Αρχίζει το μπρα ντε φερ για τις κορυφαίες ευρωθέσεις

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί σήμερα Τρίτη στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει σε άτυπο δείπνο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, με αντικείμενο την αποτίμηση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών.

Πέραν τούτου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές θα γίνει μια πρώτη συζήτηση για την πλήρωση των κορυφαίων θέσεων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ύπατος Εκπρόσωπος για Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).

Κατά την άτυπη αυτή συνάντηση, αναμένεται να εξουσιοδοτηθεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, να διαβουλευθεί σχετικώς με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στο ζήτημα θα επανέλθουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων κατά την τακτική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 20 με 21 Ιουνίου, στο οποίο στόχος είναι η λήψη αποφάσεων συνολικώς επί του πακέτου των διορισμών.

Στην παρέμβασή του στο αυριανό δείπνο, ο πρωθυπουργός αναμένεται να σταθεί στην ανάγκη ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν, καθώς και το σύνολο των προσώπων τα οποία θα αναλάβουν τις ανώτατες θεσμικές θέσεις στην ΕΕ να στηρίζουν την ενότητα και τα ιδανικά της Ένωσης, όπως την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή.

“Μια ΕΕ πιο ελκυστική για τους πολίτες”

Ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει για μία Ένωση πιο ελκυστική για τους πολίτες και η οποία θα δίνει έμφαση στην ανάπτυξη και στην οικονομική και κοινωνική σύγκλιση κι όχι στη λιτότητα.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται, επίσης, να θίξει τα ζητήματα αυτά, καθώς και τις θέσεις της χώρας μας επί της στρατηγικής ατζέντας της ΕΕ για την επόμενη πενταετία κατά τη Σύνοδο των χωρών του Νότου η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Μάλτα στις 14 Ιουνίου.

Loading