Β. Μωυσίδης: Κανείς δεν νιώθει ασφαλής στη Θεσσαλονίκη

Συνέντευξη στον Γιάννη Χαβιανίδη
Τους βασικούς άξονες και τις προτεραιότητες της παράταξής του αναλύει στην Politik ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Μωυσίδης.

propoli

Δηλώνει ανοικτός σε συνεργασίες, αλλά όχι με όσους έχουν ακραίες αντιλήψεις, ενώ ασκεί έντονη κριτική στον Γιάννη Μπουτάρη, μολονότι αναγνωρίζει τις προσπάθειες της διοίκησής του στο θέμα του τουρισμού. Το εν λόγω ζήτημα, εξάλλου, βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του συνδυασμού του, μαζί με την ανάδειξη των μνημείων, την ασφάλεια και την αντιμετώπιση του προβλήματος της καθαριότητας με οδηγό το μοντέλο της Στοκχόλμης.

Με δεδομένο το μεγάλο αριθμό υποψηφίων για το δήμο Θεσσαλονίκης, ποια θεωρείτε πως είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν τη δική σας υποψηφιότητα να ξεχωρίζει;

«Είμαστε ένας ακομμάτιστος, ανεξάρτητος συνδυασμός, που δεν εγκλωβίζεται μέσα από κόμματα και προκαταλήψεις. Τα άτομα που απαρτίζουν το συνδυασμό μας έχουν έναν πλουραλισμό και ανήκουν στο ευρύτερο δημοκρατικό τόξο. Επιδιώκουμε μόνο να μην έχουμε ακραίους στη δική μας παράταξη».

-Το γεγονός ότι η υποψηφιότητά σας στερείται κομματικού «χρίσματος», πιστεύετε πως δυσχεραίνει την προσπάθειά σας ενόψει των δημοτικών εκλογών ή λειτουργεί ως πλεονέκτημα;

«Θα προσπαθήσουμε όσα μειονεκτήματα υπάρχουν από τον ακομμάτιστο χαρακτήρα του συνδυασμού μας να τα μετατρέψουμε σε πλεονεκτήματα, προς όφελος των πολιτών».

-Θεωρείτε θετική ή αρνητική την ύπαρξη κομματικών υποψηφιοτήτων;

«Νομίζω ότι στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης κάθε τι κομματικό είναι αρνητικό. Βλάπτει το δημόσιο συμφέρον και γενικότερα τους δήμους. Όσοι εγκλωβίζονται πίσω από κομματικές προκαταλήψεις, θεωρώ ότι δεν μπορούν να προσφέρουν στους πολίτες αυτά που πρέπει».

“Αναπόφευκτες οι συνεργασίες”

-Το νέο εκλογικό σύστημα ευνοεί τις συνεργασίες. Είστε θετικός στο ενδεχόμενο να συνδιοικήσετε το δήμο, υπό ποιες προϋποθέσεις και με ποιους από τους σημερινούς υποψηφίους;

«Με το ισχύον εκλογικό σύστημα, οι συνεργασίες είναι αναπόφευκτες. Θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε με ανθρώπους που ενδεχομένως έχουν τις ίδιες αντιλήψεις, τα ίδια χαρακτηριστικά, τα οποία θα μπορέσουν να αποδώσουν το καλύτερο δυνατό στο δήμο και τους δημότες. Αν κόψουμε πρώτοι το νήμα, μπορούμε να καθίσουμε με κάποιους από τους συνυποψηφίους μας στο ίδιο τραπέζι, να συζητήσουμε και να καταλήξουμε σε μία συμφωνία προς το συμφέρον των συμπολιτών μας. Δεν μπορούμε να συνεργαστούμε μόνο με οποιονδήποτε εκφράζει ακραίες αντιλήψεις».

-Με ανθρώπους που έχουν διαφορετικές αντιλήψεις σε ζητήματα όπως η Συμφωνία των Πρεσπών;

«Σίγουρα εκεί έχουμε πρόβλημα… Εμείς δεν προσπαθούμε να καπηλευτούμε το ζήτημα αυτό, αλλά η θέση μας ήταν ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή και φυσικά δεν θα αλλάξει σε καμία περίπτωση, όσον αφορά το εθνικό ζήτημα. Θεωρούμε πως ήταν μία κακή συμφωνία, πιστεύουμε πως θα αποβεί ενάντια στο συμφέρον της πατρίδας μας. Ευελπιστούμε να διαψευσθούμε και να μη ζημιώσει τον ελληνισμό τα επόμενα χρόνια, αλλά για εμάς είναι μία πολύ κακή συμφωνία».

