Συνταγές για κυριακάτικο τραπέζι

Η Κυριακή είναι μόνο μία φορά την εβδομάδα! Γι’ αυτό της αξίζουν οι πιο ξεχωριστές σπιτικές συνταγές μαγειρικής αλλά και η καλύτερη διάθεση.

Ό,τι κι αν θες να μαγειρέψεις, μάθε όλα όσα θα χρειαστείς… για το Κυριακάτικο τραπέζι!

propoli

Μοσχαράκι κοκκινιστό με λαχανικά και ρύζι μπασμάτι

Συστατικά

2 Καρότα
2 Κολοκυθάκια
1 Κόκκινη πιπεριά
2 Κρεμμύδια
2 Κλωνάρια Σέλερι
1 κύβος Ζωμός Βοδινό
0.5 κ.γλ. Αλάτι
1.5 φλιτζάνια Ρύζι μπασμάτι
1 κ.σ. Ελαιόλαδο
500 γρ. Μοσχαράκι γάλακτος (σπάλα)
400 γρ. Ντομάτα κονκασέ

Εκτέλεση
75 λεπτά
Βήμα 1
Καθαρίστε και χοντροκόψτε τα λαχανικά. Κυδωνάτα τα κρεμμύδια και σε μεγάλους κύβους τις πιπεριές, το σέλερι και τα κολοκύθια.
Βήμα 2
Τοποθετήστε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέστε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε τα λαχανικά για πέντε λεπτά μέχρι να μαραθούν.
Βήμα 3
Κόψτε το κρέας σε κομμάτια μεσαίου μεγέθους και ρίξτε μέσα στην κατσαρόλα. Κάντε ένα ελαφρύ σοτάρισμα μαζί με τα λαχανικά και αδειάστε μέσα την τομάτα, τον κύβο βοδινού και μισό ποτήρι νερό.
Βήμα 4
Σκεπάστε με το καπάκι και μαγειρέψτε για μια ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Βήμα 5
Παράλληλα σε μια άλλη κατσαρόλα ρίξτε 3 κούπες νερό, λίγο αλάτι και δώστε μια βράση.
Βήμα 6
Προσθέστε το ρύζι, χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε με το καπάκι και μαγειρέψτε μέχρι το ρύζι να πιει όλα τα υγρά.
Βήμα 7
Aφήστε στην άκρη χωρίς καπάκι και σερβίρετε μαζί με το μοσχαράκι όταν είναι έτοιμο.

Χοιρινό στη γάστρα με γλυκοπατάτες και καραμελωμένα μήλα

Συστατικά

recipe ingredient
2000 γρ. Γλυκοπατάτες
4 Σκελίδες σκόρδο
1000 γρ. Κρεμμυδάκια στιφάδου
4 Κλωνάρια
Δεντρολίβανο, φρέσκο
4 κ.σ. Νοστιμιά
1 κ.γλ. Καστανή ζάχαρη
1 κ.γλ. Αλάτι
0.5 κ.γλ. Μαύρο πιπέρι
3500 γρ. Μπούτι χοιρινό (χωρίς κόκαλο)
5 κ.σ. Ελαιόλαδο
2000 γρ. Μήλα

Εκτέλεση
290 λεπτά
Βήμα 1
Χαράξτε επιφανειακά το μπούτι κάνοντας κάθετες και οριζόντιες τομές βάθους 1 εκατοστού σχηματίζοντας μικρά κυβάκια στην επιφάνεια του χοιρινού.
Βήμα 2
Στον κάδο του μίξερ βάλτε 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, τη Maggi νοστιμιά, το σκόρδο και τα φύλλα από 2 κλωνάρια δεντρολίβανου. Χτυπήστε καλά και περάστε το μπούτι χρησιμοποιώντας ένα πινέλο με την πάστα.
Βήμα 3
Μεταφέρετε στην γάστρα το κρέας, κλείστε με το καπάκι και ψήστε για 3 ώρες στους 160 βαθμούς Κελσίου.
Βήμα 4
Κόψτε τις γλυκοπατάτες σε μεγάλα κομμάτια, τα μήλα ξεφλουδισμένα στη μέση και καθαρίστε τα κρεμμυδάκια. Βάλτε ζάχαρη σε ένα μπολ και περάστε τα μήλα από μέσα να κολλήσει η ζάχαρη επάνω τους.
Βήμα 5
Ανοίξτε τη γάστρα, αδειάστε μέσα τα λαχανικά και τα μήλα, προσθέστε το δεντρολίβανο και ψήστε χωρίς καπάκι για μιάμιση ώρα στους 175 βαθμούς Κελσίου ή μέχρι να ψηθούν οι πατάτες. Βγάλτε από τον φούρνο και αφήστε το κρέας να ξεκουραστεί για 10 λεπτά πριν κόψετε.

