Οι cult βιντεοταινίες του ΄80 VOL. I

Του Θ. Καλέση

propoli

Αν κάτι σημάδεψε τη ζωή μας στα 80s εκτός από το ντύσιμο και τη μουσική, αν κάτι άλλαξε για πάντα τα Σαββατόβραδα, τη διασκέδαση, ακόμη και τον τρόπο που σκεφτόμασταν ριζικά, ήταν η ανακάλυψη του βίντεο.

Αυτή η εφεύρεση πολύ προτού μεταλλαχθεί σε dvd player μεγάλωσε παρέες, διασκέδασε οικογένειες, άνοιξε επαγγελματικούς ορίζοντες (ταινίες, βίντεοκλαμπ κτλ) έφερε την cult ταινία στο σπίτι μας. Σήμερα στην Politik, συνεχίζοντας το αφιέρωμα στην εποχή, διαλέξαμε τις καλύτερες ταινίες εκείνης της εποχής και σας τις παρουσιάζουμε σε διπλό αφιέρωμα. Φώτα, κάμερα, πάμε…

1.Έξοδος κινδύνου (1980)

Σενάριο – Σκηνοθεσία:  Νίκος  Φώσκολος

Η συγκεκριμένη ταινία ήταν από τις πρώτες της cult εποχής με μεγάλα ονόματα στο κάστινγκ όπως του Γιώργου Φούντα, του Αλμπέρτο Εσκενάζυ και του Νίκου Κούρκουλου στο ρόλο του «Νίκου Τζων Βέικου». Επίσης  μας προσφέρει τη μία και μοναδική εμφάνιση της πανέμορφης, Όλγας Καρλάτου. Η τελευταία ως διευθύντρια του τμήματος Ηθών και Δίωξης Ναρκωτικών, θα γνωριστεί και θα ερωτευτεί έναν χρήστη ο οποίος θα προσπαθήσει να τη ληστέψει στο σπίτι της. Καταδίωξη, πιστολίδι  και μυστήριο συνθέτουν το σκηνικό.

https://www.youtube.com/watch?v=Y2WExSyqyW4&t=84s

2.Τα τσακάλια  – Ένα κοινωνικό πρόβλημα (1981)

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Γιάννης Δαλιανίδης

Ούτε αυτή η ταινία προσφέρει άφθονο γέλιο, μας βάζει όμως σε ένα νέο κύκλο ηθοποιών που έμελλε να γράψουν ιστορία στην…cult ταινιοθήκη. Πάνος Μιχαλόπουλος, Σταμάτης Γαρδέλης, Σοφία Αλιμπέρτη, Γιώργος Ρήγας ξετυλίγουν το κουβάρι των μηνυμάτων που άρχιζαν σιγά – σιγά να περνούν μέσα από το βίντεο για τη μάστιγα των ναρκωτικών.

Μας χάρισαν βέβαια και μια επική ατάκα του Γαρδέλη όταν αυτός μαινόμενος, εισβάλει σε ένα μπαρ όπου βρίσκει την παρέα που είχε βιάσει νωρίτερα την κοπέλα του. «Με θυμάσαι ρε π…η;».

3.Φυλακές Ανηλίκων (1982)

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Ντίμης Δαδήρας

Από που να αρχίσει και που να τελειώσει κανείς. Η ταινία πραγματεύεται την αλήτικη και παραβατική ζωή της εποχής που οδηγεί στο… αναμορφωτήριο, αλλά μας χαρίζει απλόχερα ατάκες που «έγραψαν» στην ιστορία του κινηματογράφου. Μας προσφέρει επίσης και έναν… ανήλικο Θέμη Μάνεση στα καλύτερά του με ομιλία στην αργκό που σε καθηλώνει μέχρι σήμερα. Στην ταινία παίζουν επίσης, ο Γιώργος Πετρόχειλος (το λιοντάρι) και ο Νίκος Τσαχιρίδης ως δεσμοφύλακας με το προσωνύμιο «Θεός».

4.Η Στροφή (1982)

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Γιάννης Δαλιανίδης

Στο ίδιο πνεύμα και αυτή η ταινία, με πρωταγωνιστή τον Δον Ζουάν της εποχής Πάνο Μιχαλόπουλο, τον πετυχημένο οδηγό αγώνων motocross οποίος μπλέκει με τα ναρκωτικά και με τη Χαρούλα που είναι διαβαστερή και κατάγεται από καλή οικογένεια. Στην προσπάθειά του να τα βγάλει πέρα θα προσπαθήσει να εισαγάγει ηρωίνη από την Τουρκία όπου θα τον «μπουζουριάσουν». Πολύ καλό καστ με γνωστούς ηθοποιούς όπως ο Τάσος Χαλκιάς και η Μέλπω Ζαρόκωστα.

5.Βασικά καλησπέρα σας (1982)

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Γιάννης Δαλιανίδης

Εδώ μιλάμε για την απόλυτη cult ταινία γέλιου. Ραδιοπειρατία, μηχανές, φλερτ και ντίσκο συνθέτουν το σκηνικό. Από τις πιο επικές ατάκες του φιλμ το ιστορικό πια: «Κούλα, πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος» όπως και το «Κούλα καράφλιασες;» όταν ο πρωταγωνιστής Στάθης Ψάλτης έφαγε την πιο έπικ σφαλιάρα από την Βέτα Μπετίνη μέσα στη μπουτίκ που διαχειρίζονταν. Και εδώ συναντάμε μεγάλα ονόματα της εποχής, όπως τον Σταμάτη Γαρδέλη, τον Πάνο Μιχαλόπουλο, την Σοφία Αλιμπέρτη, την Έφη Πίκουλα και φυσικά την Καίτη Φίνου.

 

6.Χούλιγκανς – Κάτω τα χέρια από τα νιάτα (1983)

Σενάριο: Γιώργος Μυλώνας – Σκηνοθεσία:  Κώστα Καραγιάννης

Άλλη μια ταινία που πραγματικά άφησε εποχή με τις ατάκες της. Αφορά τον οπαδισμό στα μακρινά χρόνια της δεκαετίας του ’80, σε συνδυασμό με την επανάσταση που έκαναν οι νέοι στο σπίτι  για να στηρίξουν αυτόν τον τρόπο ζωής. Από τις πιο επικές στιγμές, όχι μόνο τις ταινίας αλλά και του ελληνικού κινηματογράφου γενικότερα, η ατάκα του Γιώργου Πετρόχειλου. Όταν ο παπάς – πατέρας του λέει πως η «αλήθεια βρίσκεται στον λόγο του Θεού» εκείνος αντιτείνει: «Η αλήθεια πατέρα βρίσκεται στους Sex Pistols! Γκέγκε;». Εδώ έχουμε και την πρώτη εμφάνιση του Γιάννη Μπέζου ως φανατικού οπαδού της ΑΕΚ.

Συνεχίζεται…

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 08 Ιουνίου 2018

Loading