Πολιτική ανάκριση Έλληνα στο Αργυρόκαστρο!

Πολιτική ανάκριση Έλληνα στο Αργυρόκαστρο!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας όσον αφορά την εξωτερική πολιτική να είναι στραμμένα στις σοβαρές αλληλοκαταγγελίες Κοτζιά- Καμμένου, στη Συμφωνία των Πρεσπών και στη νέα τουρκική προκλητικότητα, ωστόσο ούτε η Αλβανία δείχνει να έχει πάρει στα σοβαρά τι σημαίνει να είσαι υπό ένταξη κράτος στην ΕΕ και συνεχίζει να προκαλεί την Ελλάδα.

Όπως πληροφορείται το Politik, στις 12:15 της Πέμπτης τα μέλη του Δ.Σ. της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου Μόντης Κολίλας και Θόδωρος Ασβεστόπουλος κρατήθηκαν στον αλβανικό μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς για περισσότερες από τρεις ώρες κι ενώ μετέβαιναν στην Κλεισούρα όπου την Κυριακή καταθέτουν στεφάνι για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Τους ανακοινώθηκε πως θα έλθει ειδικός αξιωματικός από το Φίερι, δυόμισι ώρες στα βόρεια της χώρας, για να τους εξετάσει.

Στις 15.30 τους επιβίβασαν στο αυτοκίνητο με το οποίο μετέβαιναν, με οδηγό και συνοδεία αστυνομικής δύναμης, κι οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Αργυροκάστρου.

Το ελληνικό προξενείο στο Αργυρόκαστρο έθεσε προς τις αλβανικές Αρχές το ερώτημα για ποιο λόγο κρατούνται.

Οι αλβανικές Αρχές απάντησαν πως θα τεθούν ερωτήσεις στον χιμαριώτη Μ. Κολίλα και στη συνέχεια θα αφεθεί ελεύθερος.

Για τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων της Κίνησης, Θ. Ασβεστόπουλο, είπαν πως δεν τους απασχολεί το άτομο.

Στις 17:30 περίπου το απόγευμα της Πέμπτης το μέλος του Δ.Σ. της Κίνησης Μόντης Κολίλας, αφού ανακρίθηκε από τις αλβανικές Αρχές, αφέθηκε ελεύθερος και μαζί με τον Θοδωρή Ασβεστόπουλο, συνέχισαν την πορεία τους κι έφτασαν στη Χιμάρα.

Όπως πληροφορούμαστε, ρωτήθηκε επισταμένως για εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί στις Βουλιαράτες Δρόπολης στις 17 Μαΐου για την επέτειο υπογραφής του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας με το οποίο είχε παραχωρηθεί αυτονομία στη Βόρειο Ήπειρο, όπως για παράδειγμα για τα σύμβολα τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί.

Τους ενόχλησε η Βαρσοβία

Μιλώντας στο Politik, ο πρόεδρος της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου, Δημήτρης Περδίκης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την ταχεία ανταπόκριση της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα και του ελληνικού προξενείου στο Αργυρόκαστρο και για τις προσπάθειες που κατέβαλαν τόσο για τη λήξη του θέματος όσο και για την πληροφόρηση της Κίνησης.

Μας τονίζει, μάλιστα, πως του είχε συμβεί παρόμοιο περιστατικό πριν τρία χρόνια, καθώς βρίσκεται κι εκείνος στην «κόκκινη» λίστα των αλβανικών Αρχών, ενώ εικάζει πως για το πρόσφατο συμβάν έπαιξε ρόλο και η τοποθέτησή του στην πρόσφατη Σύνοδο του ΟΑΣΕ στη Βαρσοβία, όπου μίλησε δίχως περιστροφές για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας από το αλβανικό κράτος.

 

Loading