Ανοιχτή πίτα μπριάμ

Συστατικά

2 Μελιτζάνες
3 Κολοκυθάκια
2 Κρεμμύδια
1 Κόκκινη πιπεριά
2 Σκελίδες σκόρδο
4 κ.σ. Δυόσμος
4 κ.σ. Φρέσκος βασιλικός
1 κύβος Ζωμός λαχανικών
500 γρ. Αλεύρι
150 γρ. Νερό
1 κ.γλ. Αλάτι
2 Ντομάτες
10 Μικρά Τοματίνια
2 Κρεμμύδια φρέσκα
1 κ.σ. Πελτές ντομάτας
200 γρ. Ανθότυρο
2 κ.σ. Ελαιόλαδο
0.35 φλιτζάνι Ελαιόλαδο
150 γρ. Γιαούρτι

Εκτέλεση
80 λεπτά
Βήμα 1
Βάλτε όλα τα υλικά για τη ζύμη, δηλαδή το γιαούρτι, τις 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, το αλεύρι, το αλάτι και το νερό, σε ένα μπολ και ζυμώστε μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές ζυμάρι (αν κολλάει προσθέστε αλεύρι, αν είναι πολύ σφιχτό προσθέστε νερό). Κόψτε σε 4 ίσα μέρη και αφήστε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσετε τη γέμιση.
Βήμα 2
Καθαρίστε και κόψτε σε φεγγαράκια τα κρεμμύδια. Τοποθετήστε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τα κρεμμύδια με ελάχιστο ελαιόλαδο μέχρι να μαραθούν. Προσθέστε τους κύβους λαχανικών Μaggi, ανακατέψτε μέχρι να διαλυθούν και αφήστε στην άκρη το σκεύος μέχρι να πέσει η θερμοκρασία στα κρεμμύδια.
Βήμα 3
Σε ένα βαθύ σκεύος ρίξτε κομμένα σε μεσαίου μεγέθους κυβάκια τις μελιτζάνες, την πιπεριά, τα κολοκύθια, τις ντομάτες, ψιλοκομμένα το φρέσκο κρεμμύδι και τα μυρωδικά. Τέλος, βάλτε το σκόρδο, τον πελτέ, το ανθότυρο σπασμένο σε χοντρά κομμάτια, τα τοματίνια κομμένα στη μέση, τα σοταρισμένα κρεμμύδια, ½ ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο και αλάτι. Ανακατέψτε απαλά με τα χέρια σας και αφήστε στην άκρη.
Βήμα 4
Ανοίξτε με τον πλάστη το κάθε κομμάτι ζύμης μιάμιση φορά μεγαλύτερο από το σκεύος που επιλέξατε για να ψηθεί η πίτα (ιδανικά 25 εκατοστών στρογγυλό ταψί). Λαδώστε την επιφάνεια του ταψιού και τοποθετήστε ένα φύλλο, λαδώστε το φύλλο και τοποθετήστε επάνω του ένα ακόμη. Επαναλάβετε άλλες δυο φορές. Αδειάστε πάνω από τα φύλλα τη γέμιση και κλείστε την πίτα μέχρι το μισό της επιφάνειας της με τα φύλλα που έχουν περισσέψει στην άκρη.
Βήμα 5
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου στην χαμηλότερη σχάρα για περίπου 1 ώρα. Βγάλτε από τον φούρνο και αφήστε για 15 λεπτά πριν σερβίρετε.

Μπριζόλες με πατάτες στο φούρνο

Συστατικά

800 γρ. Χοιρινό κρέας, νωπό, φιλέτο, λεπίδα (ψητά ή ψητά), κόκαλο, διαχωρίσιμο άπαχο και λιπαρό, ακατέργαστο
0.5 κ.γλ. Μαύρο πιπέρι
3 κ.σ. Νοστιμιά
20 Κλωνάρια Θυμάρι, φρέσκο
2 κ.σ. Βούτυρο
5 Σκελίδες σκόρδο
2 κ.σ. Σιμιγδάλι
1 Κιλό Πατάτες baby
100 γρ. Ελαιόλαδο

