Θεοφάνια: Γιατί ρίχνουμε σήμερα σταυρό σε θάλασσα, λίμνες και ποτάμια

Κάθε χρόνο σαν σήμερα γιορτάζονται τα Θεοφάνια, σε ανάμνηση της βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Η ημέρα ταυτίστηκε χρονολογικά με την ημέρα που οι τρεις Μάγοι έφτασαν κοντά στον μικρό Ιησού για να δώσουν τα δώρα.

Ανήμερα των Θεοφανίων (6/1) ρίχνουμε σταυρό σε θάλασσες, λίμνες και ποτάμια, με πολλούς να αψηφούν το κρύο και να βουτούν στα παγωμένα νερά για να τον πιάσουν, σε ένα έθιμο που κρατάει μέχρι και σήμερα.

propoli

Ο λόγος που οι χριστιανοί ρίχνουν το σταυρό σε θάλασσες, λίμνες και ποτάμια είναι για να καθαγιαστούν τα νερά. Κατά τον καθαγιασμό ο ιερέας ρίχνει τον σταυρό στο νερό και κολυμβητές κάνουν την… κούρσα για να τον πιάσουν πρώτοι και να πάρουν την ευλογία.

Οι καθαρισμοί κατά την πίστη των Ελλήνων και των άλλων αρχαίων λαών αναφέρονται στην αναγκαιότητα για ηθική κάθαρση, καθώς η φυσική καθαριότητα και η πλύση του σώματος από τις φυσικές κηλίδες ήταν πάντοτε το ορατό σημείο αυτής της διαδικασίας.

Η ιστορία

Όταν ο Ιησούς έγινε 30 ετών βαπτίστηκε στον Ιορδάνη Ποταμό από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο, που ήταν έξι μήνες μεγαλύτερός του και ασκήτευε στην έρημο, κηρύσσοντας το βάπτισμα της μετανοίας.

Τη στιγμή της Βάπτισης, κατέβηκε από τον ουρανό το Άγιο Πνεύμα υπό μορφή περιστεράς στον Ιησού και ταυτόχρονα ακούσθηκε φωνή εξ ουρανού που έλεγε: «Ούτος εστί ο Υιός του Θεού ο αγαπητός, δια του οποίου ευδόκησε ο Θεός να σώσει τους αμαρτωλούς».

Το γεγονός αυτό έχουν καταγράψει οι τρεις από τους τέσσερις Ευαγγελιστές, ο Μάρκος, ο Ματθαίος και ο Λουκάς. Αυτή δε είναι η πρώτη και μοναδική εμφάνιση στη Γη της Αγίας Τριάδας, σύμφωνα με τις Γραφές.

Το πότε καθιερώθηκε να εορτάζονται τα Θεοφάνεια δεν είναι γνωστό με βεβαιότητα. Ο Κλήμης ο Αλεξανδρεύς αναφέρει ότι κάποιοι αιρετικοί Γνωστικοί γιόρταζαν από τις αρχές του δεύτερου αιώνα τη Βάπτιση του Ιησού, κατ’ άλλους μεν στις 6 Ιανουαρίου, κατ’ άλλους στις 10 Ιανουαρίου.

Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος παραδέχεται και περιγράφει την εορτή ως αρχαία πανήγυρη στην Αντιόχεια τη Μεγάλη και ότι από εκεί την παρέλαβαν οι Γνωστικοί. Κατά τον τέταρτο αιώνα, η εορτή των Θεοφανίων γιορτάζεται πλέον με λαμπρότητα σε όλη την Εκκλησία ως εορτή του φωτισμού της ανθρωπότητας δια του Αγίου Βαπτίσματος, απ’ όπου και το όνομα «Τα Φώτα», εορτή «των Φώτων».

Δείτε επίσης: Καζακστάν: Στους δρόμους οι πολίτες λόγω της τιμής του αερίου – Παραιτήθηκε η κυβέρνηση (vids)

Loading