Γιατί έπεσαν Facebook, Messenger και Instagram

Τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα σχετικά με το αλυσιδωτό πρόβλημα που αντιμετώπισαν οι χρήστες του Instagram και του Facebook, καθώς η εταιρεία Meta δεν έχει ακόμη κάνει κάποια επίσημη ανακοίνωση σχετικά με το συμβάν.

Εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες ανά τον κόσμο αντιμετώπισαν προβλήματα στη σύνδεσή τους στο Facebook και το Instagram, το απόγευμα της Τρίτης (5/3), με τις πλατφόρμες να αρνούνται στους χρήστες τη δυνατότητα σύνδεσης και να καθυστερούν σημαντικά στην “φόρτωση” των σελίδων.

propoli

Τα προβλήματα καταγράφηκαν λίγο μετά τις 5μμ ώρα Ελλάδος και άρχισαν να αποκαθίστανται σταδιακά περίπου μια ώρα μετά, με τους χρήστες να σπεύδουν να ζητήσουν εξηγήσεις από την μητρική εταιρεία Meta, ενώ μια σειρά από διεθνή δίκτυα ζητούν επισταμένα μια επίσημη απάντηση, η οποία δεν έχει ακόμα υπάρξει, δύο περίπου ώρες μετά το συμβάν.

Μέχρι πρότινος, δεν υπήρχε κανένα σχόλιο από τη μεριά της Meta, παρά μόνο μια ανάρτηση ενός στελέχους της εταιρείας στην πλατφόρμα Χ ο οποίος έγραψε τα εξής: “Γνωρίζουμε ότι οι χρήστες έχουν πρόβλημα πρόσβασης στις υπηρεσίες μας. Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό τώρα”.

Σημειώνεται πως τα προβλήματα αυτά, συνέπεσαν με προβλήματα σύνδεσης στην πλατφόρμα της Google, γεγονός που υποδηλώνει μια κοινή αιτία μεταξύ των διακοπών σε δύο τεχνολογικούς ομίλους που ελέγχουν σε μεγάλο βαθμό τις δικές τους υποδομές, σύμφωνα με τον Guardian.

Η σελίδα της Meta ανέφερε μια σειρά από διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων “σημαντικών διαταραχών” για το κέντρο διαχείρισης του ομίλου, καθώς και για το Facebook login, την υπηρεσία που επιτρέπει στους χρήστες να συνδέονται σε υπηρεσίες τρίτων μερών χρησιμοποιώντας τα στοιχεία τους στο Facebook. Αυτό, με τη σειρά του, οδήγησε κάποιους να αναφέρουν διακοπές σε διάφορους άλλους ιστότοπους.

Η τιμή της μετοχής της Meta υποχώρησε κατά περισσότερο από 1,55% μετά τις αναφορές για τη διακοπή στην πρόσβαση των πλατφορμών.

Η σελίδα της Google ads αναφέρει διακοπή στη Διαχείριση διαφημίσεων της εταιρείας που ξεκίνησε περίπου στις 15:30 GMT. Στη συνέχεια, η εταιρεία δήλωσε ότι διερευνά αναφορές για άλλα προβλήματα. Αλλά οι δυσλειτουργίες της εταιρείας είναι πιο περιορισμένες από εκείνες της Meta, με τις περισσότερες υπηρεσίες που απευθύνονται στους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων των Search και YouTube, να εξακολουθούν να λειτουργούν χωρίς πρόβλημα.

Ένα συστημικό πρόβλημα στο διαδίκτυο είναι πιθανό να είναι η βασική αιτία, σημειώνει ο Guardian, ενώ σποραδικά προβλήματα αναφέρθηκαν επίσης από χρήστες ιστότοπων όπως το X και το Teams της Microsoft.

Οι διακοπές είναι απίθανο να είναι τόσο σοβαρές όσο η διακοπή λειτουργίας του Facebook το 2021, όταν ένα σφάλμα διαμόρφωσης σε ένα ελάχιστα γνωστό πρωτόκολλο που ονομάζεται BGP οδήγησε την εταιρεία να διαγράψει κατά λάθος τη δική της διεύθυνση από τα συστήματα που επιτρέπουν στους διακομιστές να συνομιλούν μεταξύ τους στο διαδίκτυο.

Η σιωπή της “Meta” δημιουργεί φόβους για το ενδεχόμενο να έχει γίνει διαρροή προσωπικών δεδομένων, χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να στοιχειοθετείται προς το παρόν.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και δημοσίευμα των New York Times οι οποίοι αναφέρονται στο timing των προβλημάτων. Συγκεκριμένα, τονίζουν ότι «η διακοπή λειτουργίας έρχεται εν όψει της προθεσμίας που λήγει την Τετάρτη για τη Meta και άλλους τεχνολογικούς κολοσσούς, συμπεριλαμβανομένης της Apple και της Google, να συμμορφωθούν με την Πράξη για τις Ψηφιακές Αγορές, έναν νέο νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποσκοπεί στην αύξηση του ανταγωνισμού στην ψηφιακή οικονομία. Ο νόμος απαιτεί από τις εταιρείες να αναθεωρήσουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν ορισμένα από τα προϊόντα τους, έτσι ώστε οι μικρότεροι ανταγωνιστές να μπορούν να έχουν πρόσβαση στους χρήστες τους».

Σημειώνεται ότι σχεδόν 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν τουλάχιστον μία από τις πλατφόρμες του κολοσσού των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Instagram, Messenger, WhatsApp) κάθε μήνα.

Δείτε επίσης: Διακοπές κυκλοφορίας σε Πιερία, Κιλκίς και Ημαθία, λόγω της χθεσινής κακοκαιρίας

Loading