“Δεν στήνουμε πολεμικό σκηνικό με Τουρκία”

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Εντείνει την κινητοποίησή της η ελληνική κυβέρνηση στα ευρωπαϊκά φόρα εξαιτίας των ισχυρών ενδείξεων πως η Τουρκία προχώρησε σε γεώτρηση εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σήμερα Τρίτη συνέρχεται το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου Αθήνα- διαμέσου της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών, Σίας Αναγνωστοπούλου, ή του γενικού γραμματέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ, Τάκη Παυλόπουλου,- και Λευκωσία θα ξαναθέσουν το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

Η ισχυρότερη πίεση, πάντως, για κυρώσεις στην Άγκυρα θα ασκηθεί στο Συμβούλιο Κορυφής της προσεχούς Πέμπτης και Παρασκευής από τους Αλέξη Τσίπρα και Νίκο Αναστασιάδη.

Ήδη, άλλωστε, η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση έχουν παραδώσει στις Βρυξέλλες τις σχετικές προτάσεις τους, αν και η Αθήνα δεν διακόπτει τις συζητήσεις με την Άγκυρα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Στο μεταξύ, από το Μαξίμου διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους πως δεν επιθυμούν την προεκλογική εκμετάλλευση της κρίσης με τη γείτονα, πολλώ δε μάλλον την επανάληψη ενός θερμού επεισοδίου τύπου Ιμίων, όπως είχε “προφητεύσει” την προηγούμενη εβδομάδα ο Κώστας Σημίτης.

Αναφέρουν, μάλιστα, χαρακτηριστικά πως αν ο πρωθυπουργός δεν είχε διακόψει την περιοδεία του στα Δωδεκάνησα για να προεδρεύσει του ΚΥΣΕΑ η αντιπολίτευση θα τον είχε επικρίνει για εθνική ολιγωρία, ενώ υπενθυμίζουν πόσο είχαν στηλιτεύσει τη σχετική πρόβλεψη Σημίτη.

Παραλλήλως, συνδέουν την αναβαθμισμένη θέση της χώρας μας στη γεωστρατηγική σκακιέρα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου με τον πολύ θετικό αντίκτυπο της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Όσον αφορά το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, η επιλογή του Βασίλη Βασιλικού ως επικεφαλής του κατέστη αναγκαία ύστερα από τις εσωκομματικές αντιδράσεις για τον Γιώργο Γραμματικάκη που ανάγκασαν τον τελευταίο να αρνηθεί την πρόταση που του έγινε.

Σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις, από την Κουμουνδούρου σχολιάζουν πως στην ουσία σήμερα ξεκινά η προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ, με την ομιλία του κ.Τσίπρα στο Θησείο, ενώ σημειώνουν με νόημα πως το ισχυρό ενδεχόμενο της επτακομματικής Βουλής δυσκολεύει την αυτοδυναμία για τη ΝΔ ή της δίνει οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

“Δεν θα μπορεί να αλλάξει απλή αναλογική”

Παραλλήλως, σημειώνουν πως η αναμενόμενη σύνθεση της νέας Βουλής καθιστά σχετικώς απαγορευτική και τη φιλοδοξία του Κυριάκου Μητσοτάκη να καταργήσει την απλή αναλογική από τις μεθεπόμενες εκλογές, αφού του χρειάζονται 200 ψήφοι που πιθανότατα δεν θα έχει.

Κι όλα αυτά με τα σημερινά δεδομένα γιατί πιστεύουν ότι σε τρεις εβδομάδες θα έχουν καταφέρει να πετύχουν την ολική ανατροπή.

Loading