι
  • Μπλε τυρί, δηλαδή ροκφόρ ή Gorgonzola

αποφασίζετε εσείς τι τυρί θα βάλετε πάνω στο πλατό σας. 

Απο αλλαντικά καλό θα είναι να υπάρχουν τα παρακάτω:
Coppa (χοιρινό ώμο), Jamon Serrano (ισπανικά ζαμπόν), Prosciutto (ιταλικό ζαμπόν)  Mocetta (φιλέτο βοδινό).
Από λουκάνικα και σαλάμια, ιδιαίτερα νόστιμα είναι τα Finochietta, Rosetta de Lyon, Casalingo και Felino. 

Τηγανιά χοιρινή

Η τηγανιά χοιρινή είναι μεζές που φτιάχνουν σχεδόν σε όλα τα μεζεδοπωλεία. Είναι καλό συνοδευτικό για τσίπουρο.

Για την χοιρινή τηγανιά θα χρειαστείτε:
χοιρινό σπάλα 1 κιλό
2 ξερά κρεμμύδια
1 ποτήρι κρασί άσπρο 
2 σκελίδες σκόρδο
2 κ.σ. μουστάρδα
1 λεμόνι 
λίγο λάδι για το σοτάρισμα

Εκτέλεση: 
Τεμαχίζετε σε μικρές μπουκίτσες το χοιρινό και το μαρινάρετε με αλάτι και πιπέρι. Σε ένα αντικολητικό τηγάνι βάζετε λάδι και τσιγαρίζετε ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι μέχρι να σοταριστεί καλά. Ρίχνετε το κρέας και όταν αλλάξει χρώμα σβήνετε με το κρασί.Βάζετε ένα καπάκι από πάνω και το αφήνετε μέχρι να εξατμιστεί το κρασί σε χαμηλή φωτιά και να σιγοψήνεται. Αν χρειαστεί κι άλλο νερό ρίξτε του. Σε ένα μικρό μπολάκι ανακατεύετε την μουστάρδα με το χυμό λεμονιού κ λίγο ζωμό από το φαγητό και τα ρίχνετε μέσα στο φαγητό. Ανακατεύετε καλά, το αφήνετε να πάρει μια βράση και το κλείνετε. Γαρνίρετε αν θέλετε με λίγο φρέσκο μαϊντανό. 

Τυροκροκέτες 

Για τις τυροκροκέτες θα χρειαστείτε: 
250 γρ. mix τυριών τριμμένα (έμμενταλ, τσένταρ, γκούντα, γραβιέρα)
1 αυγό
40 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
δυόσμο
αλάτι
πιπέρι
150 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. για πανάρισμα
ηλιέλαιο για τηγάνισμα
Εκτέλεση: 
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και πλάθουμε 20 μπαλάκια.Τα πανάρουμε σε αλεύρι
και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. 

Συκωτάκια κοτόπουλου με ξύδι βαλσάμικο και δεντρολίβανο 

Για τα συκωτάκια κοτόπουλου θα χριαστείτε:
1 κιλό συκωτάκια κοτόπουλου
1/2 ποτήρι του κρασιού ξύδι βαλσάμικο ή κρέμα βαλσάμικου
αλάτι
πιπέρι
2 πρέζες δεντρολίβανο
αλεύρι για το πανάρισμα
λάδι για το τηγάνισμα 
 Εκτέλεση: 
Αλατοπιπερώνουμε τα συκωτάκια και τα πανάρουμε στο αλεύρι. Τα τηγανίζουμε όλα σε ένα μεγάλο τηγάνι σε καυτό λάδι που έχει καλύψει τον πάτο. Όχι υπερβολικά πολύ, αλλά ούτε και λίγο. μόλις τηγανιστούν και πάρουν χρώμα τα σβήνουμε με το ξύδι και τα και ρίχνουμε το δεντρολίβανο. Αποσύρουμε από την φωτιά και τα αφήνουμε σκεπασμένα. 

Φέτα σε φύλλο κρούστας συνοδευόμενο με μέλι και μαύρο σουσάμι

Για την φέτα σε φύλλο κρούστας θα χρειαστείτε:
φέτα σε τετράγωνα κομμάτια
1 συσκευασία φύλλου κρούστας
λίγο αλεύρι για την φέτα
λάδι για τηγάνισμα
ασπράδι από ένα αυγό 
μέλι και σουσάμι για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση: 
Βάζουμε λάδι να κάψει. Προσοχή το λάδι πρέπει να είναι στα 6 εκ. από τον πάτο του τηγανιού. Στον πάγκο εργασίας μας ανοίγουμε τα φύλλα μας  τα κόβουμε ανάλογα το μέγεθος της φέτας ώστε να τυλήξουμε καλά. Βάζουμε στην μέση την φέτα και πασπαλίζουμε τις άκρες με το ασπράδι και το τυλίγουμε σαν φακελάκι. Τ α τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν. Γαρνίρουμε με μέλι και σουσάμι.

Ψητά λαχανικά με κρέμα βαλσάμικου 

Για τα ψητά λαχανικά θα χρειαστείτε:
2-3 κολοκύθια κομμένα σε φέτες
2-3 πιπεριές από κάθε χρώμα 
2 μελιτζάνες κομμένες σε ροδέλες
2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες 
3 μεγάλα μανιτάρια κομμένα σε φέτες
1 σκελίδα σκόρδο 
αλάτι, πιπέρι 
κρέμα βαλσάμικο για γαρνίρισμα 
Εκτέλεση: 
Κόβουμε τα λαχανικά τα αλατοπιπερώνουμε και τα πασπαλίζουμε με το ψιλοκομμένο σκόρδο και λάδι. Μπορούμε να τα ψήσουμε στο γκριλ ή και στο φούρνο στους 200 oc μέχρι να μαλακώσουν και να μαραθούν. Γαρνίρετε με κρέμα βασλάμικου. 

Δείτε επίσης: Κρήτη – Ηράκλειο: Χτύπησε γυναίκα με τη μηχανή του και την εγκατέλειψε στη μέση του δρόμου

Loading