Εκτέλεση
70 λεπτά
Βήμα 1
Σε μπόλικο νερό που βράζει βάλτε τις πατάτες αφού τις έχετε πλύνει και καθαρίσει καλά. Βράστε για 20 λεπτά ή μέχρι να είναι έτοιμες.
Βήμα 2
Αφαιρέστε από την κατσαρόλα, στραγγίξτε και πιέστε τις ελαφρά να σπάσουν με το πίσω μέρος του χεριού σας.
Βήμα 3
Βάλτε τις σε ένα μπολ και ανακατέψτε με λάδι, σιμιγδάλι, σκόρδο και MAGGI Νοστιμιά και αφήστε να μαριναριστούν. Μπορείτε να τις ετοιμάσετε από την προηγούμενη μέρα και να τις αφήσετε στο ψυγείο, προσέξτε όμως να έχουν έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν συνεχίσετε.
Βήμα 4
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C.
Βήμα 5
Χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι και καθαρίστε το κάτω μέρος από τις μπριζόλες. Επίσης κάνετε τομές με ένα κοφτερό μαχαίρι 1 εκ. γύρω γύρω στη μπριζόλα. Αυτό το κάνετε για να απλώσουν καλύτερα στο ψήσιμο, να μην μαζέψουν και να ψηθεί ευκολότερα το λίπος.
Βήμα 6
Πασπαλίστε τις μπριζόλες με το μισό ελαιόλαδο, 1 κουταλιά από τη MAGGI Νοστιμιά και το πιπέρι και σοτάρετε τις δύο στο τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δυο μεριές.
Βήμα 7
Προσθέστε το μισό θυμάρι και τα δύο σκόρδα και μόλις πάρουν χρώμα οι μπριζόλες, ρίξτε το μισό βούτυρο στο τηγάνι.
Βήμα 8
Περιλούστε το χοιρινό με το λιωμένο βούτυρο με τη βοήθεια ενός κουταλιού και μόλις είναι έτοιμες και έχουν πάρει ένα ωραίο χρυσό χρώμα, τις αφήνετε στην άκρη για 5-10 λεπτά, να ξεκουραστούν. Συνεχίστε και με τις υπόλοιπες με τον ίδιο τρόπο.
Βήμα 9
Βάλτε τις μπριζόλες σε ένα μικρό ταψί μαζί με τις πατάτες. Πασπαλίστε το έξτρα λάδι και ψήστε για 30 λεπτά.
Βήμα 10
Σερβίρετε ζεστές τις μπριζόλες με πατάτες στο φούρνο. Καλή σας όρεξη!

Παϊδάκια στο φούρνο με λαχανικά και μυρωδικά

Συστατικά

500 γρ. Παϊδάκια
2 Πατάτες
2 Κόκκινες Πιπεριές
2 Σκελίδες σκόρδο
2 Κολοκυθάκια
1 Κρεμμύδι
2 Κλωνάρια Δεντρολίβανο, φρέσκο
2 κ.σ. Θυμάρι, φρέσκο
1 κ.σ. Μουστάρδα
1 κύβος Ζωμός Βοδινό
8 κ.σ. Ελαιόλαδο

Εκτέλεση
60 λεπτά
Βήμα 1
Σε ένα γουδί ή στο μίξερ ρίξτε το θυμάρι με το δενδρολίβανο, τον κύβο βοδινού Maggi, 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και τη μουστάρδα. Χτυπήστε καλά και αδειάστε σε ένα μπολ το μείγμα. Περάστε με αυτό όλη την επιφάνεια από τα παϊδάκια και αφήστε εκτός ψυγείου για 1 ώρα να μαριναριστεί καλά το κρέας.
Βήμα 2
Παράλληλα σε ένα κατσαρολάκι με νερό ρίξτε τις πατάτες ολόκληρες και βράστε μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίξτε και αφήστε να κρυώσουν.
Βήμα 3
Σε ένα ταψί για τον φούρνο ρίξτε λίγο ελαιόλαδο και απλώστε πρώτα τα κρεμμύδια κομμένα σε χοντρά φεγγαράκια, το σκόρδο σπασμένο, το κολοκύθι κομμένο σε χοντρές ροδέλες, τις πατάτες επίσης χοντροκομμένες και ολόκληρες τις πιπεριές. Αλατίστε τα λαχανικά και απλώστε από επάνω ομοιόμορφα τα παϊδάκια. Ραντίστε με ελαιόλαδο και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 40 λεπτά.

Μουσακάς

Συστατικά

2 Μελιτζάνες
3 Πατάτες
1 κύβος Ζωμός Βοδινό
1 Κρεμμύδι
1 Σκελίδα σκόρδο
1 Φύλλο δάφνης
2 Κόκκοι μπαχάρι
1 κ.γλ. Καστανή ζάχαρη
0.5 κ.γλ. Αλάτι
0.35 κ.γλ. Μαύρο πιπέρι
1 L Γάλα
0.5 φλιτζάνι Αλεύρι
1 Κρόκος αυγού
0.25 κ.γλ. Μοσχοκάρυδο τριμμένο
150 γρ. Τυρί, γούδα
600 γρ. Κιμάς μοσχαρίσιος
2 κ.σ. Βούτυρο
250 γρ. Τοματοχυμός