“Ο απερχόμενος δήμαρχος προκάλεσε με τη συμπεριφορά του”

-Έχετε ασκήσει έντονη κριτική στον απερχόμενο δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, τόσο για το ζήτημα των Σκοπίων, όσο και για τη δήλωσή του για τον Κεμάλ. Τι θα αλλάζατε και τι θα κρατούσατε από τη θητεία του στο δήμο;

«Ο απερχόμενος δήμαρχος προκάλεσε με τη συμπεριφορά και τη στάση του, εντός και εκτός συνόρων. Ειδικά κάποιες δηλώσεις του στην Τουρκία ήταν πραγματικά προκλητικές και εσφαλμένες, όπως και εκείνες που είχε κάνει για την αλλαγή ονομασίας της οδού Παύλου Μελά σε οδό Κεμάλ Ατατούρκ.

Καλό είναι ασφαλώς να έχουμε αγαστές σχέσεις με τους γείτονές μας και να έχουμε ανταλλαγή τουριστών. Σε αυτόν τον τομέα έχει γίνει ένα βήμα και αυτό το έχουμε αναγνωρίσει. Όντως υπήρξε ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, υπάρχει μία δυσαναλογία, αν υπολογίσει κανείς ότι το 2017 ταξίδεψαν 1.350.000 Έλληνες στην Κωνσταντινούπολη, ενώ τη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκαν μόλις 75.000 Τούρκοι. Βεβαίως, στην πόλη μας ήρθαν και αρκετοί Ισραηλινοί τουρίστες και αυτό είναι στα συν της απερχόμενης διοίκησης.

Εμείς θα θέλαμε να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο αυτήν την πολιτική -που οφείλεται κυρίως στον αντιδήμαρχο Τουρισμού, Σπύρο Πέγκα- και να δώσουμε μεγαλύτερη ώθηση στον τουρισμό. Δεν έγινε, πάντως, το απαραίτητο άνοιγμα προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε η πόλη να γίνει πιο ελκυστική προς τους τουρίστες.

Μία ώθηση θα μπορούσε να δοθεί, επίσης, στο θρησκευτικό τουρισμό, ενώ εξίσου σημαντική είναι και η ανάδειξη σημαντικών μνημείων της πόλης. Η Θεσσαλονίκη διαθέτει 39 μουσεία, κάτι που δεν είναι τόσο γνωστό στο κοινό και τους τουρίστες. Συνήθως αυτοί που έρχονται πηγαίνουν μόνο στο Μακεδονικό και στο Βυζαντινό Μουσείο.

Θα μπορούσε, επίσης, να γίνει ανταλλαγή τουριστών, σε συνεργασία με μεγάλα τουριστικά γραφεία, ούτως ώστε να υπάρχει μία σύνδεση με τον τουρισμό του Αγίου Όρους».

-Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες του συνδυασμού σας;

«Καταρχάς, η ανάδειξη των μνημείων και η ανάπλαση των τειχών. Στην Άνω Πόλη υπάρχουν 300 κατοικίες. Χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία έχουν εκμεταλλευτεί ευρωπαϊκά προγράμματα και έχουν αναπλάσει και αναμορφώσει χωριά ολόκληρα. Εμείς, δυστυχώς, δεν έχουμε εκμεταλλευτεί καθόλου το ΕΣΠΑ και υστερούμε σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές, αλλά και ελληνικές πόλεις. Τουναντίον, στην Άνω Πόλη κάποιες από αυτές τις κατοικίες γκρεμίζονται, ενώ θα μπορούσαν να είχαν αναπλαστεί και εκμεταλλευτεί τουριστικά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, εξάλλου, είναι και ο ναός της Αφροδίτης, ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα, το οποίο έχουμε παραμελήσει σκανδαλωδώς. Είναι ένας ναός ο οποίος είχε ανακαλυφθεί στη διάρκεια ανασκαφών το 1932, είχε μπαζωθεί και το 1965 περίπου αναδείχτηκε εκ νέου. Έκτοτε παραμένει σε μία κατάσταση τραγική, που προσβάλλει τον πολιτισμό μας και εμάς τους ίδιους ως πολίτες, που δεν μπορούμε να αναδείξουμε ένα τέτοιο μνημείο το οποίο μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για τους τουρίστες.

