Γραικός: «Η Ελλάδα τιμωρήθηκε για παραδειγματισμό»

Την εκτίμηση ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί ως μικροκομματικό χωριό» διατύπωσε στην εκπομπή «Politik-Μιλάμε Πολιτικά» στο Flash Radio 99.4 της Θεσσαλονίκης και στον Θόδωρο Παπαδόπουλο, ο Νίκος Γραικός υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

propoli

«Ως Ελληνογάλλος εδώ στο Παρίσι τόσα χρόνια έχω σκανδαλιστεί. Έχω πραγματικά απογοητευτεί και εκνευριστεί με όλη τη συζήτηση που γίνεται για την επιχορήγηση της ταινίας του Κώστα Γαβρά. Πρέπει να καταλάβουμε στην Ελλάδα, ότι αν η Ελλάδα έχει πρεσβευτές στο εξωτερικό, αν η Ελλάδα ακούγεται και αν η Ελλάδα μπορεί να υπερασπίσει τον ρόλο που έχει στην Ευρώπη είναι με ανθρώπους σαν τον Γαβρά, του οποίου οι ταινίες έχουν μια παγκόσμια απήχηση, άσχετα ποια είναι η κριτική του καθενός μας για ορισμένες πλευρές του καλλιτεχνικού του έργου. Είναι πρόεδρος της γαλλικής ταινιοθήκης. Η βιογραφία του που βγήκε έχει μεταφραστεί σε πάρα πολλές χώρες. Δεν επιτρέπεται η Ελλάδα να έχει αισθητική κριτική προς το έργο του και να μην επιχορηγήσει την ταινία, να μην φανεί ότι είναι ελληνογαλλική παραγωγή. Έτσι η Ελλάδα προχωρά», τόνισε αρχικά ο Ν. Γραικός.

Παράλληλα πρόσθεσε πως «η Ελλάδα πρέπει κάποτε να λειτουργήσει ως Ελλάδα και όχι ως ένα μικροκομματικό χωριό που τσακωνόμαστε μεταξύ μας και οι ξένες χώρες γελούν με εμάς. Αυτό ήθελα να το πω γιατί υπερβαίνει τα κομματικά αυτό που λέω. Ο απόδημος ελληνισμός είμαστε οι πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό και δουλεύουμε για την Ελλάδα.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι και η δική μου υποψηφιότητα με τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυρίας Νάσση από τις ελληνικές κοινότητες της Ιταλίας, ήτανε μία αναγνώριση του ρόλου που παίζει ο απόδημος ελληνισμός στην Ευρώπη ως καθρέφτης της ελληνικής πραγματικότητας. Όχι της άσχημης καθημερινής επικαιρικής πλευράς, αλλά της προσφοράς του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό και της προσφοράς της Ελλάδας στην Δημοκρατία».

«Η Ελλάδα τιμωρήθηκε για παραδειγματισμό στους ευρωπαϊκούς λαούς»

Ακόμα, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ως «φιλόλογος δεν ξέρω ακριβώς να το εξηγήσω με χρηματοπιστωτικά επιχειρήματα αλλά είναι γεγονός πως στον προϋπολογισμό της Ευρώπης τα προβλήματα τα οικονομικά τα ελληνικά είναι πολύ μικρό ποσοστό. Για παραδειγματισμό στους ευρωπαϊκούς λαούς τιμωρήθηκε η Ελλάδα. Αν αυτό με οποιοδήποτε τρόπο ο Κώστας Γαβράς θέλει να το αναδείξει, εμάς μας εξυπηρετεί ως χώρα. Πρέπει επιτέλους αυτός ο ελληνοκεντρισμός και αυτός ο τσακωμός στην ελληνική γειτονιά μεταξύ των σκανδάλων του τάδε και του τάδε, είναι πάρα πολύ μικρά πράγματα αυτά».

Από την άλλη πλευρά, αναφερόμενος στην Συμφωνία των Πρεσπών, ο Ν. Γραικός ξεκαθάρισε πως «αυτά που γίνονται στην περιοχή των Βαλκανίων εμένα με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο, γιατί η Ελλάδα πλέον δεν παίζει έναν απομονωτισμό ως παιχνίδι. (…) Πρέπει να καταλάβουμε στην Ελλάδα ότι να πεις στους άλλους είναι “ελληνικό”, δηλαδή να κυκλοφορείς αύριο στο Παρίσι ντυμένος Μέγας Αλέξανδρος θα με πάνε στο ψυχιατρείο. Δεν θα πούνε μπράβο στον Μέγα Αλέξανδρο».

Τέλος, σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με τις επικρίσεις που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ για τις ιδιαίτερα στενές σχέσεις με την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «αυτά τα συνθήματα “Αμερικάνοι φονιάδες των λαών” και διάφορα άλλα, είναι λίγο εσωτερικής κατανάλωσης. Σαφώς υπάρχει ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός, τον οποίον χτυπάμε. Σαφώς θέλουμε να φύγει ο Τραμπ. Σαφώς έχουμε μια διεθνιστική αντίληψη, αλλά δεν μπορεί η Ελλάδα να μην παίζει στην πρώτη θέση δεν ξέρω να σας το πω. Αυτή τη στιγμή, είχαμε μάθει να είμαστε yes man και να υπακούμε. Αυτό το ότι ο Τσίπρας έχει τη δυνατότητα να συνομιλεί με τους παγκόσμιους ηγέτες και να μην τον έχουνε βάλει στο μικρό σκαμνάκι στην άκρη, αυτό δεν φαίνεται πολύ καλά στην Ελλάδα και νομίζουμε ότι είναι ακόμα στατσικό που λέμε με ποδοσφαιρικούς όρους».

Ακούστε ολόκληρο το ηχητικό απόσπασμα της συνέντευξης:

Loading