Pixabay

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις κατά της ελληνικής εταιρείας Intellexa λόγω Predator – Οι αναφορές σε Ελλάδα

Κυρώσεις επέβαλαν οι ΗΠΑ σε βάρος της ελληνικής εταιρείας Intellexa ΑΕ λόγω του Predator.

Στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι έχει γίνει κατάχρηση από ξένους παράγοντες για να καταστεί δυνατή η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η στόχευση αντιφρονούντων σε όλο τον κόσμο.

propoli

Ειδικότερα οι κυρώσεις επιβάλλονται εναντίον δύο φυσικών προσώπων και πέντε νομικών οντοτήτων που συνδέονται με την εταιρία Intellexa και τη διακίνηση του εμπορικού λογισμικού κατασκοπείας Predator όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ(OFAC) όρισε τα συγκεκριμένα άτομα και τις οντότητες με την αιτιολογία ότι το εμπορικό λογισμικό κατασκοπείας χρησιμοποιήθηκε για τη στόχευση Αμερικανών πολιτών, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών αξιωματούχων των ΗΠΑ, δημοσιογράφων, και πολιτικών αναλυτών.

Ειδικότερα, στο στόχαστρο των κυρώσεων μπαίνουν ο Ταλ Τζόναθαν Ντίλιαν, η Σάρα Αλεξάνδρα Χάμου, η Intellexa S.A. με έδρα την Ελλάδα, η Intellexa Limited με έδρα την Ιρλανδία, η Cytrox AD με έδρα τη Βόρεια Μακεδονία, η Cytrox Holdings ZRT με έδρα την Ουγγαρία, και η Thalestris Limited με έδρα την Ιρλανδία.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, «η εξάπλωση της χρήσης εμπορικού λογισμικού κατασκοπείας εγκυμονεί ξεχωριστούς και αυξανόμενους κινδύνους για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών». Επιπλέον, αναφέρεται ότι έχει γίνει κατάχρηση από ξένους παράγοντες για να καταστεί δυνατή η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η στόχευση αντιφρονούντων σε όλο τον κόσμο.

Τέλος, τα συγκεκριμένα μέτρα που ανακοινώθηκαν αντικατοπτρίζουν τη δέσμευση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσει διάφορα εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων, ελέγχων εξαγωγών, και περιορισμών έκδοσης βίζας, για την αντιμετώπιση της κακής χρήσης προηγμένων τεχνολογιών κατασκοπείας.

Οι αναφορές στο Predator

Σε σχέση με το Predator η ανακοίνωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ αναφέρει τα εξής:

«Από την ίδρυσή της το 2019, η κοινοπραξία Intellexa έχει λειτουργήσει ως εταιρεία μάρκετινγκ για μια ποικιλία «επιθετικών» οντοτήτων στον κυβερνοχώρο που προσφέρουν εμπορικά spyware και εργαλεία παρακολούθησης για να επιτρέψουν στοχευμένες και μαζικές εκστρατείες παρακολούθησης.

»Αυτά τα εργαλεία συσκευάζονται ως μια σουίτα εργαλείων με την επωνυμία Predator, το οποίο μπορεί να διεισδύσει σε μια σειρά ηλεκτρονικών συσκευών μέσω επιθέσεων μηδενικού κλικ που δεν απαιτούν αλληλεπίδραση με τον χρήστη για να μολύνει τη συσκευή το λογισμικό υποκλοπής.

»Μόλις μια συσκευή μολυνθεί από το λογισμικό υποκλοπής Predator, το λογισμικό υποκλοπής μπορεί να αξιοποιηθεί για μια ποικιλία δυνατοτήτων κλοπής πληροφοριών και παρακολούθησης – αυτό περιλαμβάνει τη μη εξουσιοδοτημένη εξαγωγή δεδομένων, την παρακολούθηση γεωγραφικής θέσης και την πρόσβαση σε μια ποικιλία εφαρμογών και προσωπικών πληροφοριών στην παραβιασμένη συσκευή» .

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Φτιάχνεις το λογότυπο του Μετρό και διεκδικείς 8.000 ευρώ

Loading