Στόχος το 10% των ψηφοφόρων να γίνουν μέλη

Διχασμένος ο ΣΥΡΙΖΑ για την επανίδρυσή του

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να φτιάξει ένα νέο κόμμα, ανεξαρτήτως αν το όνομά του θα παραμείνει ΣΥΡΙΖΑ ή όχι, είναι ειλημμένη εδώ και καιρό.

Το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών απλώς επιτάχυνε τις εξελίξεις.

Η πρόθεση του πρωθυπουργού, ανεξαρτήτως επίσης του αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, να ανοίξει το κόμμα στους πολίτες που τον έφεραν από το 3% στα έδρανα της εξουσίας βρίσκει σύμφωνους αν όχι όλα, τουλάχιστον τα περισσότερα από τα στελέχη, βουλευτές και υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι, όμως, όλοι σύμφωνοι με την ιδέα της δημιουργίας νέου κόμματος.

Υπάρχουν αρκετοί που μας τονίζουν πως κόμμα, με τις όποιες αδυναμίες του, υφίσταται ήδη κι αρκεί απλώς το άνοιγμά του στην κοινωνία.

Δεν τάσσονται, σε αυτό το πλαίσιο, υπέρ της ενσωμάτωσης σε αυτό της Προοδευτικής Συμμαχίας, τη συνεργασία της οποίας μετεκλογικώς ναι μεν επιθυμούν, αλλά χωρίς την οργανωτική της ένταξη στην Κουμουνδούρου.

Η ταχύτητα, όπως κι αν έχει, με την οποία θα προχωρήσει στις αλλαγές ο κ. Τσίπρας εξαρτάται κι από το πόσο ισχυρή θα είναι η θέση του στην αξιωματική αντιπολίτευση- αυτό είναι, άλλωστε, το επικρατέστερο σενάριο για την 8η Ιουλίου.

Είναι διαφορετικό ο ΣΥΡΙΖΑ να πλησιάσει το 30%, το ΚΙΝΑΛ να αποδυναμωθεί και το ΜέΡΑ 25 να μείνει εκτός Βουλής κι άλλο ο ΣΥΡΙΖΑ να περιοριστεί στο ποσοστό των ευρωεκλογών ή και να χάσει δυνάμεις, το ΚΙΝΑΛ να ενισχυθεί και το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη να μπει στη Βουλή.

Έτσι κι αλλιώς, πάντως, ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει ότι δεν πρόκειται να τον ακολουθήσουν όλοι την επόμενη ημέρα, αλλά ορισμένοι θα προτιμήσουν τον “μικρό πλην έντιμο” ΣΥΡΙΖΑ της ριζοσπαστικής Αριστεράς από το άνοιγμά του στις δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας και της Οικολογίας.

“Το θέμα είναι πόσοι και ποιοι θα πάνε”

Όσον αφορά τις εκλογές, στην Κουμουνδούρου εξακολουθούν να πιστεύουν ότι όλα είναι ανοιχτά από τη στιγμή που δεν ξέρουμε πόσοι και ποιοι θα πάνε να ψηφίσουν σε μερικές ημέρες.

Στοίχημά τους είναι αυτοί που θα βρεθούν στην κάλπη να πρόκειται κυρίως για προοδευτικούς ψηφοφόρους, ποντάροντας και στον εφησυχασμό των ψηφοφόρων της ΝΔ.

Loading