Εκτέλεση
86 λεπτά
Βήμα 1
Σε ένα κατσαρολάκι ρίξτε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί. Ρίξτε το σκόρδο και στη συνέχεια τον κιμά. Ανακατεύετε μέχρι να αρχίσει ο κιμάς να βγάζει τα υγρά του.
Βήμα 2
Προσθέστε τον τοματοχυμό, τη δάφνη, τον κύβο βοδινού MAGGI και το μπαχάρι. Ρίξτε ένα μικρό ποτήρι νερό (200 ml) και μαγειρέψτε μέχρι να πιει όλα τα υγρά του. Παράλληλα, σε ένα δεύτερο κατσαρολάκι βάλτε ολόκληρες τις πατάτες ξεφλουδισμένες, προσθέστε νερό να σκεπαστούν και βράστε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.
Βήμα 3
Ξεφλουδίστε τις μελιτζάνες και κόψε τις σε λεπτές φέτες πάχους λιγότερο από ένα εκατοστό. Ραντίστε με ελαιόλαδο, αλατίστε, απλώστε σε μια ή δυο λαμαρίνες για τον φούρνο και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 40 λεπτά.
Βήμα 4
Όταν βράσουν οι πατάτες κρυώστε κάτω από τρεχούμενο νερό και κόψτε σε φέτες πάχους περίπου ενός εκατοστού. Λαδώστε ένα ταψί για τον φούρνο και απλώστε τις πατάτες καλύπτοντας όλη την επιφάνεια του ταψιού. Βάλτε μια πολύ λεπτή στρώση από κιμά και συνεχίστε με τις μελιτζάνες. Αδειάστε τον υπόλοιπο κιμά και αφήστε το ταψί στην άκρη.
Βήμα 5
Σε μια κατσαρόλα ρίξτε το βούτυρο μαζί με το αλεύρι και καβουρδίστε για μερικά λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια και σε μέτρια ένταση. Αδειάστε το γάλα και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να αρχίσει η σάλτσα να δένει (δε θα πρέπει να είναι πολύ σφιχτή). Απομακρύνετε από την εστία, ρίξτε το μισό τυρί, το μοσχοκάρυδο και τον κρόκο αυγού. Ανακατέψτε και απλώστε ομοιόμορφα επάνω από τον κιμά. Ραντίστε με το υπόλοιπο τυρί, τοποθετήστε στο φούρνο στους 160°C μέχρι η επιφάνεια του μουσακά να πάρει χρώμα.
Βήμα 6
Ο μουσακάς είναι έτοιμος για σερβίρισμα.

Σουτζουκάκια με πουρέ και μπέικον

Συστατικά

500 γρ. Κιμάς από σπάλα μόσχου
2 Σκελίδες σκόρδο
1 Κρεμμύδι
250 γρ. Ντομάτα κονκασέ
1 κ.σ. Πελτές ντομάτας
2 Ντομάτες τριμμένες
1 κύβος MAGGI Ζωμός Βοδινό
0.25 κ.γλ.
Κύμινο
1 κ.γλ. Ζάχαρη
0.5 Ξυλακι κανέλας
2 Κόκκοι μπαχάρι
5 φέτες Ψωμί του τοστ (τριμμένες)
200 γρ. Αλεύρι
4 κ.σ. Ελαιόλαδο
1 Συσκευασία Πουρές Πατάτας
800 mL Γάλα
4 φέτες Μπέικον
1 κ.σ. Βούτυρο

Εκτέλεση
65 λεπτά
Βήμα 1
Τοποθετήστε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.
Βήμα 2
Ρίξτε τον πελτέ, την τομάτα κονκασέ και την τριμμένη τομάτα.
Βήμα 3
Όταν πάρουν βράση χαμηλώστε την φωτιά και ρίξτε μέσα την κανέλα, το μπαχάρι, τον κύβο βοδινού MAGGI και την ζάχαρη.
Βήμα 4
Παράλληλα σε ένα μπολ βάλτε τον κιμά μαζί με το ψωμί, το κύμινο, το αλάτι & το σκόρδο και μαλάξτε απαλά.
Βήμα 5
Πλάστε τα σουτζουκάκια και ρίξτε τα μέσα στο αλεύρι.
Βήμα 6
Τοποθέτησε ένα φαρδύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά και με 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σοτάρετε ένα ένα τα γιουβαρλάκια μέχρι να πάρουν έντονο καφέ χρώμα.
Βήμα 7
Μεταφέρετε μέσα στην σάλτσα και μαγειρέψτε για 35 λεπτά.
Βήμα 8
Σε ένα κατσαρολάκι ρίξτε το μπέικον πολύ καλά ψιλοκομμένο και χωρίς καθόλου λάδι σοτάρετε μέχρι να πάρει χρώμα.
Βήμα 9
Αδειάστε μέσα το γάλα και όταν πάρει βράση ρίξτε 1 συσκευασία από τον MAGGI Πουρέ Πατάτας 125γρ.
Βήμα 10
Χαμηλώστε στο ελάχιστο την φωτιά και ανακατέψτε με μια σπάτουλα μέχρι να πάρει βελούδινη υφή ο πουρές.

