Γ. Τρελλόπουλος: Ανατροπή της στασιμότητας και της αλαζονείας

Συνέντευξη στην Μίνα Αφεντούλη
Ο αγγειοχειρουργός Γιώργος Τρελλόπουλος, υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με την παράταξη «Πράξεις για τη Μακεδονία», με επικεφαλής  τον Χρήστο Παπαστεργίου, μιλά στην Politik για τη σημερινή κατάσταση στην Περιφέρεια και τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για την ανάπτυξη και την ανάδειξη της.

propoli

-Πώς αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα ως περιφερειακός σύμβουλος στην Κεντρική Μακεδονία; Είναι εύκολη για έναν επαγγελματία η ενασχόληση με τα κοινά;
«Είναι συνειδητή επιλογή η συμμετοχή μου στο δημοκρατικό ψηφοδέλτιο “Πράξεις για τη Μακεδονία” με υποψήφιο Περιφερειάρχη τον Χρήστο Παπαστεργίου. Βασικός συλλογικός μας στόχος είναι η στρατηγική ήττα της διοίκησης Τζιτζικώστα που λειτουργεί με προσωποπαγή τρόπο χωρίς σχέδιο και ουσιαστικό ενδιαφέρον για τις ανάγκες της κοινωνίας και χωρίς αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιφέρειας μας. Νιώθω τη συμμετοχή μου ως χρέος και ευθύνη να συμβάλω με τις δυνάμεις μου στην ανατροπή της σημερινής παλαιοκομματικής λειτουργίας και στην αλλαγή σελίδας που χρειάζεται η περιφέρεια για μια σύγχρονη οργάνωση διοίκησης με επεξεργασμένη κατάθεση προτάσεων για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την αξιοποίηση ευκαιριών για επενδύσεις και ανάπτυξη με στόχο τη μείωση της ανεργίας».

-Δεδομένου ότι η Περιφέρεια είναι δευτεροβάθμιος βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πόσο καθοριστική είναι η συμβολή της στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη;
«Η αδιαφορία για τα πραγματικά προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών που επιδεικνύει η διοίκηση Τζιτζικώστα δημιουργεί τη λανθασμένη εντύπωση πως η περιφέρεια δεν διαθέτει θεσμικά εργαλεία και ανθρώπινο δυναμικό για παρεμβάσεις σε κρίσιμα ζητήματα της καθημερινότητας. Ο χώρος της δημόσιας υγείας, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης, δομές στήριξης των ηλικιωμένων, ανέργων και συνταξιούχων, εξειδικευμένα προγράμματα νέων, φορείς στην περιφέρεια για την επιχειρηματική δραστηριότητα των νέων, προγράμματα κινητροδότησης επιστροφής των νέων στην Ελλάδα, επενδύσεις σε έργα υποδομών για την αντιμετώπιση της ανεργίας και της λειτουργικής διασύνδεσης στον αγροτοδιατροφικό τομέα όλων των «κρίκων» παραγωγής με οφέλη για τον παραγωγό και τον καταναλωτή αποτελούν μερικούς από τους τομείς που με στοιχειώδη πολιτική βούληση και εξυπνάδα αναβαθμίζουν την καθημερινότητα της ζωής των πολιτών».

-Πόσο σημαντική είναι για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η βιώσιμη ανάπτυξη;
«Αναφέραμε παραπάνω μερικούς από τους τομείς και υπάρχουν και άλλοι στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, αλλά και στο χώρο των υπηρεσιών που διαθέτουμε ως Κεντρική Μακεδονία, τεράστιες εφεδρείες συγκριτικών πλεονεκτημάτων για επενδύσεις με σεβασμό στο περιβάλλον και αξιοποίηση του ανθρωπίνου εξειδικευμένου κεφαλαίου με στόχο τη μείωση της ανεργίας και τη  διασφάλιση καλά πληρωμένων θέσεων εργασίας. Οι επενδύσεις στο περιβάλλον και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η διασύνδεση της αγροτικής παραγωγής και τυποποίησης με τον τουρισμό, η αξιοποίηση των μεταφορικών και ενεργειακών δικτύων, η παραγωγή τουριστικών προϊόντων και οι επενδύσεις στην καινοτόμα επιχειρηματικότητα των νέων διασφαλίζουν μια εξωστρεφή επιθετική, σύγχρονη, ισορροπημένη πολιτική ανάπτυξης με βασικό στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας».

 -Εφόσον εκλεγείτε, ποιες αλλαγές θα θέλατε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μετά από τέσσερα χρόνια θητείας;
«Με την ιδιότητά μου ως αγγειοχειρουργού σε δημόσιο νοσοκομείο βιώνω τη βαθιά κρίση του χώρου της υγείας με την παρακμή των υποδομών και την «αφυδάτωση» σε ανθρώπινο δυναμικό. Ο χώρος της υγείας αποτελεί βασική προτεραιότητα και δεσμεύομαι πως θα αναληφθούν όλες οι πρωτοβουλίες για την ανάταξη της κατάστασης. Στον τομέα πολιτικής προστασίας-πυρασφάλειας, βασική επιδίωξη είναι ο εκσυγχρονισμός υποδομών και μηχανημάτων, η πλήρωση κενών θέσεων, η θεσμική θωράκιση με συντονισμένες παρεμβάσεις της Περιφέρειας για να μη βιώσουμε ξανά την τραγωδία στο Μάτι με τις απώλειες τόσων ανθρώπων και τις τεράστιες ευθύνες της Περιφέρειας. Πολλά ακόμη μπορούν να γίνουν σε κρίσιμους τομείς όπως ο τουρισμός, οι επενδύσεις, η καθημερινότητα του πολίτη, αλλά βασική προϋπόθεση για να γίνουν όλα αυτά είναι να αποκτήσουμε Περιφερειάρχη και Περιφερειακό Συμβούλιο με στρατηγικό ρόλο και ουσιαστικές παρεμβάσεις σε αντίθεση με την πολιτική δημοσίων σχέσεων “του φαίνεσθαι” που βιώνουμε όλα αυτά τα χρόνια. Απαιτείται άμεσα ανατροπή της στασιμότητας και της αλαζονείας».

-Θεωρείτε ότι είναι σημαντικό για τον ψηφοφόρο να γνωρίζει και να επιλέγει τον υποψήφιο βάσει της κομματικής του τοποθέτησης;
«Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι καταξιωμένοι στον επιστημονικό, επαγγελματικό και κοινωνικό χώρο, που δραστηριοποιούνται. Να σταματήσουμε να επιλέγουμε με κριτήριο την “εικόνα” αλλά την πραγματική αξία των ανθρώπων που θέλουμε να μας εκπροσωπούν. Η υποψηφιότητα πρέπει να συνδυάζεται με συγκεκριμένες δεσμεύσεις προγραμματικού περιεχομένου από το σύνολο της παράταξης και τον καθένα υποψήφιο. Έτσι λειτουργεί προς όφελος του πολίτη η δημοκρατική εκλογική διαδικασία. Είμαι υπερήφανος που στρατεύομαι με τη δημοκρατική παράταξη που αναβάθμισε τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, βελτίωσε το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και αναλαμβάνει πρωτοβουλία ανατροπής του νοσηρού πολιτικού κλίματος που βιώνει ο Έλληνας πολίτης με την κατάθεση ολοκληρωμένου σχεδίου για την τοπική αυτοδιοίκηση και την κεντρική πολιτική σκηνή».

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

Loading