Υποστελεχωμένα τα νοσοκομεία: Τα 1850 ευρώ για τους γιατρούς δεν είναι κίνητρο για τους επιστήμονες και το προσωπικό

Ο Σπύρος Καρδακάρης, Ορθοπεδικός και Εκπρόσωπος Εργαζομένων Νοσοκομείου Κέρκυρας, ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ, η Κατερίνα Γαβαλά, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Κω και ο Ιωάννης Γαβριήλ, πρόεδρος Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου Σύρου, μίλησαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την κατάσταση των νοσοκομείων.

Σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, προβλήματα με τις εφημερίες και ένα τεράστιο «αγκάθι» που αφορά τις διακομιδές παρατηρούνται σε διάφορα νοσοκομεία αλλά και υγειονομικές μονάδες της χώρας, κυρίως στα νησιά.

propoli

Σύμφωνα με μελέτη που έκανε ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ, προέκυψαν τα εξής:

Νοσοκομείο Κυθήρων (4.000 κάτοικοι): Υπηρετούν 1 επικουρικός Παθολόγος, 1 παιδίατρος, 1 καρδιολόγος, 1 χειρουργός και 1 ακτινολόγος ενώ δεν έχει αναισθησιολόγο ούτε για διασωλήνωση.

Νοσοκομείο Κω (40.000 κάτοικοι): Υπηρετούν 1 παιδίατρος και 1 καρδιολόγος ενώ δεν έχει κανέναν παθολόγο.

Νοσοκομείο Νάξου (8.800 κάτοικοι): Υπηρετούν 1 χειρούργος, 1 αναισθησιολόγος και 1 ακτινολόγος ενώ δεν λειτουργεί το χειρουργικό τμήμα.

Κέντρο Υγείας Τήνου (8.900 κάτοικοι): Υπηρετούν 1 παιδίατρος, 1 μικροβιολόγος και 1 οδοντίατρος ενώ δεν έχει κανέναν παθολόγο. Τα παθολογικά περιστατικά τα εξετάζει η παιδίατρος.

Νοσοκομείο Κέρκυρας (99.800 κάτοικοι): Υπηρετούν2 μόνιμοι παθολόγου και (1 με μπλοκάκι) 2 νεφρολόγοι, οι οποίοι δεν επαρκούν για την μονάδα τεχνητού νεφρού. Υπάρχει 1 ακτινολόγος και άλλοι δύο περιστασιακά με μπλοκάκι. Οι γνωματεύσεις γίνονται από ιδιώτες γιατρούς ενώ μεγάλες είναι και οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό.

Τα νησιά που υπάρχει 24ωρη βάρδια με 1 ασθενοφόρο είναι τα εξής: Μύκονος, Σάμος, Πάρος, Τήνος, Άνδρος και  Λέρος.

«Κάθε πέρσι και καλύτερα με την υγειονομική κάλυψη των νησιών»

Ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ, σχολίασε:

«Κάθε πέρσι και καλύτερα με την υγειονομική κάλυψη των νησιών. Φέτος τα πράγματα είναι χειρότερα. Οι τοπικοί μορφής διαμαρτύρονται αλλά δεν κάνουν τίποτα».

Ο Ιωάννης Γαβριήλ, πρόεδρος Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου Σύρου, είπε για την Σύρο:

«Υποστελεχωμένα σχεδόν σε όλη την Ελλάδα τα νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία της περιφέρειας είναι υποστελεχωμένα. Έχουμε δύο ουρολόγους και ο ένας είναι με άδεια. Ευτυχώς, το νοσοκομείο της Σύρου λειτουργεί αλλά με ελλείψεις. Αιμοδυναμικό δεν υπάρχει στην Σύρο. Υποτίθεται πως έχουμε ένα ΕΚΑΒ αεροδιακομιδών. Αμέσως μετά την πλημμύρα που έγινε στη Θεσσαλία, για 8-9 μήνες δεν υπήρχε. Τώρα ξαναήρθε αλλά με ενημέρωσαν πως εδώ και 10 ημέρες δεν υπάρχει».

Ο Σπύρος Καρδακάρης, Ορθοπεδικός και Εκπρόσωπος Εργαζομένων Νοσοκομείου Κέρκυρας, σχολίασε:

«Το νοσοκομείο έχει τις ελλείψεις του αλλά είμαστε σε καλό επίπεδο. Εντοπίζουμε ένα πρόβλημα με τον παθολογικό τομέα. Κάποτε είχαμε 2 παθολογικές κλινικές και τώρα έχουμε μία. Στο νεφρολογικό τμήμα είχαμε πρόβλημα αλλά έχουμε προσλάβει και έναν γιατρό. Το πρόβλημα εντοπίζεται και στο ογκολογικό τομέα».

Η Κατερίνα Γαβαλά, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Κω, σχολίασε:

«Είμαστε ένα νοσοκομείο χωρίς παθολόγο. Το 2024 συζητάμε ακόμα για το γεγονός πως δεν υπάρχει ακόμα παθολόγος στα νησιά».

Ενώ ο κ. Γιαννακός κατέληξε, λέγοντας:

«Ένας γιατρός παίρνει 1850 ευρώ για το νησί και ένας νοσηλευτής ή διασώστης 800 ευρώ τον μήνα. Τα κίνητρα τα δίνουν σε γιατρούς που μετακινούνται και όχι στους νέους γιατρούς».

Loading