Χοιρινό φιλέτο με μανιτάρια και φασολάκια

Συστατικά

500 γρ. φιλέτο χοιρινό
350 γρ. Μανιτάρια λευκά
300 γρ. φασολάκια τσαούλια
250 γρ. Κρέμα γάλακτος
1 Κρεμμύδι
1 Σκελίδα σκόρδο (τριμμένο)
1 κύβος Ζωμός λαχανικών
2 κ.σ. Μαϊντανός φρέσκος ψιλοκομμένος
0.5 κ.γλ. Αλάτι
3 κ.σ. Ελαιόλαδο

Εκτέλεση
35 λεπτά
Βήμα 1
Τοποθετήστε μια μικρή κατσαρόλα με νερό σε δυνατή φωτιά και δώστε μια βράση.
Βήμα 2
Ζεματίστε τα φασολάκια για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και στραγγίξτε.
Βήμα 3
Παράλληλα τοποθετήστε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και με 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σοτάρετε τα μανιτάρια κομμένα στα 6 μέχρι να μαραθούν.
Βήμα 4
Ρίξτε μέσα το κρεμμύδι, το σκόρδο και την κρέμα γάλακτος.
Βήμα 5
Χαμηλώστε την ένταση της εστίας και προσθέστε τα φασολάκια κομμένα σε μέγεθος 3 εκατοστών περίπου.
Βήμα 6
Βάλτε τον κύβο λαχανικών MAGGI & το μαϊντανό και μαγειρέψτε με καπάκι για 10 λεπτά.
Βήμα 7
Σε ένα δεύτερο τηγάνι ρίξτε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά σοτάρετε το χοιρινό κομμένο σε φιλετάκια πάχους 1 εκατοστού.
Βήμα 8
Μεταφέρετε στο τηγάνι με τα μανιτάρια και τα φασολάκια & ανακατέψτε. Το χοιρινό φιλέτο με μανιτάρια και φασολάκια είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Μπιφτέκια λαχανικών

Συστατικά

1 Κρεμμύδι
2 Κολοκύθια
1 κύβος MAGGI Ζωμός λαχανικών
1 Μελιτζάνα
0.5 Κόκκινη πιπεριά
0.5 Σκελίδα σκόρδο (τριμμένο)
2 κ.σ. Μαϊντανός φρέσκος ψιλοκομμένος
2 κ.σ. Γραβιέρα τριμμένη
1 κ.σ. Δυόσμο ψιλοκομμένο
6 φέτες Ψωμί του τοστ (τριμμένες)
4 κ.σ. Ελαιόλαδο
0.5 κ.γλ. Αλάτι
1 Φάκελος Πουρές Πατάτας
800 mL Γάλα φρέσκο
1 κ.σ. Πέστο βασιλικού έτοιμο χειροποίητο
1 κ.σ. Βούτυρο

Εκτέλεση
50 λεπτά
Βήμα 1
Τρίψτε στον χοντρό τρίφτη το κολοκύθι (όχι το κέντρο του, γιατί έχει πολλά υγρά), την πιπεριά και τη μελιτζάνα.
Βήμα 2
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και σοτάρετε σε ένα τηγάνι με 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει.
Βήμα 3
Δυναμώστε την εστία και ρίξτε μέσα τα τριμμένα λαχανικά μαζί με το σκόρδο και σοτάρετε για 5 λεπτά μέχρι να μαραθούν. Προσθέστε τον κύβο λαχανικών MAGGI και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί.
Βήμα 4
Μεταφέρετε τα λαχανικά σε ένα σουρωτήρι και πατήστε ελαφριά με ένα κουτάλι για να φύγουν τα πολλά υγρά.
Βήμα 5
Στη συνέχεια ρίξτε σε ένα μπολ το ψωμί, το τριμμένο τυρί, το μαϊντανό, το δυόσμο και τα λαχανικά.
Βήμα 6
Ανακατέψτε καλά και βάλτε στο ψυγείο για 1 ώρα μέχρι να πέσει η θερμοκρασία του μείγματος.
Βήμα 7
Αφού δοκιμάσετε το αλάτι, πλάστε μεσαίου μεγέθους μπιφτέκια και ψήστε στο γκριλ του φούρνου στους 200 βαθμούς Κελσίου μέχρι να πάρουν χρώμα.
Βήμα 8
Ρίξτε το γάλα σε μια κατσαρόλα και δώστε μια βράση. Έπειτα, αδειάστε μέσα τον πουρέ πατάτας MAGGI και χαμηλώστε στο ελάχιστο το μάτι.
Βήμα 9
Ανακατεύετε συνέχεια μέχρι ο πουρές να πάρει βελούδινη υφή για περίπου 3 λεπτά.
Βήμα 10
Ρίξτε μέσα το πέστο με το βούτυρο, ανακατέψτε και αποσύρετε από την εστία. Τα μπιφτέκια λαχανικών με πουρέ Maggi είναι έτοιμα για σερβίρισμα.