Η προσπάθεια ανάδειξης του μνημείου έχει βαλτώσει. Προσφάτως, μάλιστα, η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων πήρε μία περίεργη απόφαση να το μπαζώσει. Ακούστηκαν διαμαρτυρίες, δικές μας κατά κύριο λόγο, αλλά και από άλλους συνδυασμούς, και μάλλον έχει σταματήσει η προσπάθεια μπαζώματος του ναού. Αν γίνουμε διοίκηση του δήμου, λοιπόν, ένα πρώτιστο μέλημά μας είναι η ανάδειξη αυτού του αριστουργήματος, όπως επίσης και των αρχαίων του μετρό».

“Θέλουμε να φέρουμε το μοντέλο της Στοκχόλμης στην καθαριότητα”

-Πολύς λόγος γίνεται και για τα ζητήματα της καθαριότητας και της ασφάλειας…

«Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η καθαριότητα, που έχει βαλτώσει. Άλλωστε και ο ίδιος ο δήμαρχος έχει παραδεχτεί ότι η διοίκησή του δεν τα πήγε καλά σε αυτόν τον τομέα. Μάλιστα, έχει ακουστεί και από συνυποψηφίους ότι θα δώσουν την καθαριότητα σε ιδιώτες. Εμείς, ωστόσο, έχουμε πει, χωρίς να τρομοκρατούμε τους εργαζόμενους, ότι θέλουμε να φέρουμε το μοντέλο της Στοκχόλμης. Αυτό σημαίνει απόλυτη διαχείριση των απορριμμάτων, μέσα από την οποία θα προκύπτουν και οικονομικά οφέλη για το δήμο, παράγοντας βιοντίζελ, φυσικό αέριο και ρεύμα. Το έχω δει ο ίδιος από κοντά, είχα προσπαθήσει να το φέρω εδώ και να το προτείνω στον προηγούμενο δήμαρχο, αλλά η προσπάθειά μου είχε πέσει στο κενό.

Πολύ μεγάλο πρόβλημα είναι και αυτό της ασφάλειας. Κανείς στη Θεσσαλονίκη δεν μπορεί, πλέον, να νιώθει ασφαλής, ιδιαίτερα σε ορισμένα σημεία της πόλης που έχουν γκετοποιηθεί. Στην περιοχή της Γιαννιτσών, λόγου χάρη, γίνεται ένα «πάρτυ» από ομάδες και κυκλώματα ανθρώπων που λυμαίνονται τις περιοχές και οι κάτοικοι αισθάνονται παντελώς ανασφαλείς. Πολλά είναι τα προβλήματα και στην Άνω Πόλη. Τα αστυνομικά τμήματα έχουν αποδυναμωθεί και δεν υπάρχει επαρκής αστυνόμευση. Πρόκειται καθαρά για θέμα πολιτικής βούλησης.

Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Σε κάποιες περιοχές υπάρχουν ομάδες λαθρομεταναστών -φοβόμαστε να πούμε αυτήν τη λέξη, αλλά αυτή είναι η αλήθεια: δεν είναι όλοι όσοι έρχονται μετανάστες-. Σεβόμαστε τους μετανάστες και τις χώρες από όπου προέρχονται, αλλά οι περισσότεροι εξ αυτών που φτάνουν στη Θεσσαλονίκη είναι λαθρομετανάστες και λυμαίνονται, πλέον, ολόκληρες περιοχές. Δείτε τι γίνεται στο Καπάνι με τα τσιγάρα. Δείτε τι γίνεται με το παρεμπόριο και με τη διακίνηση ναρκωτικών, η οποία έχει φύγει από την περιφέρεια και έχει μεταφερθεί στο κέντρο της πόλης, ακόμη και στο χώρο του ΑΠΘ».

-Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Ποντιακή Γενοκτονία. Ποιο είναι το μήνυμά σας, ως διακεκριμένο μέλος της ποντιακής κοινότητας;

«Ως γενικός γραμματέας της ΔΙΣΥΠΕ, θα ήθελα να αναφέρω ότι θα πραγματοποιηθούν επετειακές εκδηλώσεις τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στην Αθήνα. Έχει κληθεί και η πολιτική ηγεσία της χώρας να λάβει μέρος σε αυτές. Προσφάτως είχαμε μία συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Του επισημάναμε ότι δεν θα σταματήσουμε να κινούμαστε με στόχο κάποια στιγμή όλες οι κυβερνήσεις του κόσμου να αναγνωρίσουν τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και να αναγκαστεί, έτσι, η Τουρκία να ζητήσει επισήμως συγγνώμη για τα εγκλήματα του Κεμάλ σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου και των λαών της Ανατολίας».

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Loading