K. Γκιουλέκας στην politic: Μια χαμένη ιστορική ευκαιρία για τον Απόδημο Ελληνισμό

Δυστυχώς, κάποια κόμματα αρνήθηκαν να διευκολύνουν Έλληνες πολίτες να ψηφίζουν, αίροντας μια σειρά από πρακτικά εμπόδια που έως τώρα τους εμπόδιζαν να το πράξουν.

*Του Κωνσταντίνου Π. Γκιουλέκα, Βουλευτή Θεσσαλονίκης, π. Υπουργού, π. Προέδρου Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Eξωτερικών Yποθέσεων της Βουλής

propoli

Μια δύσκολη κοινοβουλευτική βδομάδα ήταν εκείνη που πέρασε. Ένα εμβληματικό νομοσχέδιο, μέσα από πολύ μεγάλες εντάσεις και αντιπαραθέσεις, ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία και, πλέον, αποτελεί νόμο του κράτους.

Πρόκειται για μια εθνικής και ιστορικής σημασίας μεταρρύθμιση που αφορά στην επιστολική ψήφο. Στις επόμενες ευρωεκλογές, που θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου, όλοι οι Έλληνες, που ζουν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, θα ψηφίζουν πλέον επιστολικώς, χωρίς να υφίστανται ταλαιπωρία να ταξιδεύουν, πολλές φορές σε μακρινές αποστάσεις τριακοσίων, τετρακοσίων, πεντακοσίων χιλιομέτρων, να ξοδεύουν χρήματα και να σπαταλούν χρόνο προκειμένου να προσεγγίσουν, όπως συνέβαινε έως σήμερα, το πλησιέστερο εκλογικό τμήμα, που στήθηκε σε κάποιο Προξενείο ή Πρεσβεία μας, για να μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους.

Παράλληλα, και όσοι Έλληνες πολίτες επιθυμούν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο εντός της επικράτειας, όπως εποχικοί υπάλληλοι, που βρίσκονται μακριά από τον τόπο διαμονής τους την ημέρα της διεξαγωγής των εκλογών, υπερήλικες, συμπολίτες μας με βαριές αναπηρίες, φοιτητές, σπουδαστές, άτομα που βρίσκονται σε υπηρεσία την ημέρα εκείνη, θα μπορούν, πλέον, ακώλυτα να ασκούν το δικαίωμά τους.

Μια αυτονόητη και απολύτως απαραίτητη μεταρρύθμιση, η οποία εφαρμόζεται, εδώ και πολλά χρόνια, στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και αλλού, στην Ελλάδα ήταν, έως τώρα, απραγματοποίητη επιθυμία όλων των αποδήμων Ελλήνων.

Έστω και καθυστερημένα η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για τις ευρωεκλογές έφερε αυτό που ζητούσαν όλες οι ομογενειακές οργανώσεις. Έφερε, όμως, στο προσκήνιο και τον προσχηματικό και υποκριτικό τρόπο, με τον οποίον προσεγγίζουν το ζήτημα κάποιες πολιτικές παρατάξεις. Προκάλεσε αλγεινή εντύπωση η κοινοβουλευτική συμπεριφορά των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, τα οποία, ενώ αρχικώς είχαν δηλώσει ότι συναινούν και υπερψηφίζουν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ότι συμφωνούν, δηλαδή, με την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου – με κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις και επισημάνσεις – τελικώς, ανέκρουσαν πρύμνα και καταψήφισαν το νομοσχέδιο.

Αφορμή ή δικαιολογία που έψαχναν, προφανώς, απεγνωσμένα – υπήρξε μια τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση, προκειμένου η επιστολική ψήφος για τους Έλληνες εκτός της επικράτειας να ισχύει και για τις εθνικές εκλογές. Το γεγονός προκάλεσε κοινοβουλευτικό σάλο και αναδίπλωση των δυο αυτών κομμάτων. Τελικώς ανήρεσαν την συναίνεσή τους και στάθηκαν αρνητικά στην άρση των πρακτικών εμποδίων, ουσιαστικά δηλαδή ψήφισαν αρνητικά στην παροχή του δικαιώματος να ψηφίζουν επιστολικώς οι συμπατριώτες μας από τον τόπο της κατοικίας τους, στις δεύτερες πατρίδες τους. Αρνήθηκαν δε και την παροχή αυτού του δικαιώματος και για τις εθνικές εκλογές, εξαιτίας της διαδικασίας που ακολουθήθηκε από την κυβερνητική πλευρά, όπως ισχυρίστηκαν.

Και το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Αφού διαφώνησαν με την εισαχθείσα από την κυβέρνηση τροπολογία, γιατί δεν καταψήφισαν μόνο την τροπολογία, παραμένοντας θετικοί στο αρχικό νομοσχέδιο; Προφανέστατα, αναζητούσαν διακαώς μια δικαιολογία, ώστε να παρεμποδίσουν αυτό το δικαίωμα στους απόδημους Έλληνες, κάτι που θα αυξήσει την συμμετοχή τους στις εκλογές. Φοβούνται κάποια κόμματα την ψήφο των συμπατριωτών μας που βρίσκονται στο εξωτερικό; Γιατί θεωρείται απαράδεκτο και αδικαιολόγητο όχι μόνον να αρνούνται την παροχή αυτού του δικαιώματος στα αδέλφια μας αλλά και να συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο στο Κοινοβούλιο. Να ψηφίζουν, δηλαδή, επί της αρχής και να συναινούν στο νομοσχέδιο, και, στο τέλος, να καταψηφίζουν το νομοσχέδιο παρά την πρότερη θετική στάση και συναίνεσή τους. Όποια δικαιολογία και να προβάλλουν αυτό που μένει από την εξαντλητική τριήμερη διαδικασία στην Ολομέλεια της Βουλής είναι ένα. Δυστυχώς, κάποια κόμματα αρνήθηκαν να διευκολύνουν Έλληνες πολίτες να ψηφίζουν, αίροντας μια σειρά από πρακτικά εμπόδια που έως τώρα τους εμπόδιζαν να το πράξουν.

Κλώτσησαν, όμως, και την ευκαιρία να επεκταθεί η επιστολική ψήφος και στις εθνικές εκλογές. Για άλλη μια φορά χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία. Αυτό που θα ισχύσει στις ευρωεκλογές δεν θα ισχύει για τις βουλευτικές εκλογές. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση θα επαναφέρει το θέμα με νέα νομοθετική πρωτοβουλία μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Στο σταθμό Βενιζέλου Σταϊκούρας και Ταχιάος – «Μετά από 17 χρόνια δίνεται στην κυκλοφορία ένα πολύπαθο σημείο» (ΒΙΝΤΕΟ)

Loading