Δύο νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Με αμείωτη ένταση και επιθετικότητα επανεμφανίζεται το φαινόμενο του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, όπως τουλάχιστον καταγράφεται η κατάσταση σε 12 δήμους, επτά νομών όπου τον τελευταίο μήνα έχουν σημειωθεί 25 περιστατικά της λοίμωξης μέσω μολυσμένων κουνουπιών, τα δύο εξ αυτών θανατηφόρα.

Με τους ίδιους ρυθμούς ο ιός αναπτύσσεται και στο εξωτερικό σε χώρες όπως η Ρουμανία και η Ιταλία όπου καταγράφονται μέχρι στιγμής μονοψήφιοι αριθμοί θυμάτων.

Οι άνθρωποι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) τονίζουν ότι στην εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση πως «είναι πολύ πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το αμέσως επόμενο διάστημα».

Επίσης υπογραμμίζουν πως επειδή η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές που θα υπάρξει ένταση δεν μπορούν να προβλεφθούν με ακρίβεια και ασφάλεια. Για τον λόγο αυτό έχει γίνει έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια για όλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.

Οι βασικές περιοχές εκδήλωσης του ιού

Πάντως τους δύο μήνες της φετινής επιδημιολογικής επιτήρησης έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 25 κρούσματα λοίμωξης του ιού στην χώρα μας κυρίως σε οικισμούς και στις Περιφερειακές Ενότητες, Πέλλας, Πιερίας, Ξάνθης, Καβάλας, Λάρισας, Καρδίτσας και Αττικής.

Πρώτες μέχρι στιγμής σε αριθμό κρουσμάτων είναι η Καβάλα, η Λάρισα και η Ξάνθη, νομοί στους οποίους έχουν αναφερθεί τα περισσότερα περιστατικά (συγκεκριμένα από 6 σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα).

Η επίπτωση στον πληθυσμό

Από την αρχή της επιδημιολογικής επιτήρησης μέχρι και τη 1η Αυγούστου έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί 25 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Οι 17 ασθενείς παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και οι 8 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα) ή δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ. Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 77 έτη.

Από τους 25 ασθενείς, 10 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία (4 σε ΜΕΘ και 6 σε κανονικές κλίνες), ενώ εξιτήριο έχουν λάβει 12 άτομα.

Η μετάδοση της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου γίνεται μέσω μολυσμένων κουνουπιών ή μέσω μετάγγισης ή μεταμόσχευσης. Ο ιός δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο.

Ο χρόνος επώασης μετά το τσίμπημα του κουνουπιού είναι 2-14 ημέρες οπότε εμφανίζονται και τα συμπτώματα. Η διάρκεια των συμπτωμάτων στις ήπιες μορφές είναι λίγες ημέρες, ενώ στις πιο σοβαρές μορφές της λοίμωξης είναι από μερικές ημέρες μέχρι μερικές εβδομάδες.

Το 80% αυτών που μολύνονται δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα. Το 20% των μολυνθέντων έχουν ήπια συμπτώματα όπως πυρετό, ήπια κεφαλαλγία, κακουχία, αρθραλγίες, μυαλγίες, εμέτους (πιθανόν), διάρροιες (πιθανόν) ή κηλιδοβλατιδώδες εξάνθημα.

Στη σοβαρή μορφή η λοίμωξη προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα και στην κατηγορία αυτή ανήκει το 1% των μολυνθέντων με συμπτώματα όπως υψηλό πυρετό, έντονη κεφαλαλγία, πιθανή αυχενική δυσκαμψία, διαταραχές επιπέδου συνείδησης (αποπροσανατολισμός τόπου-χρόνου, διέγερση, υπνηλία κ.λπ.) ή επιληπτικές κρίσεις (πιθανόν).

Πώς να προστατευθείτε από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Ο ΕΟΔΥ συνιστά την τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθ’όλη την περίοδο της κυκλοφορίας τους.

Συνιστά ενδεικτικά την ένδυση με κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα) καθώς και τη χρήση εντομοαπωθητικών σε ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα, εφόσον είναι εγκεκριμένα στη χώρα.

Άλλα μέτρα προστασίας του ΕΟΔΥ είναι τα συχνά ντους για την απομάκρυνση του ιδρώτα που προσελκύει τα κουνούπια, η χρήση κουνουπιέρας ιδίως σε παιδικά κρεβάτια, η χρήση σίτας σε πόρτες και παράθυρα σπιτιών, ανεμιστήρα ή κλιματιστικού, εντομοαπωθητικών οικιακής χρήσης και η απομάκρυνση κάθε αντικειμένου με λιμνάζον νερό όπως οι θήκες των γλαστρών κ.α.