Γιατί πιστεύει ότι θα πάει καλύτερα στις βουλευτικές

Του Γιάννη Συμεωνίδη
Πραγματοποιείται το απόγευμα της Δευτέρας ευρεία σύσκεψη της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και της Εκλογικής Επιτροπής του σχήματος της Προοδευτικής Συμμαχίας, με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.

propoli

Κατά τη διάρκειά της θα γίνει μια πρώτη διευρυμένη συζήτηση για τα αίτια της συντριβής στις ευρωεκλογές, καθώς και για να βρεθεί ο κοινός βηματισμός κι αφήγημα για τις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες πιθανότατα θα πραγματοποιηθούν στις 30 Ιουνίου.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, είχε μια πρώτη σχετική συζήτηση με κυβερνητικά και κομματικά στελέχη το βράδυ της Κυριακής στην Κουμουνδούρου, όπου κι αποφασίστηκε πως η προσφυγή στις βουλευτικές κάλπες θα ήταν αναπόφευκτη και προκρίθηκε η επιλογή της σύντομης προεκλογικής περιόδου προκειμένου να “μαζευτεί” και να μην διευρυνθεί η διαφορά από τη ΝΔ.

Οι πρώτες σκέψεις

Αξίζει να σημειωθεί πως οι πρώτες σκέψεις όταν ανακοινώθηκαν τα έξιτ πολ, αλλά και οι “διορθώσεις” τους ήταν να υποστηριχθεί η άποψη πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπέστη στρατηγική ήττα, πως το αποτέλεσμα δεν δρομολογούσε πολιτικές εξελίξεις και πως η κυβέρνηση θα εξαντλούσε την τετραετία.

Μετά, όμως, κι από την επίσημη εκτίμηση αποτελέσματος της Singular Logic έγινε κατανοητό πως ο κ. Τσίπρας δεν είχε πλέον άλλη σοβαρή επιλογή από το να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, αφού διαφορετική απόφαση ενδεχομένως να εξόργιζε ακόμα και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, άποψη με την οποία συμφώνησαν ακόμα κι εκείνοι που αρχικώς μιλούσαν για κάλπες το φθινόπωρο ή, έστω, να τις ανακοίνωνε από τώρα ο πρωθυπουργός για τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Όπως κι αν έχει, ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών θα είναι πολύ καλύτερο για το ΣΥΡΙΖΑ γιατί το δίλημμα που έθεσε στις ευρωεκλογές- “φιλολαϊκά μέτρα ή μέτρα ΔΝΤ”- θα είναι πολύ πιο επιτακτικό από τη χαλαρή ψήφο της ευρωκάλπης όπου δεν αποφασίζουμε για το ποιος θα μας κυβερνήσει και γιατί η αποχή δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ του 2015 θα είναι μικρότερη, ιδίως ανάμεσα στη νεολαία.

 

Loading