«Δρομολογημένες για Οκτώβριο οι εκλογές»

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Εβδομάδα Συνταγματικής Αναθεώρησης, εκτός απροόπτου, είναι η επόμενη, αφού θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή η δεύτερη ψηφοφορία που θα κρίνει πόσες και ποιες αναθεωρητέες διατάξεις θα πρέπει να υπερψηφιστούν από 180 βουλευτές στην επόμενη Βουλή και για ποιες θα αρκέσουν οι 151 ψήφοι.

Στο Μαξίμου γελούν με την αιτίαση της ΝΔ πως αιφνιδιάστηκαν με την υπερψήφιση κι από την αξιωματική αντιπολίτευση της πρότασης για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής κι αυτό γιατί δεν βρίσκεται στο σχεδιασμό τους η “δεξιά παρένθεση” το 2020- πιστεύουν ότι θα έχουν κερδίσει τις εκλογές έτσι κι αλλιώς-, ενώ υπενθυμίζουν πως έχουν ήδη προτείνει την επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου, καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει θέση για το αν θα τον στηρίξει.

Την ίδια ώρα, η κυβερνητική πλειοψηφία θα επιμείνει στις έξι ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και στη συνέχεια στην απευθείας εκλογή του από το λαό στην περίπτωση που δεν ευδοκιμήσει καμία από τις ψηφοφορίες.

Όπως κι αν έχει, ο Αλέξης Τσίπρας έχει αντιληφθεί- ύστερα από τη συζήτηση και την πρώτη ψηφοφορία πριν ένα μήνα- ότι η φοβική στάση του απέναντι σε τροποποιήσεις που μπορούν να περάσουν από τη σημερινή Βουλή με 180 ψήφους μαρτυρά ηττοπάθεια κι αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που τον ωθεί στο να μην τορπιλίσει τη συναίνεση στη δεύτερη ψηφοφορία.

Τους αρέσει η σύμπραξη ΑΝΕΛ-Μπαλτάκου

Παραλλήλως, κυβερνητικές πηγές βλέπουν με καλό μάτι -με αφορμή τη σύμπραξη των ΑΝΕΛ με τον Τάκη Μπαλτάκο- το συνασπισμό που δημιουργείται στα δεξιά της ΝΔ κι ο οποίος μπορεί να πιέσει εκλογικώς την αξιωματική αντιπολίτευση.

Επιπλέον, μας λένε πως από τη στιγμή που δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για το ευρωψηφοδέλτιο δεν υπάρχει λόγος να συζητούν από τώρα για σενάρια για το πώς θα διαμορφωθεί η κυβερνητική πλειοψηφία στην περίπτωση που Έλενα Κουντουρά και Σπύρος Δανέλλης εκλεγούν ευρωβουλευτές.

Μας διαβεβαιώνουν, μάλιστα, ότι οι βουλευτικές εκλογές έχουν δρομολογηθεί για τον Οκτώβριο.

Στο μεταξύ, για την επόμενη εβδομάδα παραπέμπεται πλέον η είσοδος στη Βουλή του νομοσχεδίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, μολονότι οι Θεσμοί δεν είναι σύμφωνοι με την ένταξη και των επιχειρηματικών δανείων σε αυτή.

Loading