Έρχονται διώξεις σε πολιτικά πρόσωπα για τη Novartis

Του Χρήστου Τσαλικίδη
Διώξεις σε πολιτικά πρόσωπα αναμένεται να ασκηθούν το επόμενο διάστημα για την υπόθεση της Novartis,  σύμφωνα με πληροφορίες της Politik, οι οποίες θα ανεβάσουν το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη.

propoli

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η άσκηση των ποινικών διώξεων είναι θέμα ημερών και θα αφορούν ορισμένα από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που κατονόμασαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες.

Εδώ βέβαια υπάρχει το κρίσιμο σημείο που πυροδοτεί την αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Οι διώξεις που θα ασκηθούν αναμένεται να βασιστούν στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, σε συνδυασμό με ορισμένα στοιχεία που έχουν προκύψει από την εισαγγελική έρευνα. Πρόκειται για οι ανταλλαγές μηνυμάτων, καθώς και χειρόγραφες σημειώσεις που αφορούν σχεδιασμούς αναφορικά με την πολύκροτη υπόθεση.

Δεν βρέθηκε η διαδρομή χρημάτων

Ωστόσο από τις μέχρι τώρα έρευνες δεν φαίνεται να έχει εντοπιστεί η διαδρομή χρημάτων ή ύποπτες κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών. Το τελευταίο σημείο αναμένεται να λειτουργήσει ως υπερασπιστική γραμμή όσων θα βρεθούν στο επίκεντρο των διώξεων, ενισχύοντας το επιχείρημά τους ότι η πολύκροτη υπόθεση δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια «σκευωρία».

Αυτό πρακτικά σημαίνει, σύμφωνα με έγκυρες δικαστικές πηγές, ότι όποιες διώξεις ασκηθούν θα αφορούν μόνο στο αδίκημα της δωροδοκίας και όχι στο ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος. Για το τελευταίο απαραίτητη προϋπόθεση θα ήταν να υπάρξουν ενδείξεις διακίνησης παράνομων χρημάτων, κάτι που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει ευοδωθεί από την εισαγγελική έρευνα. Να σημειωθεί ότι οι διώξεις δεν θα αφορούν ολόκληρη τη χρονική περίοδο που ερευνάται από τις εισαγγελικές αρχές αλλά μόνο ένα τμήμα αυτής. Αυτό μπορεί να αφορά είτε στη διετία 2010 – 2012 είτε την περίοδο 2009 – 2013, χρονικό διάστημα που υπουργός Υγείας ήταν και ο σημερινός αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης.

Οι διώξεις όμως δεν θα αφορούν στο σύνολο των δέκα πολιτικών προσώπων που έχουν εμπλακεί (Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιώργος Κουτρουμάνης, Ανδρέας Λοβέρδος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Παναγιώτης Πικραμμένος, Μάριος Σαλμάς, Αντώνης Σαμαράς, Γιάννης Στουρνάρας). Οι ίδιες πηγές εξηγούν στην Politik πως η έρευνα για τη Novartis θα τεθεί στο αρχείο για ορισμένα πολιτικά πρόσωπα εις βάρος των οποίων δεν υπάρχουν στοιχεία που να τα εμπλέκουν ή να τα ενοχοποιούν.

Ποιους αφορούν οι διώξεις

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες οι διώξεις θα αφορούν σίγουρα τρία ή τέσσερα πολιτικά πρόσωπα και κυρίως υπουργούς της ΝΔ, όπως και του ΠΑΣΟΚ. Δεν αποκλείεται ωστόσο να αυξηθούν σε έξι, ανάλογα με την πορεία των ερευνών και των στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους οι εισαγγελείς. Πάντως, η άσκηση ποινικών διώξεων με βάση τις καταθέσεις κυρίως των προστατευόμενων μαρτύρων εγείρει σοβαρά νομικά ζητήματα. Ήδη ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει καταγγείλει ως παράνομη την επιλογή των μαρτύρων ως προστατευόμενα πρόσωπα, ενώ πριν από λίγο καιρό η Politik αποκάλυψε τις σοβαρές καταγγελίες της αντιεισαγγελέως Εφετών Ευγενίας Κυβέλου για το διορισμό της Τουλουπάκη στη θέση της Εισαγγελέως Διαφθοράς. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα μέχρι τώρα ευρήματα των εισαγγελικών ερευνών έχουν προκαλέσει εκνευρισμό και στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο να παραμένει σε δυσμένεια.

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Loading