O ΟΤΕ πληρώνει με κουπόνια τα bonus στους εργαζόμενους

Της Μαρίας Βλάχου

propoli

Με κουπόνια σίτισης (Ticket Restaurant) και όχι με χρήματα θα πληρώνει τα bonus στους εργαζόμενους στα τηλεφωνικά κέντρα ο ΟΤΕ. Μάλιστα, η απόφαση της εταιρείας έχει αναδρομική ισχύ, καθώς ήδη κάποιοι εργαζόμενοι πληρώθηκαν με κουπόνια τα μπόνους Μαΐου. Η απόφαση της εταιρείας, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εργαζομένων.

«Ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση, ο ΟΤΕ αποφάσισε να τροποποιήσει τον τρόπο απόδοσης bonus για τους εργαζόμενους στα τηλεφωνικά κέντρα της εταιρείας. Δεν κατέβαλε τα bonus Μαΐου στη μισθοδοσία των εργαζομένων, αλλά μέσω κουπονιών σίτισης (Τicket Restaurant)» λέει στο politik.gr ο πρόεδρος ΠΕΤ ΟΤΕ Θεσσαλονίκης, Κυριάκος Σιδηρόπουλος.

Όπως εξηγεί ο κ. Σιδηρόπουλος, «Εδώ και χρόνια που ισχύουν οι μόνιμες προσλήψεις στα τηλεφωνικά κέντρα, ο ΟΤΕ προσλαμβάνει άτομα για 4ωρη και 6ωρη εργασία και τα αμείβει σύμφωνα με τους όρους των  εθνικών συλλογικών συμβάσεων -που σημαίνει πως τα 4ωρα αμείβονται με 200 ευρώ το μήνα και τα 6ωρα δεν ξεπερνούν τα 480 το μήνα. Επειδή τα χρήματα είναι λίγα, η εταιρεία εφαρμόζει πολιτική πριμοδότησης σε περιπτώσεις πωλήσεων και βάσει αυτών μπορούν να πιάσουν και άλλα 250 ευρώ…».

«Αυτό που καταγγέλλουμε», εξηγεί ο κ. Σιδηρόπουλος, «είναι ότι ενώ ο ΟΤΕ για τους εργαζόμενους αυτούς εφαρμόζει αυτή την τακτική και μάλιστα χωρίς προειδοποίηση, τα στελέχη της -από τους προϊσταμένους μέχρι και τον διευθυντή- που ο μισθός ξεκινά από 1.400 ευρώ και φτάνει τα 3.500- εισπράττουν τα bonus που τους δίνουν σε ευρώ και όχι σε… κουπόνια. Και πρόκειται για χιλιάδες ευρώ…».

Καταγγελίες για απόπειρα εκφοβισμού

Μάλιστα, ο κ. Σιδηρόπουλος καταγγέλλει και απόπειρα εκφοβισμού των εργαζομένων. «Προϊστάμενοι των τηλεφωνικών κέντρων έχουν ξεκινήσει, μετά τις ανακοινώσεις που βγήκαν και τη φασαρία που έχει δημιουργηθεί, και κατόπιν εντολής της διοίκησης, εκστρατεία εκφοβισμού των παιδιών που εργάζονται στα τηλεφωνικά κέντρα, πιέζοντάς τους να αποδεχτούν την πληρωμή bonus μέσω των κουπονιών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος ΠΕΤ ΟΤΕ.

Βέβαια, η τακτική πληρωμής μέσω κουπονιών δεν είναι κάτι καινούργιο στην αγορά εργασίας. Στις συμβάσεις που υπογράφονται αναφέρεται ο μισθός, οι κρατήσεις και το ότι θα καταβάλλονται bonus. Δεν διευκρινίζεται ωστόσο, ο τρόπος πληρωμής.

Σύμφωνα με τον κ. Σιδηρόπουλο, «αν η εταιρεία ήθελε, θα μπορούσε να προχωρήσει σε συμφωνία, ώστε το ποσό των tickets να μη ξεπερνά το 30% του μισθού των εργαζομένων ή να είναι γενικής χρήσης…».

Loading