Απαντά στον Καμμένο με επιστροφή Κοτζιά!

Απαντά στον Καμμένο με επιστροφή Κοτζιά!

Του Γιάννη Συμεωνίδη
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν επιθυμεί απλώς την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά αυτό να συμβεί με τουλάχιστον 151 ψήφους για δύο λόγους- ο ένας αφορά το εσωτερικό κι ο άλλος το εξωτερικό.

propoli

Ο πρώτος λόγος σχετίζεται με την εμπέδωση της πολιτικής σταθερότητας, γι’ αυτό κι ο πρωθυπουργός θεωρεί καλοδεχούμενη την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας από την πλευρά της ΝΔ αφού θα του δώσει τη δυνατότητα να επαναβεβαιώσει ότι διαθέτει τη στήριξη της Βουλής.

Ο δεύτερος λόγος αφορά την ενδυνάμωση της θέσης της χώρας μας απέναντι στο διεθνή παράγοντα.

Σε αυτό το πλαίσιο υπερπροβάλλουν από το Μαξίμου τις δηλώσεις του διαπραγματευτή του ΟΗΕ για το Μακεδονικό, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι απόρριψη της Συμφωνίας από την ελληνική Βουλή θα δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις και πως οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευσή της θα διαρκέσει χρόνια.

Ακόμα και βουλευτές, μάλιστα, του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως η παρέμβαση Νίμιτς τη συγκεκριμένη στιγμή έγινε με τη σύμφωνη γνώμη, αν όχι και την παρότρυνση της κυβέρνησης.

Σε σχέση με την πρόταση δυσπιστίας, από το Μαξίμου επιμένουν όταν τους ρωτάμε στο απαξιωτικό “ας κάνουν ό,τι θέλουν στην αξιωματική αντιπολίτευση κι ας την καταθέσουν είτε πριν είτε μετά από την ψηφοφορία για τις Πρέσπες”.

Εκτιμούν, μάλιστα, πως η κυβερνητική πλειοψηφία, όπως διαμορφώθηκε με την ψήφο εμπιστοσύνης την προηγούμενη εβδομάδα, είναι συμπαγής κι ενδεχομένως να αυξηθεί με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο της ΔΗΜΑΡ.

Υπάρχουν, όμως, και συνεργάτες του πρωθυπουργού που εκτιμούν πως η πρόταση δυσπιστίας θα παρατείνει τη συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την πολιτική αβεβαιότητα, καθυστερώντας τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την ανακούφιση κι ενίσχυση των μικρομεσαίων νοικοκυριών και τη γενικότερη επικοινωνιακή της αντεπίθεση.

Εκνευρισμός για την επιθετικότητα Καμμένου

Την ίδια ώρα, ο εκνευρισμός τους μεγαλώνει για την όψιμη επιθετικότητα του Πάνου Καμμένου, γι’ αυτό και είναι πλέον πολύ πιθανό να πάρουν ανοιχτά θέση υπέρ του Νίκου Κοτζιά στην αγωγή και μήνυση που έχει καταθέσει σε βάρος του προέδρου των ΑΝΕΛ.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η εκ νέου ανάληψη καθηκόντων υπουργού Εξωτερικών από τον Νίκο Κοτζιά στο πλαίσιο του ανασχηματισμού κι ως επιβράβευσή του για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που θεωρείται “παιδί” του.

Ο ίδιος ο κ. Κοτζιάς, πάντως, είχε απαντήσει με σεμνότητα σε σχετικό ερώτημα της Politik στους διαδρόμους της Βουλής πως αισθάνεται δικαιωμένος για τη χώρα κι όχι για τον ίδιο αναφορικά με την κύρωση των Πρεσπών.

Loading