Νίκος Ρωμανός: Σύντομο ανέκδοτο το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς

Συνέντευξη στον Χρήστο Τσαλικίδη

propoli

Ως την πιο «ακριβοπληρωμένη γραβάτα στην παγκόσμια ιστορία» χαρακτηρίζει ο Νίκος Ρωμανός αυτή που φόρεσε ο Αλέξης Τσίπρας στην κυβερνητική φιέστα του Ζαππείου, καθώς στοιχίζει στους Έλληνες  «100 χαμένα δισεκατομμύρια ευρώ, δυο αχρείαστα μνημόνια, 27 αυξήσεις φόρων, 21 μειώσεις συντάξεων, επιστροφή στην ύφεση, απώλεια του… τραίνου της ποσοτικής χαλάρωσης και “ματωμένα” πλεονάσματα».

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ  επιτίθεται στους Αλέξη Τσίπρα και Πάνο Καμμένο λέγοντας πως μοναδικός τους στόχος είναι η παραμονή στην καρέκλα της εξουσίας, ενώ αναφερόμενος στην πρόταση μομφής που κατέθεσε η ΝΔ με αφορμή το Σκοπιανό επισημαίνει ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια εθνικά επιζήμια συμφωνία «που θα παράξει έννομα αποτελέσματα και θα οδηγήσει σε τετελεσμένα».

Όσον αφορά στο περίφημο «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς το περιγράφει ως το «συντομότερο ανέκδοτο», προσθέτοντας πως «δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μια ακόμα καλοστημένη προπαγάνδα. Μια ακόμα προσπάθεια υποτίμησης της νοημοσύνης των πολιτών και εξαπάτησής τους».

Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι η απόφαση του Eurogroup είναι «ιστορική» και πως η Ελλάδα κέρδισε δέκα χρόνια πάγωμα πληρωμών κεφαλαίου και τόκων. Ωστόσο, δεδομένου ότι το επόμενο εξάμηνο αναμένονται νέες μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου, μήπως τελικά η «ρύθμιση» χρέους συνιστά ένα τέταρτο μνημόνιο; Θέτω αυτό το ερώτημα διότι στην κοινωνία πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η περίφημη «γραβάτα» Τσίπρα είναι ένα φορολογικό φέσι για εκατομμύρια Έλληνες.

«Η περίφημη γραβάτα Τσίπρα είναι η πιο ακριβοπληρωμένη γραβάτα στην παγκόσμια ιστορία. Την πληρώσαμε με 100 χαμένα δισεκατομμύρια ευρώ, με δυο αχρείαστα μνημόνια, με 27 αυξήσεις φόρων και 21 μειώσεις συντάξεων, με επιστροφή στην ύφεση, τη στασιμότητα. Την πληρώσαμε χάνοντας οριστικά το τραίνο της ποσοτικής χαλάρωσης. Την πληρώσαμε με 3,5 χαμένα χρόνια. Την πληρώσαμε και θα συνεχίζουμε να την πληρώνουμε με πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια ακόμα και με το υπερταμείο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια, αυτό που συνιστά επί της ουσίας το 4ο μνημόνιο. Για όλα αυτά πανηγύριζαν αγκαλιά Τσίπρας-Καμμένος την Παρασκευή. Εκείνοι που μετρούσαν «μνημονιακές αυτοκονίες», ξόρκιζαν τα «ματωμένα πλεονάσματα» και έκαναν σημαία την «ανθρωπιστική κρίση» των μνημονίων που θα έσκιζαν. Όπως περίπου έκαναν και λίγο πριν υπογράψουν το 3ο μνημόνιο».

-Τσίπρας και Κοτζιάς πανηγυρίζουν ότι έλυσαν το Σκοπιανό, αδιαφορώντας ωστόσο για τα «θέλω» της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Πόσο δεσμευτική είναι αυτή η συμφωνία για μια μελλοντική κυβέρνηση της ΝΔ;

