Βασιλακόπουλος: «Ξεκίνησαν οι κλινικές δοκιμές για το επικαιροποιημένο εμβόλιο» (vid)

Αισιόδοξος για τον Φεβρουάριο ο κ. Βασιλακόπουλος

Ως καλύτερο μήνα σε σχέση με τους προηγούμενους χαρακτήρισε τον Φεβρουάριο ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την πανδημία αλλά και τα εμβόλια.

propoli

Αρχικά είπε:

«Ο Φεβρουάριος θα είναι ένας καλύτερος μήνας. Η πανδημία έχει πάρει την «κατιούσα», έχουν μειωθεί τα κρούσματα, λόγω και του mini lockdown που κάναμε λόγω της των καιρικών συνθηκών αυτών των ημερών, τα πράγματα πήγαν ακόμα καλύτερα».

«Δύσκολο να βγάλουμε τον κορονοϊό από τη ζωή μας»

«Να βγάλουμε τον κορονοϊό από τη ζωή μας είναι δύσκολο και σχεδόν αδύνατον, το πιο πιθανό και καλό σενάριο είναι να μάθουμε να ζούμε με αυτόν, με τέτοιο τρόπο που να μην έχουμε τόσους θανάτους, να μην κλεινόμαστε σαν κοινωνία κα να μην στερούμαστε από τις καθημερινές μας συνήθειες. Υπάρχει ωστόσο ελπίδα, για έναν συνδυασμό λόγων. Σε λίγους μήνες, θα έχουμε εμβόλια για όλους τους κατοίκους του πλανήτη, και πρεπει να οργανωθούν εμβολιαστικές αλυσίδες και, σαφώς, ο κόσμος να εμβολιαστεί. Αυτό θα μειώσει την δημιουργία νέων στελεχών» τόνισε στη συνέχεια ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Την προηγούμενη βδομάδα, ξεκίνησαν οι κλινικές δοκιμές για το επικαιροποιημένο εμβόλιο της Pfizer. Το πιθανοτερο θα είναι να το κάνουμε μία φορά τον χρόνο».

Άνοιγμα σχολείων με… κουβέρτες

Στη συνέχεια μίλησε και για το ότι πολλά παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο με κουβέρτες, λόγω του ότι δεν είναι επαρκής η θέρμανση διότι είναι συνεχώς ανοιχτά τα παράθυρα.

«Με μαζικό εμβολιασμό των παιδιών και καλύτερη θέρμανση. Πρέπει να έχουν θέρμανση τα σχολεία. Είναι άλλο πράγμα να ανοίξει η θέρμανση και άλλο να ανανεωθεί ο αέρας. Όλα τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν. Επιπλέον, η επιστήμη θα προχωρήσει και ήδη οι επιστήμονες, ψάχνουν νέα φίλτρα αέρα που θα μειώνουν τις ασθένειες όχι μόνο του κορονοϊού, αλλά και άλλων αναπνευστικών ασθενειών».

«Σημαντική η τέταρτη δόση για τους ανοσοκατεσταλμένους»

«Είναι πολύ σημαντικό για τους ανοσοκατεσταλμένους, γιατί το ανοσοποιητικό τους σύστημα, λόγω του ότι είναι ευάλωτο, χρειάζεται μεγαλύτερη διέγερση. Προτείνεται το σενάριο του εμβολιασμού στους 3 μήνες μετά την 3η δόση».

Μιλώντας για την Όμικρον και τις υποπαραλλαγές είπε:

«Δεν έχουμε μέχρι στιγμής αυτή την παραλλαγή, ωστόσο είναι εύκολο να νοσήσει κάποιος ξανά με άλλο στέλεχος κορονοϊού. Με την τόση διασπορά ο κόσμος φοβάται λιγότερο την νόσηση με «όμικρον» γιατί έχει ήπια συμπτώματα. Ωστόσο έχουμε πάνω από 300.000  ανθρώπους άνω των 60 ετών που είναι ανεμβολίαστοι και αυτό δημιουργεί πρόβλημα για την πορεία της πανδημίας».

Εμβόλιο 1 φορα στα 3 χρόνια;

«Υπάρχει σοβαρή ελπίδα να βγει ένα εμβόλιο για τις σταθερές περιοχές του κορονοϊού και όχι για τις περιοχές του στελέχους που μεταλλάσσονται. Η συχνότητα που θα επαναλαμβάνονται είναι άγνωστη προς το παρόν», κατέληξε λέγοντας ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη-Κορονοϊός: Νέα θεραπεία με T-λεμφοκύτταρα δείχνει μείωση θνητότητας κατά 52%

Loading