EUROKINISSI @ Γ. Κωνσταντινίδης

ΣΜΑΕ: Σε οριακό σημείο οι μικροέμποροι

Για την επερχόμενη κρίση που αναμένεται να «χτυπήσει» και πάλι τους μικροεμπόρους και τους καταστηματάρχες συνοικιακών μαγαζιών μίλησε στον Flash 99, 4 και την εκπομπή Flash Δρομο-λόγιο, η πρόεδρος του Συλλόγου Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων, Ράνια Καπετάν Γιώργη.

Η κ. Καπετάν Γιώργη υποστήριξε ότι αρκετά από τα μαγαζιά που έκλεισαν εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων δεν θα ξανανοίξουν μετά το τέλος της κρίσης, καλώντας επίσης την κυβέρνηση να πάρει μέτρα ανακούφισης των μικροεμπόρων που θα κληθούν όπως είπε «να σηκώσουν και πάλι το βάρος μιας οικονομικής κρίσης στη χώρα».

propoli

«Ήρθε πράγματι αυτή η κρίση που είναι πάρα πολύ δύσκολη, όχι μόνο για τα μαγαζιά που βρίσκονται κοντά στα εργοτάξια κατασκευής του μετρό αλλά γενικότερα για τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους εμπόρους από την άποψη ότι μπροστά σε αυτή την πανδημία, ο καθένας μας βγάζει και κάποια συμπεράσματα» τόνισε αρχικά η κ. Καπετάν Γιώργη και πρόσθεσε: «Θα ξεκινήσω από πρώτο και βασικό, το υπέρτατο αγαθό της υγείας. Παίρνοντας σαν δεδομένο ότι η υγεία τελικά στην εποχή που ζούμε είναι δεν αντιμετωπίζεται ως αγαθό, αλλά ως εμπόρευμα, αντί να είμαστε στο πλάι των γιατρών και των νοσηλευτών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή βολευτήκαμε απλά να τους χειροκροτήσουμε και να τους χαρακτηρίσουμε ήρωες.

Ήρωες δεν είναι επειδή σώζουν τις ζωές μας, ήρωες είναι γιατί σε αυτές τις απάνθρωπες στιγμές, χωρίς Εντατικές και χωρίς νοσοκομεία, μπορούν και δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό. Άρα αυτή τη στιγμή, ο καθένας μας πιστεύω ότι θα πρέπει να βγάλει το πρώτο συμπέρασμα και να πει ότι ναι, πρέπει να αγωνιστούμε για καλύτερα δημόσια νοσοκομεία.

Τώρα σ’ ότι αφορά εμάς, τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους εμπόρους, τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Παίρνοντας ως δεδομένο αυτό το 800άρι που ακόμη δεν το έχουμε πάρει, να πούμε ότι είναι κάτι πολύ μικρό μηδαμινό για τα έξοδα που έχουμε να καλύψουμε. Για παράδειγμα γίνεται μείωση 40% στα ενοίκιά μας. Το 60% από που θα βγει;

Το ρεύμα, το νερό, ο ΕΝΦΙΑ, πως θα πληρωθούν; Όλα αυτά δείχνουν ότι οικονομικά πάλι εμείς θα ματώσουμε. Και λέω και πάλι, γιατί πιστεύω ότι όλοι όσοι βλέπουμε ειδήσεις και διαβάζει κάποιες γραμμές από αυτά που γίνονται, καταλαβαίνει και αγανακτεί λίγο παραπάνω από το κανονικό. Δεν μπορεί φερειπείν να ενισχύονται οι εταιρείες των διοδίων με 1,5 εκ. ευρώ και να υπάρχουν μικροέμποροι που έχουν πληρώσει το εμπόρευμά τους, το οποίο και κρατούν στην αποθήκη. Εμείς είμαστε πρώτοι από όλους που πρέπει να αποζημιωθούμε για τη ζημιά που έχουμε πάθει και αποζημιώνονται όλοι οι άλλοι εκτός από εμάς».

Σε ερώτηση για το αν επέρχεται μία ακόμη οικονομική κρίση, επιπέδου 2010-2018, τόνισε ότι «αυτό είναι δεδομένο! Ήδη μας το έχουν πει με έναν τρόπο ότι θα διανύσουμε μια περίοδο ύφεσης. Και αυτό σημαίνει ότι ήδη 100.000 επιχειρήσεις και μαγαζιά βρίσκονται στον αέρα. Εξάλλου, πλησιάζει και η 30η Απρίλη, μια σημαντική ημέρα για την κυβέρνηση, καθώς ανοίγει η πλατφόρμα για τις κατασχέσεις και για τους χιλιάδες συναδέλφους μου που έχουν κόκκινα δάνεια. Άρα δεν μπορείς να λες ότι κάνω τα πάντα για τον λαό και από τη μια να τάζεις ένα «τυράκι» στη συντριπτική πλειοψηφία και από την άλλη να δίνεις μπόλικο χρήμα σε εταιρείες, όπως συνέβη στο φιάσκο με τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες.

Δηλαδή εν μέσω Πανδημίας θα σφίξει ο κλοιός για χιλιάδες ανθρώπους, αλλά θα πρέπει να σταματήσει να υπάρχει το χαράτσι του τέλους επιτηδεύματος, να σταματήσει να υπάρχει ο ΕΝΦΙΑ, να σταματήσουν όλες αυτές οι εισπρακτικές καταστάσεις που πνίγουν τον λαό.

Αφήστε που έχουμε καταλάβει γιατί τελικά πάρθηκαν και όλα αυτά τα μέτρα για τις απεργίες, για τα συνδικαλιστικά κτλ, για να μην μπορέσει τελικά ο λαός που θα πληγεί από αυτή τη νέα κρίση να αντιδράσει δυναμικά».

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει ανησυχία από το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν ξανά καταστήματα που έχουν κλείσει μέχρι σήμερα λόγω καραντίνας, η κ. Καπετάν Γιώργη απάντησε πως «ναι φυσικά είναι μεγάλος ο φόβος αυτός. Και ειδικότερα από τους ανθρώπους που έχουν καφέ και καταστήματα εστίασης. Σκεφτείτε ότι αν δεν υπάρξει αναστολή των πάγιων εξόδων ενός εμπόρου, τότε αυτός μέσα σε τέσσερις μήνες θα κληθεί να πληρώσει εκτός από τα τρέχοντα πάγια έξοδα και αυτά τα οποία «πάγωσαν» προσωρινά κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Αυτά τα χρήματα είναι απίθανο να μαζευτούν από κάποιον».  

Ολόκληρη η συνέντευξη της προέδρου του Συλλόγου Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων στον Flash 99,4:

Loading