Καζακστάν- η Ντόχα στης Στέπας. Nur Sultan- η πρωτεύουσα που έρχεται απ' το μέλλον.

Καζακστάν- η Ντόχα της Στέπας, Nur Sultan- η πρωτεύουσα που έρχεται απ’ το μέλλον

Αποστολή στο Καζακστάν

propoli

Της Ελένης-Βασιλικής Μπαμπαλιούτα

Για εμάς τους Έλληνες η κεντρική Ασία, στα πλαίσια του τουριστικού ενδιαφέροντος είναι σχεδόν αδιάφορη. Και για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους σνομπάρουμε κιόλας μια τέτοια ιδέα. Ίσως γιατί ποτέ κανείς από τους τουριστικούς πράκτορες δεν έκανε καμία προσπάθεια να μας έλξη το ενδιαφέρον. Ή γιατί οι ίδιες χώρες εκεί λόγω των διαφόρων πολιτικών προβλημάτων-γεγονότων  δεν προωθούσαν τον τουριστικό τομέα. Εξάλλου ας μην ξεχνάμε ότι οι περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης είχαν πάντοτε το τεράστιο  πρόβλημα της  οικονομικής ανέχειας αλλά και διαφόρων πολιτικών στεγανών.

Καζακστάν: Η Ντόχα στης Στέπας

  Ένα παράδειγμα χώρας της πρώην Σοβιετικής Ένωσης είναι και το Καζκστάν.

Η πάλε ποτέ περιοχή της εξορίας των Ελληνοπόντιων επί εποχής Στάλιν, αν θυμάστε από τις εξιστορήσεις των γειτόνων ή των γιαγιάδων, τώρα αναδεικνύεται σε ένα ξεχωριστό κομμάτι πλούτου και κάλλους.

Άλλος άνεμος , άλλη εποχή, άλλες προτεραιότητες, άλλες πολιτικές και άλλες οικονομικές καταστάσεις. Άρα ότι ξέρατε για αυτή την χώρα ξεχάστε το δια παντός.

Ένα πρόχειρο ψάξιμο και μία ανάγνωση στο ίντερνετ από την φρέσκια αρθρογραφία και τις καινούργιες φωτογραφίες θα σας κάνει να νιώσετε πως έχετε μείνει άλματα πίσω στον τρόπο σκέψεις σας.

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα σας δώσουμε μία άλλη εικόνα για το κράτος του Καζακστάν, το όποιο αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς.

Με αφορμή της προεδρικές εκλογές της χώρας, σε αποστολή που είχε η υπογράφουσα του κειμένου, επισκέφτηκε την πρωτεύουσα της χώρας την πάλε ποτέ Αστανά και νύν Nur Sultan.

Nur Sultan: Η πόλη που έρχεται από το μέλλον

Η χώρα του Καζακστάν έριξε το βάρος  στην πρωτεύουσα της, την πάλε ποτέ Αστανά και νυν Nur Sultan η οποία  χτίστηκε τον 21ο αιώνα και φτιάχτηκε ουσιαστικά από το μηδέν. Για την ιστορία πρόκειται για μια πρώην επαρχία της Σοβιετικής Ένωσης η οποία απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1991. Η Nur Sultal, αποτελεί μια από τις πιο εντυπωσιακές πρωτεύουσες αφού στην πόλη βρίσκονται αρκετά  κτίρια της Ασίας με μοντέρνα αρχιτεκτονική παρέα με μια παραδοσιακή διάθεση. Το 1999 απέσπασε το βραβείο της «Πόλης του Κόσμου». Το νέο της όνομα το πήρε από τον Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της χώρας επί 30 έτη και έχει τον τίτλο «εθνικός ηγέτης» (Yelbasy).

Επίσης για μια πληρέστερη ενημέρωση έχει ενδιαφέρον να ξέρετε ότι , το όνομα «Καζάκ» προέρχεται από την αρχαιοτουρκική λέξη qaz, που σημαίνει «περιπλανιέμαι», αντανακλώντας τον νομαδικό πολιτισμό των Καζάκων. Το όνομα των Κοζάκων έχει την ίδια προέλευση. Η Περσική κατάληξη «-σταν» σημαίνει «χώρα» ή «τόπος του», επομένως η λέξη Καζακστάν μπορεί να μεταφραστεί ως «χώρα των περιπλανώμενων».

