Συγκέντρωση ΠΑΜΕ-Δ. Κουτσούμπας: Να αποσύρει η κυβέρνηση το κατάπτυστο ν/σ

Μεγάλη σε συμμετοχή και παλμό ήταν η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ το πρωί της Τετάρτης (2/10), ενάντια στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης. Η κινητοποίηση ξεκίνησε από τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, παρουσία του γ.γ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος από εκεί δήλωσε: «Το ελάχιστο που πρέπει να γίνει αυτή τη στιγμή είναι η κυβέρνηση, αμέσως τώρα, να αποσύρει αυτό το κατάπτυστο νομοσχέδιο, ένα νομοσχέδιο που διαλύει παραπέρα τις συλλογικές συμβάσεις, που επιδιώκει να φιμώσει το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, που πλήττει καίρια εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων».
Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης ανακοινώθηκε ότι απετράπη για δεύτερη φορά επιχείρηση πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας λαϊκής οικογένειας, μετά από παρέμβαση του σωματείου χρηματοπιστωτικού και άλλων σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Όπως ανέφερε ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ και της Επιτροπής κατά των Πλειστηριασμών του Μετώπου, «…η κυβέρνηση της ΝΔ πατώντας στον νόμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και κάνει ιδιώνυμο την προστασία της λαϊκής κατοικίας και τον αγώνα εναντίον αυτού, έστειλε τα ΜΑΤ και προσπάθησε να τσακίσει τον αγώνα των εργατών για να σταματήσει μια αδικία. Αυτό φυσικά δεν έγινε εφικτό γιατί η θέλησή μας είναι μεγαλύτερη από της κυβέρνησης και των τραπεζών να αρπάξουν το σπίτι μιας οικογένειας που είχε χτυπηθεί από την κρίση. Όπως λέγαμε κανένας μόνος του στην κρίση, και τώρα βροντοφωνάζουμε κανένας μόνος του στην ανάπτυξή τους», ενώ κάλεσε σε μαζικούς αγώνες για την προστασία «της εργατικής, λαϊκής κατοικίας, ενάντια στην επίθεση της κυβέρνησης στην ίδια τη ζωή μας και με το πολυνομοσχέδιο».
Στη συνέχεια στην κεντρική εξέδρα, όπου ξεχώριζε το πανό με σύνθημα «Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας -Οργάνωση και αγώνας η απάντησή μας. Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα», ανέβηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γιάννης Τασιούλας, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε κατά την ομιλία του: «Το λεγόμενο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ είναι πέρα για πέρα αντεργατικό. Δεν έχει κάποια θετικά και κάποια αρνητικά, όπως λένε. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πέρσι τον Αύγουστο, μιλούσε για δίκαιη ανάπτυξη. Η σημερινή κυβέρνηση, αφού παρέλαβε τη δίκαιη ανάπτυξη των προηγούμενων, δηλώνει ότι η δική της θα είναι ανάπτυξη για όλους. Ούτε δίκαιη μπορεί να είναι μια τέτοια ανάπτυξη, ούτε για όλους. Ανάπτυξη για τους λίγους είναι, τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες και τους μεγαλοεπιχειρηματίες».
Αναφερόμενος πιο ειδικά στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, εξέφρασε την άποψη πως «… φανερώνουν ότι παίρνονται μέτρα καταστολής γιατί η αντεργατική πολιτική και επίθεση συνεχίζεται αμείωτη. Με το ηλεκτρονικό φακέλωμα, το χτύπημα της απεργίας, δεν επιδιώκουν απλά να μπλοκάρουν τη λειτουργία των συνδικάτων και τους αγώνες. Θέλουν να ελέγξουν το περιεχόμενο των αγώνων και τη λειτουργία των συνδικάτων στα πλαίσια και τα… ραβασάκια που θα στέλνει ο ΣΕΒ. Δηλαδή, να φτιάξουν συνδικάτα όπως η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Να στηρίζουν το παραμύθι της ανάπτυξης για όλους».
Ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή των Ελλήνων με επικεφαλής τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης διανεμήθηκε φυλλάδιο της Επιτροπής Αγώνα ενάντιο στην ελληνοαμερικανική συμφωνία, που καλούσε σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα και πορεία στη Αμερικανική Πρεσβεία το Σάββατο (5/10), με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο. 
Εν τω μεταξύ για μαζική απεργιακή απάντηση κάνει λόγο το ΠΑΜΕ σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε:
«Χαιρετίζουμε τις χιλιάδες των απεργών σε όλη τη χώρα και σε κάθε κλάδο που έδωσαν από τα ξημερώματα τη μάχη της απεργίας απέναντι στον αντεργατικό οδοστρωτήρα διαρκείας, για να υπερασπιστούν τη ζωή τους, τους όρους δουλειάς και αμοιβής. Για να προστατεύσουν το δικαίωμα της απεργίας, το δικαίωμα να αποφασίζουν οι εργάτες ποιο θα είναι το περιεχόμενο των αγώνων τους, τι διεκδικήσεις θα παλέψουν, πότε και με ποιον τρόπο θα αγωνιστούν.
Έχουμε μπροστά μας δρόμο, αρκετές δυσκολίες και εμπόδια να προσπεράσουμε. Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε, να συμβιβαστούμε με “τας υποδείξεις” του κεφαλαίου, των κυβερνήσεών του, των ανθρώπων τους μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα».

propoli

 

©Πηγή: amna.gr

Loading