Πένες με Κεφτεδάκια

Πεντανόστιμο φαγητό: Πένες με κεφτεδάκια σε σάλτσα ντομάτας με μελιτζάνα |  Ρεπορτάζ και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το  Χρηματιστήριο, την Πολιτική

Συστατικά

500 γρ. Κιμά χοιρινό
2 Κρεμμύδια
0.5 Ματσάκι Μαΐντανός, φρέσκος
2 Φύλλα Δυόσμος
0.5 κ.γλ. Σπόροι γλυκάνισου
1 Αυγό
0.25 κ.γλ. Αλάτι
0.25 κ.σ. Μαύρο πιπέρι
1 Πιπεριά τσίλι
2 Σκελίδες σκόρδο
100 mL Ελαιόλαδο
0.25 κ.γλ. Αλάτι
1 κύβος Ζωμός λαχανικών
4 Ντομάτες
3 Κόκκινες Πιπεριές
40 γρ. Φρυγανιά τριμμένη
250 γρ. Πένες
100 γρ. Γραβιέρα τριμμένη

Εκτέλεση
50 λεπτά
Βήμα 1
Εκτέλεση για τους κεφτέδες: Σοτάρουμε σε ένα τηγάνι τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν και στην συνέχεια τα αφήνουμε να κρυώσουν σε ένα μπολ.
Βήμα 2
Ανακατεύουμε τα υλικά για τους κεφτέδες σε ένα μεγάλο μπολ και τους πλάθουμε σε μπαλάκια 3 εκ.
Βήμα 3
Αλευρώνουμε καλά τους κεφτέδες και τους τηγανίζουμε λίγους λίγους σε ένα τηγάνι στο οποίο έχουμε βάλει 1 εκ. σε βάθος ελαιόλαδο.
Βήμα 4
Αφαιρούμε τους κεφτέδες από το τηγάνι και τους στεγνώνουμε σε ένα πιάτο στο οποίο έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί, και αφήνουμε στην άκρη.
Βήμα 5
Εκτέλεση για τη σάλτσα Σοτάρουμε το σκόρδο σε μια πλατιά κατσαρόλα μαζί με το ελαιόλαδο και την πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη μέχρι να μαλακώσουν.
Βήμα 6
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά για τη σάλτσα, δηλαδή τις τομάτες κομμένες σε κύβους, τις κόκκινες πιπεριές το αλλάτι και τον κύβο λαχανικών Maggi και σιγοβράζουμε μέχρι να μελώσει σε μέτρια φωτιά.
Βήμα 7
Εκτέλεση για τα ζυμαρικά Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που βράζει βάζουμε τα ζυμαρικά και τα βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και για ένα λεπτό λιγότερο.
Βήμα 8
Σουρώνουμε τα ζυμαρικά σε ένα σουρωτήρι.
Βήμα 9
Αδειάζουμε τα ζυμαρικά μέσα στο τηγάνι με τη σάλτσα και βάζουμε μέσα και τα κεφτεδάκια.
Βήμα 10
Ανακατεύουμε και ζεσταίνουμε για 2 λεπτά μέχρι να ζεσταθούν καλά οι κεφτέδες.
Βήμα 11
Σερβίρουμε τις πένες με κεφτεδάκια προσθέτοντας τριμμένο τυρί.

Κοτόπιτα

Συστατικά

2 Κρεμμύδια
1 Φύλλο δάφνης
1 Χοντρό φύλοο για πίτες
2 κύβους Ζωμός λαχανικών
0.5 κ.γλ. Αλάτι
1 φλιτζάνι Ρύζι γλασέ
2 Φιλέτα Μπούτι κοτόπουλο
1 Φιλέτο Στήθος κοτόπουλο

Εκτέλεση
85 λεπτά
Βήμα 1
Τοποθετήστε μια κατσαρόλα με 1,5 λίτρο νερό σε δυνατή φωτιά.
Βήμα 2
Ρίξτε μέσα τα κρεμμύδια χοντροκομμένα μαζί με τη δάφνη και όταν πάρει βράση βάλτε το στήθος και τα μπούτια κοτόπουλο, προσθέστε τους κύβους λαχανικών MAGGI και βράστε για 25 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Βήμα 3
Αποσύρετε το κρέας , αφήστε το να κρυώσει και διαλύστε το με τα χέρια σας τραβώντας το με την φορά των ινών του.
Βήμα 4
Λαδώστε ένα ταψί τετράγωνο ή στρογγυλό διαμέτρου 20 περίπου εκατοστών και στρώστε το πρώτο φύλλο , λαδώστε ξανά και επαναλάβετε τη διαδικασία με 5 φύλλα αν είναι χοντρό το φύλλο και με 8 αν είναι φύλλο κρούστας.
Βήμα 5
Ρίξτε μέσα το ρύζι και 4 φορές την ποσότητα αυτού από τον βραστό ζωμό κότας, προσθέστε το κοτόπουλο και τυλίξτε τα φύλλα που περισσεύουν έξω από το ταψί για να δημιουργηθεί η κόρα της πίτας.
Βήμα 6
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα και αντίσταση από κάτω μέχρι το ρύζι να τραβήξει όλα τα υγρά και το φύλο να πάρει έντονο χρυσό χρώμα.