Αν και η λέξη «Καζάκοι» αναφέρεται παραδοσιακά στους Καζάκους, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ζουν στην Κίνα, στην Ρωσία, στην Τουρκία, στο Ουζμπεκιστάν και σε άλλες μη γειτονικές λέξεις, ο συγκεκριμένος όρος επίσης αναφέρεται σε όλους τους κατοίκους του Καζακστάν, συμπεριλαμβάνοντας τους μη Καζάκους. Αυτό φαίνεται και στην γαστρονομική τους κουλτούρα. Λόγο του γεωγραφικού τους πλάτους και του νομαδικού χαρακτήρα της ζωής τους στην κουζίνα τους δεν έχουν γλυκά, ούτε ψάρια αλλά έχουν κρέας αλόγου που φέρνει γευστικά σε αυτό του μοσχαριού και γάλα αλόγου που είναι αλμυρό και διαφέρει παρασάγγας γευστικά από αυτό του κατσικιού και του αγελαδινού.

Ας πάμε όμως στην ουσία του κειμένου για να  πάρετε μια γεύση σε ότι αφορά τα εντυπωσιακά αξιοθέατα της νέας πρωτεύουσας του Καζακστάν, τη Nur Sultan.

Αυτό που σε εντυπωσιάζει στην κυριολεξία είναι οι τεράστιες αποστάσεις που δε μπορείς να τις διανύσεις με τα πόδια. Τα τεράστια κτίρια με τις μοντέρνες αρχιτεκτονικές όψεις που φιλοξενούν και πινελιές της παράδοσης όπως είπαμε και ποιο πάνω. Τα τεράστια υπό κατασκευή έργα είτε αυτά είναι αυτοκινητόδρομοι είτε κτίρια, είτε καινούρια πάρκα. Τεράστιοι δρόμοι, τεράστια πεζοδρόμια, καλοφτιαγμένα. Δίπλα από αυτά παρτέρια με δένδρα ή λουλούδια. Καινούργιοι φωτεινοί σηματοδότες με ήχο για τους έχοντες πρόβλημα με την όρασή τους. Η κάθετη και η οριζόντια σήμανση καθαρή και ευδιάκριτη. Πολλές πλατείες, τεράστιες πλατείες που να  περπατάς και να μην τελειώνουν. Γεμάτο παρτέρια από λουλούδια Γεμάτο ράμπες για τους ΑμεΑ. Γεμάτο παγκάκια για να κάθονται οι άνθρωποι. Δημόσιες καλοφτιαγμένες και καθαρές τουαλέτες. Γεμάτο κάδους καθαρούς για τα σκουπίδια. Γλυπτά μοντέρνας αλλά και παραδοσιακής τέχνης, παντού σε όλους τους εξωτερικούς χώρους της πόλης σαν να βρίσκεσαι σε υπαίθριο μουσείο. Και γενικότερα είναι μια πόλη που θα μπορούσε να  συμβολίζει τη χαρά της μητρότητας και των κατοικίδιων. Και αν πόλεις όπως το Παρίσι, το Μόναχο, η Φλωρεντία, το Λονδίνο θεωρούνται κόσμημα αν επισκεφτείτε τη Nur Sultan θα μείνετε άναυδοι. Εκεί η εγκληματικότητα είναι σχεδόν στο μηδέν και βλέπεις αργά το βράδυ κόσμο να αθλείται στα πάρκα χωρίς ίχνος φόβου. Παντού υπάρχουν φώτα στους δρόμους. Επίσης παρότι υπάρχει κίνηση στους αυτοκινητόδρομους… οι οδηγοί είναι ήρεμοι και ευγενικοί.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η αστυνόμευση είναι παντού, συχνή και διακριτική. Δεν υπάρχει πουθενά γράφιτι….και από σκουπίδια….ούτε γόπα για δείγμα!!!

Στα αρνητικά μόνο τρία πράγματα μπορούν να αναφερθούν. Το ότι ακόμα δεν μιλούν την αγγλική γλώσσα καθώς η πρώτη τους επίσημη είναι η Ρωσική και είναι πραγματικά δύσκολο να συνεννοηθείς ακόμα και μέσα στο αεροδρόμιο, το ότι δεν έχει Μετρό παρά μόνο λεωφορεία και ταξί.Ως τρίτο και τελευταίο είναι  ότι η τουριστική τους νοοτροπία είναι λίγη. Είναι ένα καινούργιο είδος το οποίο θέλει χρόνο για να καλλιεργηθεί και να γίνει μέρος της ζωή τους. Όμως σίγουρα σε 5 χρόνια η Nur Sultan θα είναι εντελώς διαφορετική. Εξάλλου το Καζακστάν έχει βάλει στόχο να μας καταπλήξει και θα το κάνει.

Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε ο υφυπουργός εξωτερικών  Ρόμαν Βασιλένκο ανέφερε ότι η πρωτεύουσα χτίζεται με βάση ενός πολυπολιτισμικού σχεδίου που θα  είναι φιλόξενη για όλους τους λαούς του κόσμου. Οι αρχιτέκτονες και οι πολιτικοί μηχανικοί έχουν έρθει από Ρωσία,Κίνα, Αμερική και Ευρώπη. Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι να ιδρυθούν στο πανεπιστήμιο τμήματα τουριστικών σπουδών. Στόχος όπως είπε ο κ. Βασιλένκο είναι να αναπτυχθεί στο έπακρο το τουριστικό ενδιαφέρον του κόσμου για τη χώρα του. Είδη το Καζακστάν έχει αρχίσει να φλερτάρει τον επιχειρηματικό και οικονομικό κόσμο αρχής γενομένης το κομμάτι του ενεργειακού τομέα. Στη χώρα τα τελευταία 2 χρόνια πραγματοποιήθηκαν  δυο μεγάλες διοργανώσεις. Το 2017   την Expo “Ενέργεια του μέλλοντος”, η οποία παρουσίασε τις τελευταίες πράσινες τεχνολογίες,και η δεύτερη πέρυσι που ήταν η διοργάνωση του Οικονομικού της Φόρουμ κέρδισε αμέσως το ενδιαφέρον παγκοσμίως.

Ας πάμε όμως στα πολλή πρακτικά θέματα όπως στο να σας παρουσιάσουμε ενδεικτικά μερικά από τα εντυπωσιακά  αξιοθέατα που υπάρχουν στη Nur Sultan.

  • Το πρώτο αξιοθέατο που μπορείτε να επισκεφτείτε είναι ο πύργος Bayterek Monument. Είναι επισκέψιμος στο εσωτερικό του και μπορείς να δεις όλη την πρωτεύουσα με τα εντυπωσιακά της κτίρια από ψηλά.
  • Δεύτερο αξιοθέατο είναι το Εθνικό τους Μουσείο. Από τα ποιο εντυπωσιακά του κόσμου. Είναι ένα 7οροφο κτίριο που έχει όλη την ιστορία του Καζακστάν. Πίνακες ζωγραφικής ντόπιων καλλιτεχνών, παλιά μουσικά όργανα, ενδυμασίες, αρχαιολογικά ευρήματα και κοσμήματα και φυσικά τον περίφημο “Golden Man”.

Για την ιστορία πάντως να ξέρετε ότι στο Καζακστάν υπήρχε  ένα φύλο ελληνικό , οι Σκύθες, οι οποίες είναι  οι γνωστές σε όλους μας ως οι Αμαζόνες που  ήταν λαός κυνηγών και πολεμιστών της Ευρασίας και  που άνηκαν στην ομάδα νομαδικών φυλών.

