INTIME

Δημοσκόπηση: Με προβάδισμα 10,8% η ΝΔ στις ευρωεκλογές

Με 9,1 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται η ΝΔ στις εθνικές εκλογές, ενώ στις ευρωεκλογές αυξάνεται με 10,8 μονάδες, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος».

propoli

Από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει ότι η επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωκάλπες είναι μειωμένη κατά 2,6% σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές.

Την ίδια ώρα, η συσπείρωση της ΝΔ διατηρείται σχεδόν στα ίδια επίπεδα -υπολείπεται μόλις 0,9% στις ευρωκάλπες- και με βάση τους συσχετισμούς που διαμορφώνονται διεκδικεί βασίμως την κυβερνητική αυτοδυναμία.

Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων το προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφεται στο 9,9%. Και με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων, που είναι στο 11%, προκύπτει ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να καταλάβει κατ’ ελάχιστον 152 έδρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εκλέξει 72 βουλευτές, το Κίνημα Αλλαγής 22, η Χρυσή Αυγή 19 και το ΚΚΕ 17.

Η γαλάζια αυτοδυναμία δεν απειλείται ακόμη και στην περίπτωση που η επόμενη κοινοβουλευτική σύνθεση θα είναι επτακομματική, καθώς η Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου βρίσκονται στο όριο της υπέρβασης του 3%, που είναι προϋπόθεση για το εισιτήριο στη Βουλή.

Σε περιβάλλον ευρωεκλογών, ωστόσο, οι αναποφάσιστοι είναι σχεδόν διπλάσιοι (17,7% έναντι 9,8% στις εθνικές εκλογές) και ως εκ τούτου τα περισσότερα κόμματα καταγράφουν μικρότερες δυνάμεις. Μόνοι κερδισμένοι δείχνουν να είναι το ΚΙΝ.ΑΛ. (+0,3%) και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη (+0,1%).

Loading