Χοιρινό φιλέτο με πουρέ και σάλτσα πάπρικα

Συστατικά

800 γρ. Χοιρινό φιλέτο (ψαρονέφρι)
1 Συσκευασία Πουρές Πατάτας
1 κύβος Ζωμός Βοδινό
1 κ.σ. Μέλι
0.25 κ.γλ. Πάπρικα
0.5 κ.γλ. Μουστάρδα
1 κ.σ. Βούτυρο
3 κ.σ. Ελαιόλαδο
1 κ.γλ. Αλάτι
10 Μικρά Τοματίνια

Εκτέλεση
70 λεπτά
Βήμα 1
Βάλτε 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρετε τα χοιρινά φιλέτα ολόκληρα μέχρι να πάρουν έντονο καφέ χρώμα.
Βήμα 2
Μεταφέρετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου και ψήστε για άλλα 10-12 λεπτά.
Βήμα 3
Σε ένα κατσαρολάκι προσθέστε 400 ml νερό, τον κύβο βοδινού MAGGI, τα τοματίνια κομμένα στη μέση, μέλι, μουστάρδα και πάπρικα.
Βήμα 4
Βράστε σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά και αποσύρετε από την εστία. Προσθέστε το βούτυρο κρύο και αφήστε στην άκρη.
Βήμα 5
Ετοιμάστε το πουρέ MAGGI ακολουθώντας τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία.
Βήμα 6
Βγάλτε το ψαρονέφρι από το φούρνο και αφήστε για 10 λεπτά πάνω σε ένα δίσκο.
Βήμα 7
Κόψτε το χοιρινό φιλέτο σε φέτες και σερβίρετε μαζί με τον πουρέ και την σάλτσα.

Παπαρδέλες με μοσχάρι

Συστατικά

500 γρ. Παπαρδέλες
300 γρ. Μοσχάρι κόντρα φιλέτο χωρίς κόκκαλα
2 Κρεμμύδια φρέσκα
2 Καρότα
1 Σέλερι
3 Ντομάτες
250 γρ. Μανιτάρια λευκά
10 Ράβδοι Θυμάρι
100 γρ. Παρμεζάνα τριμμένη
1 κύβος
Ζωμός Βοδινό
3 κ.σ. Ελαιόλαδο
0.5 κ.γλ. Αλάτι
0.35 κ.γλ. Μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση
80 λεπτά
Βήμα 1
Καθαρίστε καλά και πλύνετε όλα τα λαχανικά εκτός από τα μανιτάρια τα οποία θα τα καθαρίσετε με ένα βρεγμένο πανί.
Βήμα 2
Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε χοντροκομμένα με λίγο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια, σέλερι και τα καρότα μέχρι να μαραθούν.
Βήμα 3
Προσθέστε τις τομάτες χοντροκομμένες, ½ ποτήρι νερό, τον κύβο βοδινού MAGGI και μαγειρέψτε για 40 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
Βήμα 4
Περάστε τη σάλτσα από το μίξερ μέχρι να γίνει “κρέμα”.
Βήμα 5
Κόψτε το μοσχάρι σε λεπτές φέτες και τα μανιτάρια στα τέσσερα, ρίξτε στη σάλτσα 5 λεπτά πριν το τέλος.
Βήμα 6
Βράστε τις παπαρδέλες για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία, σουρώστε και μεταφέρετε απευθείας μέσα στη σάλτσα. Προσθέστε το θυμάρι, το τυρί και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατέψτε απαλά και σερβίρετε άμεσα.