  • Κατόπιν πάμε στο περίφημο κτίριο της νέας Όπερας της Αστανάς ( Astana Opera). Το κτίριο εξωτερικά είναι αρχαιοελληνικό. Στο προαύλιό του έχει γλυπτά αλόγων που είναι το σήμα κατατεθέν του Καζακστάν. Στο εσωτερικό της η όπερα έχει 2 σκηνές. Μια μεγάλη και μία μικρή και είναι γεμάτο από τοιχογραφίες της νομαδικής ζωής της χώρας. Αν παρακολουθήσετε παράσταση να ξέρετε ότι θα μείνετε πολύ ευχαριστημένοι καθώς η μουσική παιδεία της χώρας είναι συνέχεια της μουσικής παιδείας του Ρωσικού προτύπου.
  • Περίφημο είναι και το κτίριο της Ακαδημίας του μπαλέτου το λεγόμενο (  Academy theater of Ballet). Εξωτερικά το κτίριο πάλι σου θυμίζει αρχαιοελληνικό ναό αλλά σε μοντέρνα έκδοση. Και εδώ η κλασσική παιδεία και τα ταλέντα της χώρας είναι σπουδαία.
  • Υπέροχο είναι και το κτίριο Heritage of the Expo. Ένα κτίριο μόνο για εκθέσεις με σφαιρικό αρχιτεκτονικό στιλ που θα σας εντυπωσιάσει πραγματικά
  • Κοντά στο προεδρικό μέγαρο που είναι πανομοιότυπο με τον Λευκό Οίκο της Αμερικής είναι και οι Χρυσές Ορδές. Δυο δίδυμα κτίρια το ένα απέναντι από το άλλο.
  • Ένα άλλο κτίριο πυραμοειδούς αρχιτεκτονικής όψης το οποίο μπορείτε να επισκεφτείτε είναι το Μέγαρο Ειρήνης και Συμφιλίωσης Palace of Peace and Reconciliation.
  • Περίφημη είναι και η Αψίδα του Θρυάμβου (Triumphal Arch of Astana)
  • Για όσους δεν έχετε μπει ποτέ σε μουσουλμανικό τέμενος, είναι μεγάλη ευκαιρία να επισκεφτείτε αυτό του Hazeret Sultan Mosque. Είναι ανοιχτό και για τους τουρίστες χωρίς είσοδο.
  • Η Nur Sultan έχει υπέροχα mall. Ένα όμως που κάνει μεγάλη αρχιτεκτονική εντύπωση είναι το Khan Shatyr. Είναι μάλιστα απέναντι από την Όπερα της Αστανά. Δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε τα είδη που θέλετε καθώς στεγάζονται όλες οι πολυεθνικές εταιρείες. Μη ξεχάσετε να πάνε στον τελευταίο όροφο καθώς υπάρχει μια τεχνητή μικρή παραλία και πισίνα με άμμο και θαλασσινό νερό από τις Μαλδίβες.  Ενημερωτικά οι τιμές των ενδυμάτων, υποδυμάτων, των μπαρ είναι ίδιες με αυτές της Ελλάδας. Μπορεί ίσως και λίγο πιο χαμηλές.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα Super Market, της πρωτεύουσας έχουν και .. “ του πουλιού το γάλα”. Βρίσκεις τρόφιμα απ’ όλο τον κόσμο και δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα με αυτά των ευρωπαϊκών υπεραγορών. Οι τιμές είναι ίδιες με αυτές της χώρας μας. Αν δεν θέλετε να πάτε σε εμπορικά κέντρα μπορείτε να επισκεφτείτε τα μαγαζιά στο κέντρο της πόλης. Και εκεί οι τιμές είναι ικανοποιητικές.

Ολοκληρώνοντας αυτό το μικρό τουριστικό αφιέρωμα σας ενημερώνουμε ότι η πρωτεύουσα έχει πολλή μεγάλα πάρκα όπως για παράδειγμα  του  Βοτανικού κήπου (Botanical Garden), του  κήπου των Ερωτευμένων, της κεντρικής πλατείας της χώρας κ.α.

Επίσης μη ξεχάσετε να επισκέφτηκε το Nursultan Nazarbayev University. Θα μείνετε άφωνοι. Καμία σχέσει με τα δικά μας!!!

H Nur Sultan, έχει ως νόμισμά της το Τένγκε. Ένα ευρώ κοστίζει 445 Τένγκε. Τα ξενοδοχεία των 4 ή 5 αστέρων είναι πολύ καθαρά με εξαιρετική κουζίνα. Στο Καζακστάν μπορείς να πας μέσω Κωνσταντινούπολης ή μέσω Μόσχας. Καλύτερα να έχετε την κάρτα μαζί σας. Διευκολύνει στις πληρωμές σας. Μην ξεχάσετε να ενημερώσετε την τράπεζα σας ότι θα ταξιδέψετε εκτός Ελλάδας και να ζητήσετε περιαγωγή από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.   Γενικότερα έχετε στο βάθος του μυαλού σας ότι η Nur Sultan, είναι μία καινούργια πόλη που θα κερδίσει επάξια στα επόμενα 5 χρόνια ένα μεγάλο κομμάτι της τουριστικής και επιχειρηματικής μερίδας του Λέοντος στην παγκόσμια σκακιέρα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Loading