«Αγκαλιά έφεραν δύο αχρείαστα μνημόνια, αγκαλιά έκαναν τους πολίτες όμηρους της υπερφορολόγησης, αγκαλιά οδήγησαν στην καταστροφή της ιδιωτικής οικονομίας και της μεσαίας τάξης, αγκαλιά υπέγραψαν και την συμφωνία των Πρεσπών. Σφιχταγκαλιασμένοι με μοναδικό όπλο τον λαϊκισμό, με μοναδικό στόχο την παραμονή στην καρέκλα και με μοναδικό μέσο πολιτικής επιβίωσης τον διχασμό. Σε αυτή τη βάση “έλυσαν” και το Σκοπιανό. Υπέγραψαν μια απαράδεκτη, εθνικά επιζήμια συμφωνία, αναγνωρίζοντας “Μακεδονική εθνότητα” και “Μακεδονική γλώσσα”. Κανένας πρώην πρωθυπουργός, καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν αναγνώρισε ποτέ κάτι τέτοιο και δεν θα υπέγραφε μία τέτοια συμφωνία. Εξάλλου, είναι οι ίδιοι που το 2008, όταν η ΝΔ πάλευε για το Βουκουρέστι που οψίμως η κυβέρνηση θυμήθηκε, ζητούσαν με υπογραφές την αναγνώριση των Σκοπίων με τη συνταγματική ονομασία τους, δηλαδή σκέτο “Μακεδονία”. Είναι οι ίδιοι που η νεολαία τους οργάνωνε εκδηλώσεις για να υποστηρίξουν αυτή τη θέση. Είναι οι ίδιοι, που λίγες εβδομάδες νωρίτερα, πριν την τελική μορφή της συμφωνίας που υπέγραψαν, σηκώθηκαν από το τραπέζι των διαπραγατεύσεων προτείνοντας το απαράδεκτο και εθνικά επικίνδυνο Μακεδονία του Ίλιντεν».

«Ο Π. Καμμένος και οι βουλευτές του έβαλαν την καρέκλα πάνω από τα πιστεύω τους»

-Τι επιδίωξε και τι πέτυχε η ΝΔ μέσω της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε;

Η Νέα Δημοκρατία προειδοποίησε ως όφειλε και χρησιμοποίησε όλα τα συνταγματικά όπλα που είχε στα χέρια της για να αποτρέψει την υπογραφή μιας εθνικά επιζήμιας συμφωνίας που θα παράξει έννομα αποτελέσματα και θα οδηγήσει σε τετελεσμένα.  Έθεσε κάθε έναν από τους βουλευτές της συμπολίτευσης αντιμέτωπο με τις προσωπικές του ευθύνες απέναντι στην πατρίδα και την ιστορία. Η κυβερνητική πλειοψηφία έχασε δύο βουλευτές και το συγκυβερνών κόμμα των ΑΝΕΛ ουσιαστικά εξαερώθηκε. Δυστυχώς ο κ. Καμμένος και οι υπολοιποι βουλευτές του έβαλαν την καρέκλα τους πάνω από τα πιστεύω τους, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πόσο υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών και ειδικά των ψηφοφόρων και στελέχων τους. Αυτό, όμως, δεν αποτελεί έκπληξη. Μας έχουν συνηθίσει στις… κωλοτούμπες, την αναξιοπιστία, την ανακολουθία και την υποκρισία ως συστατικά στοιχεία του τρόπου που πολιτεύονται. Μόνο που τώρα προστέθηκε άλλο ένα στοιχείο που αποτελεί ίσως και τον χειρότερο σύμβουλο: ο πανικός! Βγάζουν ανακοινώσεις όπου απειλούν βουλευτές τους με αποκαλύψεις για όρκους αιώνιας πίστης στον αρχηγό τους. Συνιστούν στον μέχρι πρότινος βουλευτή τους τρόπους εξιλέωσης. Αυτά ταιριάζουν περισσότερο σε θρησκευτική σέκτα παρά σε πολιτικό κόμμα… Πράγματα που θα ήταν εξαιρετικά αστεία αν δεν ήταν τόσο τραγικά και επικίνδυνα».

-Τις τελευταίες εβδομάδες παρακολουθούμε μια «εξαέρωση» των ΑΝΕΛ, ενώ διαλυτικές τάσεις υπάρχουν και στο ΚΙΝΑΛ. Οι πόρτες της ΝΔ είναι ανοιχτές για στελέχη από τους ΑΝΕΛ και το Ποτάμι;

