Γιατί οι Ρώσοι δεν μπορούν να είναι φίλοι μας!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Επιφυλακτική έως εχθρική για τα ελληνικά συμφέροντα θεωρούν, μιλώντας στην Politik, τη στάση της Ρωσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, οι οποίοι υπογραμμίζουν πως ο Αλέξης Τσίπρας πήγε στη Μόσχα για damage control κι όχι για ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Προκειμένου να αποδείξουν τον ισχυρισμό τους μας αναφέρουν την προσέγγιση της Μόσχας με την Άγκυρα, καθώς και την αρνητική στάση που κρατά η ρωσική κυβέρνηση απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, με αφορμή και το αυτοκέφαλο της ουκρανικής Εκκλησίας, και τις τρικλοποδιές που βάζει για την επίλυση του Κυπριακού.

Ως προς το τελευταίο, ο πρόεδρος της Ρωσίας φοβάται πως μια επανενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία θα γίνει κράτος- μέλος του ΝΑΤΟ και θα προωθήσει εναργέστερα και τα ενεργειακά της συμφέροντα με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, εξέλιξη που επ’ ουδενί δεν επιθυμεί ο κ. Πούτιν.

Οι ίδιες πηγές, οι οποίες είναι σε θέση να ξέρουν ότι ήταν ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, εκείνος που ενημέρωσε τον τότε ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά για την υπόγεια ρωσική δράση κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, τονίζουν πως από τη στιγμή που η Ουάσιγκτον, οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο αντιμετωπίζουν εχθρικώς τη Ρωσία του κ. Πούτιν η ουσιαστική σχέση Αθήνας- Μόσχας δεν πρόκειται να καλυτερέψει.

Κι αυτό παρά την πραγματική διάθεση του Αλέξη Τσίπρα να παίξει το χαρτί της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής μολονότι στέλνει την επόμενη εβδομάδα τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού για επαφές με υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο.

Την ίδια ώρα, εντείνεται η ανησυχία στην κυβέρνηση για τη στάση την οποία θα κρατήσει τελικώς το Ποτάμι κατά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή.

Κι αυτό γιατί η βεβαιότητά τους ότι θα υπερψηφιστεί, σχετίζεται άμεσα με την υπερψήφισή της κι από το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη.

Ευχάριστο διάλειμμα

Όπως κι αν έχει, η Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία δεν υπάρχει καμία πρόθεση από την κυβέρνηση να παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες, θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του πρωθυπουργού στις επαφές του στο εξωτερικό το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, αλλά και με αφορμή την προεκλογικού τύπου ομιλία του στη Θεσσαλονίκη την ερχόμενη Παρασκευή.

Ευχάριστο διάλειμμα, πάντως, για τον ίδιο θα είναι η τοποθέτησή του στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα στην τροπολογία για τη μη περικοπή των συντάξεων, η οποία θα του επιτρέψει να δώσει ξανά έμφαση στα μέτρα ανακούφισης της ελληνικής κοινωνίας.

Loading