Θέλεις σπήλαιο; Βρες και ξεναγό…

Ανοιχτό για το κοινό είναι και πάλι το Σπήλαιο Πετραλώνων στη Χαλκιδική έπειτα από αρκετά χρόνια, ωστόσο με ένα… περίεργο θεσμικό πλαίσιο αφού η νομοθεσία για τα σπήλαια δεν προβλέπει την ύπαρξη ξεναγού.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κετικίδης

propoli

Το γεγονός αυτό, υποχρεώνει τόσο τους Έλληνες όσο και τους τουρίστες να ψάχνουν πληροφορίες στο διαδίκτυο για το τι ακριβώς βλέπουν εντός των σπηλαίων.

Το θεσμικό πλαίσιο δηλαδή υπό το οποίο λειτουργούν τα σπήλαια, επί της ουσίας δεν είναι καθόλου πρακτικό. Η ισχύουσα νομοθεσία, δεν προβλέπει την ύπαρξη κάποιου ξεναγού, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κάποιος εξειδικευμένος σε γνώσεις ο οποίος να εξηγεί στους επισκέπτες τι ακριβώς υπάρχει εντός των σπηλαίων.

«Οι ξεναγοί δεν είναι κρατικοί υπάλληλοι. Είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και πάνε είτε με ταξιδιωτικά γραφεία είτε μόνοι τους. Δεν είναι κάτι που το κανονίζουμε εμείς. Είναι ο νόμος 710/1977 που έχει τροποποιηθεί από τον 4093/2012» λέει στην politic ο προϊστάμενος του γραφείου βορείου Ελλάδος της εφορίας παλαιοανθρωπολογίας και σπηλαιολογίας κ. Φώτης Γεωργιάδης.

Στη συνέχεια ο κ. Γεωργιάδης συμπληρώνει ότι «σε ορισμένα σπήλαια που δεν είναι αρχαιολογικοί χώροι, αλλά φυσικά μνημεία, συνήθως ο συνοδός των γκρουπ λέει μερικές πληροφορίες. Ίσως οι πολίτες το θεωρούν αυτό ξενάγηση και γι’ αυτό μπορεί να δημιουργείται αυτή η σύγχυση. Άδεια έχουν μόνο οι διπλωματούχοι ξεναγοί, και τη διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων την έχει μόνο το κράτος».

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως αρκετοί πολίτες έχουν ασκήσει αρνητική κριτική για το γεγονός πως στο σπήλαιο Πετραλώνων δεν υπήρχε ξεναγός, αλλά ούτε και κάποια σήμανση που να υποδεικνύει στους επισκέπτες τη διαδρομή εντός του σπηλαίου.

Δείτε φωτογραφίες από το Σπήλαιο Πετραλώνων:

Loading