«Οι πόρτες της ΝΔ είναι ανοιχτές στην κοινωνία. Και τυχαίνει να αποτελώ και εγώ ζωντανό παράδειγμα και απόδειξη αυτής της ανανέωσης. Εξάλλου ήταν και μια απο τις βασικές δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη η οποία υλοποιείται βήμα-βήμα. Μέσω του μητρώου στελεχών που δίνει την ευκαιρία σε πολίτες που δεν είχαν σχέση με κομματικούς μηχανισμούς, να αξιολογηθούν και να αξιοποιηθούν. Εμείς δεν διαχωρίζουμε τους πολίτες με βάση τις προηγούμενες πολιτικές τους διαδρομές και επιλογές. Είμαστε εδώ για να ενώσουμε τους Έλληνες. Όχι να τους διχάσουμε. Αυτο δεν σημαίνει, όμως, πως υπάρχει οποιαδήποτε επικοινωνία της ΝΔ με βουλευτές που αποφάσισαν για τους δικούς τους λόγους να εγκαταλείψουν το κόμμα τους».

«Αν είχαν γίνει εκλογές θα είχαμε γλυτώσει τα χειρότερα»

-Πόσο κοντά θεωρείτε ότι βρίσκονται οι εθνικές εκλογές;

«Ζητάμε εκλογές εδώ και 2 χρόνια. Δυστυχώς δικαιωνόμαστε καθημερινά. Κάθε μέρα που παραμένει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η ζημιά για τον τόπο μεγαλώνει σε όλα τα επίπεδα. Αν είχαν γίνει οι εκλογές θα είχαμε γλιτώσει τα χειρότερα όχι μόνο στο Σκοπιανό αλλά και στην οικονομία, την παιδεία, τη δικαιοσύνη, την  ασφάλεια και όλους σχεδόν τους τομείς».

-Εξακολουθεί να υφίσταται το περίφημο «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς; Και τι χρειάζεται να γίνει για να ξεπεραστεί η ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς στη χώρα μας;

«Το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς είναι το συντομότερο ανέκδοτο. Κανένα ηθικό πλεονέκτημα δεν υπήρξε ποτέ. Δεν ήταν ποτέ τίποτα παραπάνω από μια ακόμα καλοστημένη προπαγάνδα. Μια ακόμα προσπάθεια υποτίμησης της νοημοσύνης των πολιτών και εξαπάτησής τους. Όσο για την ιδεολογική ηγεμονία, είναι μεγάλη συζήτηση. Δεσμεύομαι να την κάνουμε αναλυτικά γιατί έχει ενδιαφέρον. Ηγεμονία στην προπαγάνδα, το ψέμα, το θράσος και την υποκρισία έχουν σίγουρα. Γιατί τους ενδιαφέρει μόνο η επικοινωνία και όχι η ουσία. Δεν τους ενδιαφέρει τι θα αφήσουν πίσω.  Και εκεί έχουμε και εμείς τις ευθύνες μας που δεν υπερασπιστήκαμε την ιδεολογία μας, που δεν αναδείξαμε την υποκρισία και τις καταστροφικές συνέπειες της δικής τους, που δεν ήμασταν ίσως αρκετά τολμηροί. Που αφήσαμε αναπάντητη αυτήν την προπαγάνδα. Που δεν αναδείξαμε τις ευθύνες τους όταν -ως αντιπολίτευση- εναντιώνονταν σε κάθε μεταρρύθμιση. Όταν διαδήλωναν μόνο για να επιτείνουν τις παθογένειες που μας οδήγησαν εδώ και ποτέ για να τις καταπολεμήσουμε. Όταν μπροστά στις κάμερες υπερασπίζονταν το δήθεν ηθικό τους πλεονέκτημα και  ταξίδευαν κρυφά στη Βενεζουέλα με τον ειδικό στις offshore, ενώ αρνούνταν και αρνούνται ακόμα να αποκαλύψουν τον offshore μέτοχο της κομματικής τους εφημερίδας. Πέραν αυτού, δεν έχουν πλέον και το άλλοθι ότι δεν κυβέρνησαν ποτέ. Είναι η μακροβιότερη μνημονιακή κυβέρνηση και οι πολίτες έχουν δει στην πράξη και τη δήθεν ευαισθησία τους και το δηθέν ηθικό τους πλεονέκτημα. Τους έχουν αξιολογήσει. Οι μύθοι, η προπαγάνδα και οι αυταπάτες τους έχουν συγκρουστεί με την σκληρή πραγματικότητα. Και φυσικά διαλύθηκαν. Όπως διαλύθηκαν και τα ποσοστά τους στις δημοσκοπήσεις και όπως θα ηττηθούν και στις κάλπες όποτε κι αν τις στήσουν».

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Politik” την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Loading