Παραδοσιακό Παστίτσιο

Συστατικά

2 Κρεμμύδια
2 Κλωνάρια Θυμάρι, φρέσκο
1 Σκελίδα σκόρδο
100 γρ. Κόκκινο κρασί
1 κ.γλ. Κανέλα
2 κύβους Ζωμός Βοδινό
0.5 Ματσάκι
Μαΐντανός, φρέσκος
150 γρ. Βούτυρο
150 γρ. Αλεύρι
1.5 L Γάλα
0.5 κ.γλ. Αλάτι
0.35 κ.γλ. Μαύρο πιπέρι
0.5 κ.γλ.
Μοσχοκάρυδο τριμμένο
4 κ.γλ. Θυμάρι, φρέσκο
4 κ.σ. Ελαιόλαδο
1 κ.σ. Ζάχαρη
2 κ.σ. Πελτές ντομάτας
750 γρ. Κιμάς μοσχαρίσιος
400 γρ. Ντομάτα κονκασέ
30 mL Ελαιόλαδο
500 γρ. Μακαρόνια για παστίτσιο
250 γρ. Γραβιέρα τριμμένη

Εκτέλεση
136 λεπτά
Βήμα 1
Για τον κιμά:Σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα σε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. ζάχαρη και φρέσκο ψιλοκομμένο θυμάρι και περιμένουμε να καραμελώσουν. Μετά από 3-4 λεπτά προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε να σοτάρουμε.
Βήμα 2
Προσθέτουμε τον πελτέ και τον σοτάρουμε για τουλάχιστον 2 λεπτά. Είναι σημαντικό να σοτάρουμε τον πελτέ μας γιατί θα δώσει γεύση και σώμα στον κιμά μας.
Βήμα 3
Προσθέτουμε τον κιμά και με μία κουτάλα τον σπάμε για 4-5 λεπτά.
Βήμα 4
Σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα ο κιμάς. Αν χρειαστεί σε αυτό το σημείο προσθέτουμε 2 κ.σ. λίγο ακόμα ελαιόλαδο.
Βήμα 5
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως.
Βήμα 6
Προσθέτουμε την κονκασέ ντομάτα, την κανέλα και τους κύβους βοδινού.
Βήμα 7
Μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πιει όλα τα υγρά του το φαγητό για 10-20 λεπτά.
Βήμα 8
Μόλις γίνει ο κιμάς μας τον αφήνουμε στην άκρη και προσθέτουμε τον μαϊντανό.
Βήμα 9
Για τη μπεσαμέλ:Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και όταν λιώσει αλλά δεν έχει κάψει προσθέτουμε 100 γρ. αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός για μερικά λεπτά μέχρι να καβουρδιστεί λίγο το αλεύρι. Προσέχουμε να παίρνουμε και από τα πλάγια της κατσαρόλας το αλεύρι για να μην καεί.
Βήμα 10
Ξεκινάμε να προσθέτουμε το γάλα σε αρκετές δόσεις και ανακατεύουμε κάθε φορά με το σύρμα ώστε να μην κάνει γρομπαλάκια και να γίνει κρεμώδης η μπεσαμέλ μας.
Βήμα 11
Όταν η μπεσαμέλ αρχίσει να δένει, προσέχουμε ακόμα περισσότερο μην αρπάξει από κάτω και μαυρίσει οπότε ανακατεύουμε συνεχώς. Μόλις αρχίσει να βγάζει φουσκάλες, αφαιρούμε από τη φωτιά.
Βήμα 12
Εκτός φωτιάς προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, 100 γρ. τριμμένη γραβιέρα και ανακατεύουμε για να πέσει η θερμοκρασία.
Βήμα 13
Για τα μακαρόνια:Βράζουμε τα μακαρόνια για 1-2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό. Βάζουμε 30ml ελαιόλαδο και αφήνουμε στην άκρη. Μιας και θα ψηθεί το φαγητό στον φούρνο τα μακαρόνια θα ψηθούν και άλλο οπότε καλό είναι να μην είναι παραβρασμένα.
Βήμα 14
Στραγγίζουμε, βάζουμε σε ένα ταψί 35×25 εκ. το οποίο έχουμε λαδώσει και προσθέτουμε μπόλικο θυμάρι, τα 100γρ γραβιέρα και πιπέρι και αλάτι αν χρειάζεται. Ανακακατεύουμε πολύ καλά και τα αφήνουμε στην άκρη.
Βήμα 15
Για το παστίτσιο:Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Βήμα 16
Πάνω από τα μακαρόνια, βάζουμε τον κιμά και με τον ίδιο τρόπο απλώνουμε από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ. Τέλος ρίχνουμε το τυρί που κρατήσαμε (50 γρ. τριμμένη γραβιέρα) στην επιφάνεια του παστίτσιου και αν θέλουμε ρίχνουμε και μερικά μικρά κομματάκια βουτύρου.
Βήμα 17
Ψήνουμε για 40 λεπτά ή μέχρι να πάρει καλό χρώμα η μπεσαμέλ.
Βήμα 18
Αφήνουμε 30 λεπτά να κρυώσει και το παραδοσιακό παστίτσιο από τον Άκη Πετρετζίκη είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Δείτε επίσης: Πρωτοβουλία «Μόνιμη Μείωση Τιμής»: Τους 598 έφτασαν οι κωδικοί προϊόντων που συμμετέχουν

Loading