Γιατί ο Τσίπρας δεν βιάζεται για Πρέσπες

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Είναι αλήθεια ότι ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις από στενούς του συνεργάτες προκειμένου να επισπεύσει την έλευση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή, την ώρα μάλιστα που ο εκνευρισμός για τα όσα έγραψε περί “αποστασίας” ο Πάνος Καμμένος στο twitter είναι έντονος κι όσον αφορά τον πρωθυπουργό.

Το βασικό επιχείρημα των συνεργατών του πρωθυπουργού είναι πως με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί το χρονικό περιθώριο πίεσης στους βουλευτές της αντιπολίτευσης που είναι πρόθυμοι να υπερψηφίσουν τη Συμφωνία ώστε να αλλάξουν άποψη.

Από την άλλη, ωστόσο, ο κ. Τσίπρας προσανατολίζεται να τη φέρει ακόμα και το Μάρτιο κι αυτό γιατί δίνει προτεραιότητα στα μέτρα ανακούφισης της κοινωνικής πλειοψηφίας τα οποία θέλει να ψηφιστούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο ίδιος εκτιμά πως η κυβέρνηση έχει μπροστά της μετά από την έξοδο από το μνημόνιο μεγάλες πολιτικές και θεσμικές προκλήσεις, αν και η προοπτική της κυβέρνησης μειοψηφίας δεν ενθουσιάζει ακόμα και υψηλόβαθμους αξιωματούχους στην Κουμουνδούρου.

Στις προκλήσεις συμπεριλαμβάνονται η αύξηση του κατώτατου μισθού, η ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου της Συνταγματικής Αναθεώρησης, η εμπέδωση της σταθερότητας, η ενίσχυση της θετικής πορείας της οικονομίας και η περαιτέρω μείωση της ανεργίας, η ολοκλήρωση του διαλόγου με την Εκκλησία, καθώς και η λήψη μέτρων κοινωνικής στήριξης, όπως, για παράδειγμα, με το νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Στο Μαξίμου, μάλιστα, εκτιμούν πως ο υπάρχων κοινοβουλευτικός συσχετισμός εγγυάται ότι η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις και θα επιτύχει τους στόχους της, με ορίζοντα την εξάντληση της τετραετίας τον προσεχή Οκτώβριο.

Η άμεση προτεραιότητα

Άμεση προτεραιότητα θεωρείται η αύξηση του κατώτατου και υποκατώτατου μισθού, η οποία θα αποτελέσει, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, το πρώτο εμβληματικό βήμα σε μια μακρά πορεία ενίσχυσης του εισοδήματος των εργαζόμενων.

Δίνεται έμφαση στην κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, εξέλιξη που σημαίνει ότι για αρκετές χιλιάδες νέους εργαζόμενους η αύξηση θα είναι υπερπολλαπλάσια αυτής από την οποία θα επωφεληθούν οι μεγαλύτερες γενιές.

Όπως κι αν έχει, οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης και του κόμματος σε όλα τα επίπεδα θα συζητηθούν εκτενώς στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα Δευτέρα, στις 12 μ.μ, στα γραφεία του κόμματος, όπως βεβαίως και οι πολιτικές εξελίξεις σε μια ανταλλαγή απόψεων εφ’ όλης της ύλης.

 

 

Loading