«Γιορτή της μητέρας»: Δεν είναι γιορτή…είναι μνημόσυνο…

Ομολογώ πως δεν το γνώριζα. Θεωρούσα πως η «Γιορτή της μητέρας» ή «Ημέρα της Μητέρας» είναι μια γιορτή αποκλειστικά προς τιμήν της μητρότητας και της χαράς μιας νέας ζωής που έρχεται από τα σπλάχνα μιας γυναίκας.

Της Τάνιας Κιουμουρτζίδου

Κι όμως, το ξεκίνημά της αφορά τον πόλεμο αλλά και τα παιδιά που στέλνονταν στα πεδία των μαχών. Πολλά από τα οποία σκοτώνονταν και δε γύριζαν ποτέ στη ζεστή αγκαλιά της μητέρας…
Ήταν το 1865 όταν η Αμερικανίδα Ανν Τζάρβις (Ann Maria Reeves Jarvis), διοργάνωσε για πρώτη φορά ένα κίνημα με το όνομα «Mothers Friendships Day» με ταυτόχρονες συναντήσεις που ονομαζόταν «Mothers Day Meetings».
Εκεί οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες πενθώντας με έναν έμμεσο τρόπο για τα παιδιά που χάθηκαν στον πόλεμο, αλλά και με στόχο τη μνήμη αυτών.

propoli

Το 1870 ακολουθεί η Τζούλια Γουόρντ Χάου (Julia Ward Howe) η οποία διοργάνωσε μια φιλειρηνική συγκέντρωση μητέρων με το σλόγκαν «Peace and motherhood».
Το 1914 η Αμερικανική κυβέρνηση υιοθετεί αυτή την ιδέα, καθιερώνοντας την ως «Ημέρα μνήμης και πένθους των γυναικών που έχασαν τα παιδιά τους στον πόλεμο».
Το λευκό γαρύφαλλο επελέγη ως σύμβολο, αφού αντικατοπτρίζει την αλήθεια, την αγνότητα και τα φιλευσπλαχνία της μητρικής αγάπης.

Δυστυχώς όμως με τα χρόνια, χάθηκε το αυθεντικό νόημα αυτής της γιορτής, αφού «εμπορευματοποιήθηκε» σαν μια αποκλειστικά καταναλωτική γιορτή.

Στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του Μαίου. Στη χώρα μας, η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου), αφού ήταν ο «σαραντισμός» του Θείου Βρέφους.

*Η Τάνια Κιουμουρτζίδου είναι μέλος του Δ.Σ Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Υπεύθυνη Τομέα Πολιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας της Νέα Δημοκρατίας.

Δείτε επίσης: Κάνει επανεκκίνηση το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας ΑΓΩΝ

Loading