ΣΥΡΙΖΑ: “Βγάζουμε ηττοπάθεια προς τα έξω”

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν επιθυμεί να πάει σε εκλογές τον Οκτώβριο μόνο για να γίνει ο πρώτος πρωθυπουργός της μνημονιακής περιόδου που ολοκλήρωσε τετραετία.

Ο ίδιος εκτιμά πως αν το Μάιο γίνουν μόνο αυτοδιοικητικές εκλογές κι ευρωεκλογές, τότε η ΝΔ θα έχει μεγαλύτερες απώλειες από το ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον σε σχέση με τα ποσοστά και τη διαφορά που δίνουν υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι δημοσκοπήσεις.

Στο Μαξίμου βασίζονται σε δύο παράγοντες:

στις πολλές υποψηφιότητες από το χώρο της ΝΔ στις τοπικές εκλογές, πολυδιάσπαση η οποία μπορεί να επηρεάσει τη συνοχή της και στις ευρωεκλογές, καθώς και στη χαλαρή ψήφο στην ευρωκάλπη που μπορεί να ενισχύσει κόμματα από τα οποία αντλεί ψηφοφόρους- ΚΙΝΑΛ, Ποτάμι και τα κόμματα της λαϊκής Δεξιάς και της ακροδεξιάς.

Τα τελευταία, μάλιστα, εμφανίζονται ενισχυμένα μετά από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Κυβερνητικές πηγές στέκονται και στη διεθνή στήριξη που απολαμβάνει η κυβέρνηση, τονίζοντας παραλλήλως πως ο διεθνής παράγοντας βλέπει αρνητικώς τη ΝΔ.

Σε αυτούς, μάλιστα, προσθέτουν κι αρκετούς κι από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα οι οποίοι βλέπουν, με αφορμή τη στάση του στη Συμφωνία των Πρεσπών, στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη έναν “Έλληνα Όρμπαν ή Σαλβίνι”.

Από την άλλη, ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι κυβερνητικοί βουλευτές που υποστηρίζουν πως τα παιχνίδια και του Μαξίμου με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και η άρνηση να υπερψηφιστούν κι άρθρα που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση μαρτυρούν φόβο για το εκλογικό αποτέλεσμα.

“Θα έπρεπε να είμαστε περισσότερο γενναίοι”

“Θα έπρεπε να είμαστε περισσότερο γενναίοι γιατί διαφορετικώς περνάμε ένα ηττοπαθές μήνυμα σε όσους θέλουν να μας ψηφίσουν”, σημειώνουν με νόημα.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικοί βουλευτές κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τους πολλούς υποψήφιους στις αυτοδιοικητικές εκλογές που προέρχονται από τη ΝΔ, επισημαίνοντας πως η απλή αναλογική επιτρέπει στην αξιωματική αντιπολίτευση να δίνει υπογείως πολλά χρίσματα τα οποία θα της επιτρέψουν να σχηματίσει μετεκλογικές συμμαχίες στους δήμους και στις περιφέρειες.

Loading